Merhaba!

Daha önce 14 Şubat Sevgililer Günü için yaptığım bu yazıyı, 8 Mart Kadınlar Günü içinde tekrarlıyor olacağım. Özel günlerde markaların bugün için reklamları ve paylaşımları ilgimi çok çekiyor. Bunları bir çatı altında incelemek güzel olacaktır.

Öncelikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nereden geliyor ona bakalım.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonele bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Markaların reklam paylaşımlarına göz atalım.

İlk önce Boyner Grup’un reklamına bakalım.

“Ne Bir Eksik Ne Bir Fazla #EşitlikİstiyoruzNokta.”

Boyner Grup, 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kampanyalarına bir yenisi ekledi.

Hayatın farklı noktalarındaki kadınların, eşitlik taleplerine dikkat çekilen reklam kampanyasında; toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesinde erkeklerin rolünü hatırlatmak ve onların farkındalığını desteklemek için erkeklere de yer verildi.
“Ne Bir Eksik Ne Bir Fazla #EşitlikİstiyoruzNokta.”

Kiğılı Reklamı

Kiğılı giyim firmasının, etiketlerde farklılığa giderek eşitlik kavramını ortaya çıkaracağını reklamda paylaşıyorlar.
“Bir gün değil her gün eşit olduğumuzu hatırlatsın diye”

TEB Reklamı

İşin kadını-erkeği olmaz diyerek, fabrikalarda çalışan kadınlardan, şoförlük yapan kadınlara, futbolcu kadınlara kadar bir çok alandaki farklı kadınları göstererek kadınlara destek olduğunu ortaya koyuyor.
Hayallerin Sesin Olsun!

Yapı Kredi Reklamı

Yapı Kredi bu yıl tiyatronun kapılarını Türk kadınına cesurca aralayan ve sınır tanımayan Afife Jale’nin anısını yaşatarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekti.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın çalışan istihdamı konusunda öncü rol üstlenerek bugüne kadar pek çok çalışmaya imza atan Yapı Kredi’nin, çalışan yöneticilerinin yüzde 43,2’si kadınlardan oluşurken, toplam istihdamda kadınların oranı yüzde 62,7’ye ulaşıyor.
Sınırları Aşan Kadın: Afife Jale!

Ford Otosan Reklamı

Cam Tavanları Birlikte Kırabiliriz!

Migros Reklamı

Çalışanlarının %40’ı yani 12.000’den fazlası Kadın olduğunu paylaşıyorlar. Yani bunun önemli bir şey olmadığına dikkat çekerek, bu rakamların son kullanıldığı yıl olmasını diliyorlar.

Sabancı Vakfı Reklamı

Ekmeğini taştan çıkaran, madende çalışan kadınlarla yapılan bir reklam yapılmış.

Borusan Holding Reklamı

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası seçmelerinde ön yargıları engellemek için adaylar bir perdenin ardından dinlenir.
Borusan Eşittir!

Defacto Reklamı

Farklı dil, görünüşe sahip kadınlarla yapılan bir reklam çalışması ile 32 ülkede dünya kadınlarını modayla buluşturduklarını ve bunun mutluluğunu yaşadıklarını paylaşıyorlar.
#BenKadınım

Oppo Türkiye Reklamı

Reklamında mesajlaşma hattıyla ilerleyen müzikli bir hat seçilerek kadınlara söylenen “AMA” sonrasından bahsediliyor. Türkiye’de amasız yaşayabileceğimiz zamanlar dileğiyle Oppo!
“Aması Yok!”

Sephora Reklamı

Güzel hissetmek sana güç verir. Birileri seni güzel bulur mu?
BOŞVER!

Levi’s Reklamı

Gazeteci Yazar Melis Alphan, sesi duyulmayan insanların sesi olmaya çalıştığını, kadın sorunlarıyla ilgili çalıştığını, “elalem ne der diye düşünmeyin, sesinizi yükseltin, çünkü bu sizin hakkınız.” diyor.

Garanti BBVA Reklamı

Bu hafta şube ekranlarında kredi reklamları, fırsat, avantaj, teklif, reklam yüzleri, sabit ailesi yok. Bu hafta tüm iletişim kanallarını kadınlara armağan ediyorlar.

ATV Reklamı

%47 Kadın personel oranı olduklarını paylaşıyorlar.

Çiçek Sepeti Reklamı

Dilimize yapışan reklamları Var Var’ı, kadınlara uyarlayarak çok kısa bir reklam süresinde çok iyi bir mesaj vermişler. Çok beğendim.

Tosyalı Holding Reklamı

Uzun bir reklam yaparak, kadının tüm alanlarda olduğundan, güçlü olduğundan, her şeyi var eden olduğundan bahsediyorlar.
Güç Sensin, Umut Sensin!

ING Türkiye Reklamı

Milli Taekwondocu 2 kez Dünya Şampiyonu olmuş İrem Yaman’ı reklamlarında paylaşarak;
“Kalıplar bize dar #BastırınKızlar” diyor.

RATEM Reklamı

Trendyol Reklamı

Trendyol iş ortaklarıyla çekilen reklam filmi, daha çok üretelim, daha çok hayal edelim diyor.
#GelecekKadınların

Vodafone Reklamı

Beşiktaş Kadın Futbol Takımı kaptanı Başak, küçük kızların örnek alabileceği bir futbolcu olmak istedi, oldu.
#BenVarım

Apple Reklamı

https://www.youtube.com/watch?v=2iRWCFetoxg

Apple dünyanın en etkili ve ilham verici kadınlarından bazılarıyla dolup taşan “Behind The Mac” isimli kampanyasıyla kutluyor.

Elidor ve Watsons İşbirliği

Elidor, 8 Mart haftasında Watsons mağazaları ve internet sitesinde satılan tüm ürünlerin gelirini Toplum Gönüllüleri Vakfı’na genç kadınlar için eğitim bursu olarak aktarıyor. Bu projeyle cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı olumsuz istatistikleri indirmenin yolunun eğitimden geçtiğine dikkat çekiyor.

Sosyal medya üzerinde ve paylaşım noktalarında gördüğüm ilgimi çeken reklamlar bu şekilde oldu. Tüm reklamlar anlam dolu ve bu olayın önemini belirtecek şekilde bu reklamlar içerisinde en çok Çiçek Sepeti ve Gitti Gidiyor’un reklamları hoşuma gitti.

Atamın bu iki sözüyle yazıyı bitirirken, markalarında söylediği gibi rakamların ortadan kalktığı, eşitlik isteyebileceğimiz durumlar kalmadan, ama demeden yaşayabileceğimiz güzel toplumlar dileğiyle.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Kaynaklar
1
(Markaların Sosyal Medya Paylaşımları)

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir