Pyka, elektrikli ve otonom ilaçlama uçakları üreten firma 11 milyon dolar yatırım aldı.

Hem üzülerek hem sevinerek başladığım bu yazının içeriğinde bir girişimin aldığı yatırımdan bahsetmek istiyorum.

Pyka Girişimine Üzülme Sebebim

Yaz tatillerimi genellikle ailemin yanına Mersin’e gelerek geçiriyorum. Mersin bildiğiniz üzere tarım yönünde gelişmiş bir şehirdir. Limon ve Anamur Muzu yönünden bilinmektedir. Mersin’de tarlaların yanından geçerken gördüğüm ilaçlama görüntüsü ve uğraşı beni şaşırtmıştı. Ağaçlara böceklerin geleceği, bitkilere zarar vereceği apaçık ortadadır. Her yıl belirli dönemlerde ilaçlama işlemleri yapılır. Bunlar genellikle kişiler tarafından bidon ve fısfıs yardımıyla yapılır.

Hayatımın tamamında aşamadığım tek bir düşünce var o da daha kolay yapılabilecek bir görevin zor yapılmasıdır. İnsanların bununla zaman kaybetmesidir. İstemsiz bir şekilde hayatımın tamamında böyle şeyler gördüğümde üzere düşünmeden geçemiyorum. Bu alanda neler yapabiliriz diye araştırdığımda bazı bölgelerde nadiren Drone’lar tarafından yapıldığını gördüm. Bunu daha geniş düşünüp uçaklar ile yapılıp yapılmayacağını düşünüyordum. Sorunlarını ortaya çıkarmaya çalışıyordum. Tam bunlarla uğraşırken Pyka ile karşılaştım.

Otonom sürüş teknolojilerini sadece otomotiv sektörüne özel değil havacılık sektörünün de geleceği olarak düşünülüyor. Tarım alanlarının ilaçlanması konusunda kullanılabilecek hem elektrikli hem de otonom bir uçak geliştiren Pyka, yatırım haberiyle kendilerini duyurdular.

Tarım alanlarını düşünürseniz eğer çok büyük alanları kapsayan bölgeler bulunuyor. Bu alanların hem başarılı ilaçlanması hem de bu ilaçlama operasyonunun zaman, para, iş gücü maliyetlerinin düşürülmesi için yola çıkan Pyka, 11 milyon dolar yatırım aldı.

Pyka girişimine ait fotoğraf.

Benim düşünürken de en fazla takıldığım konulardan birisi olan uçağın yakından uçamama sorunudur. Uçak yüksek bir mesafeden uçar ve her yere eşit şekilde ilaç dağıtılamazsa gibi bir sorun mevcuttu. Ancak uçağın otonom yapılmasıyla beraber boyutları küçültülmüş ve oluşabilecek tüm tehlikeler göz önünde bulundurulmuş. Pyka otonom olması sebebiyle rahatlıkla yakından uçabiliyor ve bu sorunu aşıyor.

Normal uçaklar tarafından yapıldığını düşünmememiz gerekiyor. Pyka tarafından çalışılan uçağın adı “Egret” verilmiştir. Bu uçağın inişlerde ve kalkışlarda uzun pistlere ihtiyacı yoktur. Bunu diğer uçaklardan ayıran en büyük özelliği budur. Sadece 45 metrelik düz bir alana ihtiyacı vardır. Bu normal uçaklar düşünüldüğünde çok büyük bir avantajdır. Uçağın kaldırabildiği ağırlıkta onu diğer uçaklardan ayırıyor. 205 kg ağırlık kaldırılabilir yapıda üretilmiştir. Ayrıca saatte 145 km hızlarına ulaşabilmektedir. Bu da boyutlarına ve harcadığı efora göre gayet başarılıdır.

KAYNAK

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir