Önceden başvuruda bulunduğum son günlerde belli olan çok büyük bir etkinliğe gidiş maceram ve aldığım notları sizle paylaşmak isterim.

Mersin’de tatil yaparken İstanbul’da olan etkinliğe katılabileceğim geri dönüşünü aldığım anda uçak biletlerine fiyatlarına bakmaya başlayıp gece şafak operasyonu gibi akşam saat 23:00 gibi evden çıkıp Adana’ya oradan yeni açılan İstanbul Havalimanı güzergahına yola çıktım. Gece 3:00 uçağıyla gidip Sabiha’dan biraz daha uzun süren bir uçuşla sabah iniş yapmıştım. İlk kez gitmiştim. Çok büyük olduğunu falan söylüyorlardı. Kaptan bir kıyak geçip kapıya en yakın yere gelmişti sanırım. Çok uzun sürmeden (20 dakika) çıkış yapmıştım. Oradan etkinliğin olduğu Wyndham Grand İstanbul’a gittim.

Webrazzi Summit etkinliklerini daha önceden izleme fırsatı bulduğum için az çok biliyordum. Ama ilk kez katılacağım için biraz heyecanlıydım açıkçası.

Daha önce hiç karşılaşmadığım bir etkinlik modeli vardı. 5 salon, 40’tan fazla oturum ve 70’e yakın konuşmacı ve çok kalabalık bir katılımcı sayısı ile başlamıştı.

Türkiye İş Bankası CEO’su Adnan BALİ

Başlangıç herkes için ortak salonda oldu. Arda Kutsal’ın sorularıyla gerçekleşen çok güzel bir sohbetti. Bir uçuşu olduğu için çok uzun sürmemesine rağmen, Türkiye İş Bankası’nın hem de bankacılık sektörünün dönüşümlerinden bahseden Sayın Bali, yaşanan teknolojik dijital dönüşümün daha önce yaşanan sanayi devrimi gibi olduğundan ve o dönemde kas gücümüzün sınırlarını zorlarken, bugün bunun yerini zihin sınırlarımızı zorlamaya bıraktığını ifade etti.

Bir sürecin geliştirilebilmesi için birinci adam bile olsan eğer işe hakim değilsen vereceğin kararlar doğru olmayacaktır. Hala eğer bilmediğim, fikir sahibi olmadığım konular varsa bu işleri araştırıyor ve üzerinde öğrenci gibi çalışıyorum.

Dijitalleşmeyi aracısızlaştırma olarak algılıyorum. Geçmişte bu tür değişimlerin önemli bir bölümü önde gelen kişiler tarafından kurgulandı, artık tabandan geliyor.  Dijitalleşmeye yaklaşırken topyekün ve kapsayıcı olduğu bilinciyle yaklaşın. Dijitalleşme organizasyonun ve iş süreçlerinin tamamına yerleşmeli. Her şeyden önce veri hadisesi bu sürecin kilididir. Başarı için veri akışının düzenli olması ve güvenilirliğinin sağlanması lazım. Dünya servis sağlayıcıları ve onun komşuluğundaki taraf ve çözümleri dahil ederek bir ekosistem oluşturmayı zorunlu hale getiriyor.

Adnan Bali

Ardından Bahçeşehir İcra Kurulu Başkanı Hüseyin YÜCEL

Arda Kutsal’ın sorularıyla ve sohbetleriyle devam eden konuşmada Sayın Yücel’in sözleri aklımdan çıkmıyordu.

Türkiye’de en fazla yatırım yapılan alan inşaat, yapılan bu yatırımların çok daha azı girişimciliğe yapılırsa Türkiye tüketimden üretime geçişi kolaylaşacaktır. Devletin bu konuda desteği çok önemli.

Girişimcilik fikirleriniz için açığım ancak bu fikrin bana kimin referansından geldiğine bakarım. Bu referanslar iyi yönde de kötü yönde de etkileyebilir. Kimseyi araya sokmadan ihtiyaçlarını söylemeleri girişimleri için daha yararlı olacaktır.

Bir devlet okul öncesi eğitime 1 dolar yatırıyorsa 7 dolar olarak geri dönüş alıyor. Aynı devlet çimentoya 1 dolar yatırdığında 1,62 dolar geri alıyor.

Hüseyin Yücel

Kurumsal İyilik: Sosyal İnovasyon Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş

Fedakarlık insana özgü gibi görünse de, markalar için de fedakarlıktan bahsedebiliriz. Bunun bizim için anlamı ‘insan için teknoloji’ demek. Teknolojiyi insan faydası için geliştirmek bizim için çok kritik. Örneğin bizim Zeka Gücü projemizle Türkiye’nin dört bir yanında akılla kalbi birleştiriyoruz. Gençler etrafına bakıyor ve icatlarını ona göre geliştiriyor. Bugün sizin de stantlarını göreceğiniz Arıkovanı, Geleceği Yazan Kadınlar, Zeka Gücü projeleri ile gençlere, kadınlara, çocuklara, engelliler ve özel yetenekli bireylere yönelik teknoloji temelli çalışmalara destek veriyoruz. Turkcell olarak ihtimalleri kapsıyoruz ve diyoruz ki, insanlarımızın hayalini gerçekleştirmeleri adına üzerimize düşen sorumluluğu üstleniyoruz.

İnovasyon ve dönüşüm sadece yenilikle, teknolojiyle olmaz. İyilik, fedakarlık ve başkalarına dokunmakta bu işin bit parçası. Birlikten kuvvet doğar.

Ömer Barbaros Yiş

YemekSepeti.Com CEO’su Nevzat AYDIN

19 yıl aradan sonra YemekSepeti BanaBi ile daha motive olduğunu belirten Aydın, BanaBi için twitterdan paylaşmadığı bazı verilerini de Webrazzi Summit 2019’da paylaştı.

6 ay içerisinde 1 milyon Online market siparişine ulaşıldığını anlatan Aydın, 2020 sonunda 2200 olan çalışan sayısını yaklaşık 3,5 katı olacak şekilde 7000 çalışana çıkarmayı hedeflediğini söylüyor.

BanaBi için alınan ürünlerin en çok atıştırmalık ve suyun tercih edildiğini söylerken, gecenin ikisinde HDMi kablosu alındığını da ifade ediyor.

Kunduz Kurucu Ortağı Başar Başaran

‘İnsan mı Algoritma mı?’ sorusuna yanıt ararken cevaplıyor;

Öğrenme kişisel bir deneyimdir, biz en az 25 kişilik sınıflarda aynı öğrenme hızıyla öğrenmeye çalışıyoruz.

Türkiye’de bir gün içerisinde öğrencilerden 165 insan ömrü kadar zaman çalınıyor. Aynı kurbağa ve sıcak su hikayesi gibi. Öğrencinin merakı bilgisi kadar değerli!

Başar Başaran

Ardından güzel bir öğle arasın geçirip insanlarla tanışma konuşma fırsatı bulma deneyimi yaşadım.

Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim, HotelRunner’in kurucusu Arden Agopyan ve Apsiyon’un kurucusu Kudret Türk

Devam eden konuşmada konu girişimi Exit’e hazırlamak!

Öncelikle ilk hedefimiz para değil, mantıklı bizi globale açıcak girişimlere yer vermek. Exit olmak her girişimin hayalidir ama bunu hedef olarak belirleyip ilerlemek değil fiziksel olarak daha fazla yerde olabilmek, zaten bunun sonucunda Exit yolunda ilerleyecektir.

Anlatımları çok hoşuma giden bu sohbet üzerine yorum yapmak gerekirse aynı tarzda farklı yatırımlara sahip insanların konuşmalarından anlaşılan noktaya baktığımızda para kazanmak ya da süregelen 8-5 işinden ayrılmak için girişime girmek değil de bunu istekle, tutkuyla yapmanın anlamından bahsediliyor. Burada hadi yapalım bir şeyler Exit’e ulaşalım değil de yavaş yavaş olsa da sağlam temellerle ilerlenmesi gerektiğini paylaşıyorlar.

Enis Hulli, Deniz Tunçalp, Emre Ölçer, İsa Turgut İnci, Mahmut Özdemir ve Serdar Alemdar Teknokentler!

Teknokentler ve kuluçka merkezleri girişimlere ne sunuyor konusuyla yerlerini alıyorlar.

Teknokentlerin gelişiminden başlayan konu Türkiye’de ki girişimlerin illere bağlı yorumları yapıldı. Bu yorumlarda istisnasız İstanbul’da çokken ikinci il İzmir olmasındansa Ankara’ya kaydığını ve Ankara’dan dünyaya açılan bir kapı olduğundan bahsedildi.

Girişimciye çıkıp bir iş fikrin olsun deyip Teknokent olarak uygulamamak büyük bir hata olacaktır.

Son konuşmacı Mynet’in Kurucusu Emre KURTTEPELİ

Daha önceden Fırat Demirel’in Geleceği Görenler kitabında daha detaylı tanıma fırsatı bulduğum Emre Bey’in konuşması çok ilgimi çekiyordu.

Moderatör Arda Kutsal ile birlikte Türkiye Girişimcilik Ekosistemi’nin Fırsat Alanları üzerine söyleşi yapıldı.

Bu söyleşide üzerinde durulması gereken noktalar insanların girişimler, fırsatlar için ülkemize dair karamsar görmemesi gerektiğini ve bunun yanında kendi ülkesinde oturmuş girişimlerin yurt dışına açılmasının da fırsat kapısı olduğunu belirtti. Mynet için oyun tasarımlarından bahseden Kurttepeli, yurt dışından çalışanlar almanın maliyetlerinden ve ihtiyaçlardan bahsetti.

Konuşma sonunda tanışma ve resim çekilme fikirlerimden bahsetme şansı bulduğum Emre Bey’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Yaklaşık 35 saat uykusuz çekilen fotoğraf.
Güzel atıştırmalıkları >>>>

Tagged With:

2 thoughts on “Webrazzi Summit 2019 Notları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir