Öncelikle kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Pelda Çapar benim adım. Mardin doğumluyum, İstanbul’da yaşıyorum. Eğitim hayatım burada başladı diyebilirim. Cibali Lisesi’ inden mezun olduktan sonra 2015 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandım.2019 Ekim ayı itibariyle de mezun ve iş arayışındayım.

Endüstri Mühendisliğini kendi istediğinizle mi seçtiniz, eğer öyleyse sebebi neydi, değilse memnun musunuz?

Açıkçası kendimi bir hemşire bir fizikçi bir matematikçi olarak bile hayal ettim ama mühendislik aklımın ucundan dahi geçmedi 😊 Çevremde hep işte CocaCola’da, Türk Hava Yolları’nda, KuveytTürk’te, Turkcell’de çalışan Endüstri ve İşletme mühendisi insanlar vardı. Aşağı yukarı ne yaptıklarını hangi pozisyonlarda ve nerelerde çalıştıklarına dair fikirlerim vardı. Fakat mühendislik okumak gibi bir gayem hiç olmadığından üniversite konusunda farklı şeylerden konuşurduk. Ta ki tercih dönemi gelip çattığında mühendislik dışında daha iyi bir seçeneğimin olmadığını fark ettiğimde. İnsanlar bazen kendileri için en iyi olanı bilmez yada şöyle diyeyim kendilerini tanımaları biraz zaman alabiliyor. Hatta bazıları o kadar şansız ki iş işten geçtikten sonra anlıyor. Neyse ki ben bunu erken fark edenlerden oldum. Tercihlerimi İTÜ İşletme Mühendisliği mezunu bir ablamla yaptım ve düşündüğünüz üzere ilk sıralarda Endüstri Mühendisliği sonrasında Sağlık ve Temel bilimler vardı. Atatürk Üniversitesi İkinci Öğretim üçüncü tercihimdi ve onu kazandım. Hiçbir zaman keşke farklı bir alan farklı bir bölüm okusaydım demedim. Kim sorduysa tam benlik bir bölüm dedim. Ben Endüstri Mühendisi olmak için doğdum da demişimdir çoğu zaman.

Üniversite hayatınız boyunca ne tür aktivitelerde bulundunuz?

Benim okuduğum dönemde çok uzak değil tabi bir iki yıl önce Endüstri Mühendisliği ile ilgili fakültede pek öğrenci kulübü veya o tarz etkinlikler düzenleyen herhangi bir çalışma yoktu. İkinci sınıfta fakültenin en aktif kulübü olan ATUGEM Teknoloji Kulübüne üye oldum. Çeşitli organizasyonlar ve eğitimler düzenledik. Yönetim Kurulu üyeliği ve 3.Robot Günleri Sponsorluk koordinatörlüğü yaptım. O dönemde çok iyi bir ekip olduğumuzu söyleyebilirim.

3. sınıfta Erzurum Teknik Üniversitesinin maddi destek ve kaynak sağladığı ve yönetimini eski kulüp başkanımızın alacağı MucitPark Bilim ve Fikir Atölyesi kurulacaktı. Kuruluşunda bulunan 13 kişiden biriydim. Yapının amacı ilkokuldan üniversiteye kadar robotik, yazılım, sanal gerçeklik, mekanik ve elektronik birçok eğitimin o yaş grubunda ki öğrencilere verilmesiydi. Ortaokuldan sorumlu Uzman Eğitmenlik ünvanına sahiptim. Tubitak ve Teknofest için bazı projelerde bulunma ve liderlik etme fırsatı buldum.

Bakıldığı zaman aslında yaptığım aktivitelerin Endüstri Mühendisliği ile pek bir alakası yokmuş gibi görünebilir. Ben kendi kazançlarımdan bahsetmek isterim; bir ekip nasıl olur iyi bir ekip arkadaşı nasıl olunur, tanımadığın bir çok insanla nasıl iş yürütülür nasıl iletişim kurulur, organizasyonel bir yapının kuruluşunda neye dikkat edilir, neler olmazsa olmazınız olur, hem okul hem bu tarz aktiviteler yürütürken zaman yönetimi nasıl yapılır, standartlar nasıl hayatınızın olmazsa olmazı olur ve bunun gibi bir sürü şey sayabilirim. Şunu da demeden geçemeyeceğim alanınız dışında ki bilgi her zaman artıdır.

Üniversite hayatı sizde ne türlü değişikliklere sebep oldu, tanımadığınız hangi yönlerinizi tanıma şansınız oldu?

Bu soru aslında okuduğun bölüm , dersler, hocalar değilde bence o süre zarfında okumak dışında neler yaptığınla ilgili verilecek bir cevaptır. Herkes üniversiteye geldiğinde daha olgunlaşır kendini daha farkında olur elbette. Benim onlar dışında iyi bir ekip arkadaşı olduğum söylenebilir. Yaptığım işi layıkıyla yapmak ve zamanında teslim etmek gibi bir özellik kazanmış olabilirim.

Okuduğunuz üniversite de okumanızın size artıları ve eksileri ne oldu?

Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğretim üyeleri konusunda bence en iyileri diyebilirim.

Mülakat simülasyonunda mülakatımı yapan İK Müdürünün bana tavsiyesi şöyle oldu üniversiten ve dil bilmemen seni aşağı çekerken kişisel özelliklerin sana artı katıyor. Üniversiteni değiştirmen için çok geç olduğuna göre sana artı katacak çalışmalar yap. Buradan ne demek istediğimi anlamış olduğunuzu düşünüyorum. Benim gibi Marmara bölgesinde iş arayan biri olursanız eğer evet üniversitenizin size dezavantaj olarak döneceği çoktur. Fakat bu açığı kapatmanın zor olmadığını düşünüyorum. Dil sorununu Erasmus veya başka türlü hallettiğinizde ve belirlediğiniz uzmanlık alanınıza göre gelişmeler sağladığınızda bu açık çok kolay bir şekilde kapanır.

Stajlarınızı nerelerde yaptınız, bu stajların size neler kattığını düşünüyorsunuz?

Üretim stajımı İkitelli Organize Sanayi bölgesinde bulunan sıvı dolum ve paketleme makinelerini üreten Dizayn Makine’de yaptım. Üretim stajının amacı bellidir. Üretim sistemleri ve araçları hakkında sahada bilgi edinmek. Ergonomik analizlerde bulunmak. Staj yönergesindeki sorular tecrübe ve bilgi edinmek konusunda yeterli oluyor.

Yönetim stajımı FLO Mağazacılık ve Pazarlama A.Ş’ de yaptım. Bu stajımın bana en iyi getirisi kesinlikle sahada değil de yönetim departmanların da uzmanlık kazanmak istediğimdi. Yönetim stajının üretimden -bana göre- daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Tabi sizinle ilgilenenlerle de alakalı olabilir.

Okulda gördüğünüz dersler bu stajı yaparken size yardımcı oldu mu?

Elbette zaten staj yönergesindeki sorular derslerde gösterilen konular oluyor. Ders notlarınızı staj yapana kadar atmayın derim 😊

Agnonuz(ortalamanız) kaçtı? Bu agnonun yararını ya da zararını bir yerde gördünüz mü?

3.05 ile mezun oldum. Açıkçası ortalamanın herhangi bir faydasını veya zararını görmedim. Fakat bir mülakatçının söze okulda çok iyi bir öğrenci olduğunu görüyorum diyerek başlaması ilk intibadır ve bence yeni mezun içinde önemlidir.

Staj yapacak öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur?

Mühendisler ve yöneticilerinizle sık sık iletişim kurun hatta bağlantınızı koparmamanız bile yararınıza olur. Orada çözdüğünüz bir problemin sürekliliği açısından sizin çözüm yönteminizi mi kullanıyorlar hala onu kullanıyorlarsa  ara sıra arayıp ne durumda olduklarını sorabilirsiniz.

Üniversite de en sevdiğiniz hoca ve ders hangisiydi?

Bu soruya net bir cevabım olmayacaktır çünkü her ders her hoca farklıdır. Ben en çok Burak Erkayman hocamızın derslerini severdim ve bence en faydalı derslerdi en iyi harfle geçtiğimde onlardı. Emre Keskin hocamızın kesinlikle çok iyi bir anlatış tarzı var dersleri genelde zevkli geçer. Gökay Akkaya hocamızın ders dışı öğütleri kesinlikle dinlenilmeli faydalıdır. Mustafa Yılmaz hocamız babacandır ne isterseniz odasına ne zaman giderseniz sizi geri çevirmez yada kötü bir surat ifadesi asla takınmaz. Dediğim gibi her hocamız farklıdır, hepsi özeldir.

Mülakata katıldınız mı, mülakat tecrübelerinizle ilgili öneride bulunabilir misiniz?

İş için katıldığım mülakatlardan çok yaptığım bir mülakat simülasyonunun bana katkısı çok oldu. Diğer mülakatlar klasiktir. Genelde pozisyon ve kendi aranızda oluşturduğunuz bağa ve cevaplara göre değerlendirilirsiniz. Mesela kariyer hedefiniz nedir sorusu mülakatların olmazsa olmazıdır bu soruya işte yurt dışında yaşamak istiyorum veya işte kendi alanımda bir vakıf kurmak istiyorum cevabı sizi nakavt eder. Sorulan sorular klasiktir ve soruları çalışırken genelde başvurduğunuz pozisyon ile kendi aranızda bir bağ kurun, pozisyon ve işletmenin amacı dışında ki her cevap sizi aşağı çeker. Mülakata gitmeden kurum hakkında ayrıntılı araştırmalar yapılmalı, hangi sektörde, iştirakleri kimler ve kurum kültürü nedir? Soruları önemlidir.

Şu an sizi 3. Sınıfın başına tekrardan koysaydık bu 2 sene içerisinde neler yapardınız?

Seçmeli ders olan Proje Yönetimi dersini seçerdim. İngilizce çalışıp Erasmus yapmak için gece mi gündüzüme katardım. Ve o zamandan uzmanlaşmak istediğim alanı belirleyip o yönde sertifikalar alır kendimi geliştirirdim. Çünkü mezun olunca pozisyon konusunda daldan dala atlamak çok doğru değildir. Uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirleyip o yönde kendinizi geliştirdiğinizde ve o konuda sertifikalar veya kurslar aldığınızda kendinden emin bir kişiliğiniz olduğunu İnsan Kaynaklarına ispatlarsınız ve tabi diğerlerinden 2-0 önde başlarsınız.

Son olarak yeni başlayacaklara ya da şu an okumakta olan insanlara ne gibi tavsiyeleriniz olurdu?

Bölümde verilen her ders çok faydalıdır. İş hayatınızda uzmanlaşmak istediğiniz alanda size yön verecek olan onlardır. Dil özellikle İngilizce öğrenmeden mezun olmayın derim. Fırsatınız varsa Erasmus için çabalayın. Proje yönetimi dersi kesinlikle alın. Uzmanlaşmak istediğiniz bir alan belirleyin. Planlama olur, Finans, IT, Yalın Üretim, İş analistliği, İş Zekası vb. bir alan. Maymun iştahlı olmayın  sertifikalar konusunda sadece uzmanlaşmak istediğiniz alanda harcayacaksanız harcayın. Tabi alanınız dışında ki her bilgi de önemlidir. Ağırlık alanınız olsun. Mezun olduğunuzda bunları hallederek başladıysanız avantaj sizdedir.

Pelda’ya verdiği cevaplar, öneriler için teşekkür ederim. Mezuniyet hayatında istediği gibi bir iş bulmasını en içten dileklerimle temenni ederim.

Tagged With:

2 thoughts on “Yeni Mezun Sohbetleri 2 – Pelda Çapar

  1. Merhaba
    Adım Mustafa TOKATLI
    2020 YILI ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK MEZUNUYUM.ELAZIĞDA MEMUR OLARAK GÖREVLİYİM VE DGS İLE LİSANS TAMAMLAMAK İSTİYORUM.
    ACABA RÖPOTAJ YAPTIĞINIZ ARKADAŞIN BU KONUDA GÖRÜŞÜNÜ ALMAMIZ MÜMKÜN MÜ?

    1. Merhaba Mustafa Bey,

      Tabi bu konuda destek olmaya çalışacağım. Endüstriyel Elektronik mezunu oldunuz. Bunu dgs sınavıyla Endüstri Mühendisliği olarak lisansa tamamlamak istiyorsunuz. Bu konuda almak istediğiniz bilgi nedir tam olarak, yapılabilirliği mi yoksa daha detay bir sorunuz var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir