Öncelikle kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Merhabalar.
Ben Zeliha Ceylan. 1997 Erzurum doğumluyum.
Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2019 mezunuyum.
Şu anda da Atatürk Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı tezli yüksek lisans öğrencisiyim.

Okuduğunuz bölümü kendi isteğinizle mi seçtiniz, eğer öyleyse sebebi neydi, değilse memnun musunuz?

Ne yazık ki isteyerek gelmedim.
Buna rağmen bölümü ve mesleği tanıdıkça doğru yerde olduğuma inandım. Endüstri Mühendisliği öğretilerini günlük hayata da adapte etmek mümkün ve oldukça kolay. Bölümün en sevdiğim yönü bu diyebilirim.

Üniversite hayatınız boyunca ne tür aktivitelerde bulundunuz?

Birinci sınıftayken yalnızca üniversitenin düzenlediği çeşitli etkinliklere katılmakla yetindim. İkinci sınıfa geçtiğim zaman bu durum benim de harekete geçmem gerektiğini düşünmem ile değişti ve ATUGEM Teknoloji Kulübüne üye oldum. Kulüp çalışmalarında aktif rol alarak Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği okullarda Arduino eğitimleri vermeye başladım. Yine ATUGEM Teknoloji Kulübünün düzenlediği Robot Günleri başta olmak üzere kulüp tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerde aktif rol aldım. Bunun yanı sıra üçüncü sınıfta ETÜ MucitPark Bilim ve Fikir Atölyesinde, dördüncü sınıfta ise T3 Vakfının düzenlediği Deneyap Atölyelerinde Uzman Eğitmen olarak görev aldım. MucitPark Bilim ve Fikir Atölyesinde Koordinatör olarak devam ediyorum.

Üniversite hayatı sizde ne türlü değişikliklere sebep oldu, tanımadığınız hangi yönlerinizi tanıma şansınız oldu?

Yaşın getirdiği olgunluğun yanı sıra bulunduğum ortamlarda ki yüksek mevkiide bulunan insanlarla tanışma ve çalışma fırsatı yakaladım. Bu durum ufkumun genişlemesine ve özgüvenimin artmasına katkı sağladı.

Üniversite hayatında yaşadığınız veya unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşmak ister misiniz?

Sadece belli bir an belirtemeyeceğim. Üniversite hayatım boyunca sevdiğim insanlar ile beraber olmak çok güzeldi. 

Okuduğunuz üniversite de okumanızın size artıları ve eksileri ne oldu?

Artıları: değerli ve alanında yetkin hocalardan ders alma şansına sahip oldum ve eğlenceli, sosyal bir üniversite hayatı geçirdim.
Eksileri: üniversite hayatını tanıdığım ve bildiğim bir çevrede yaşadığım için bazı tecrübelerden yoksun kaldım. 

Stajlarınızı nerelerde yaptınız, bu stajların size neler kattığını düşünüyorsunuz?

Üretim stajımı çoğu Erzurumlu öğrencinin yaptığı gibi Aşkale Çimento A.Ş.’de yaptım 🙂
Yönetim stajımı ise ÇETAŞ A.Ş.’ de yaptım.
Meslek hayatına dair çok tecrübe kazanamadım. 

Okulda gördüğünüz dersler bu stajı yaparken size yardımcı oldu mu?

Staj defterini bölümümüz dersleri sorularını cevaplayarak doldurmamız sebebi ile tabii ki yardımcı oldu.

Agnonuz(ortalamanız) kaçtı? Bu agnonun yararını ya da zararını bir yerde gördünüz mü?

2.77 agno ile mezun oldum. Henüz yararını veya zararını görmedim.

Staj yapacak öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur?

Gerçekten bir şeyler öğrenebilecekleri yerlere başvurmalarını tavsiye ederim.

Üniversite de en sevdiğiniz hoca ve ders hangisiydi?

Bölüm hocalarımızın tümü alanında yetkin, değerli ve saygıdeğer kişilerdir. Bütün hocalarıma karşı bana kattıklarından dolayı  minnet duyarım. 
Daha çok sayısal ağırlıklı derslere her zaman daha çok severek çalıştım. Ama illede bir cevap vermem gerekirse dördüncü sınıfın ikinci döneminde aldığım Envanter Planlama dersini söyleyebilirim.

Röportajlarımın bu sorularında iş arama evrelerinin nasıl geçtiği hakkında sorular soruyorum, iş arayışında olmadığın ve yüksek lisans yaptığını söyledin, peki MucitPark’ta neler yapıyorsunuz?

Şu anda hali hazırda tezli yüksek lisans öğrencisi olarak eğitim hayatımı sürdürmekteyim. Bununla beraber yukarıda da belirttiğim gibi ETÜ MucitPark Bilim ve Fikir Atölyesinde Yayın ve İletişim Koordinatörlüğü ve eğitmenlik yaptığımdan dolayı seninde söylediğin gibi iş arayışında değilim.
MucitPark’ta neler yaptığımdan bahsetmem gerekirse eğer ; MucitPark Bilim ve Fikir Atölyesinde ilkokul ikinci sınıftan lise son sınıfa kadarki öğrencilere 16 farklı atölyede eğitimler düzenliyoruz. Ben ise hem eğitimlere uzman eğitmen olarak katılıyorum hem de kurumun sosyal medya hesaplarını yönetip veliler ile iletişimi sağlıyorum. Bulunduğum yerden çok memnunum, yaptığım işi severek yapıyorum. 

Yüksek lisans yapma kararını ne zaman verdiniz?

Henüz öğrenciyken aldığım bir karardı aslında. Sanırım üçüncü sınıf diyebilirim. Bu yola girmek için hayli geç alınmış bir karar aslında.

Yüksek lisansı neden tercih ettiniz, bu tercihi yapmanız da neler etkili oldu?

Yaşadığım bölgede iş bulma konusunda problemler yaşayacağımı düşününce ve okumayı, araştırmayı bu kadar seviyorken lisans eğitiminden sonra benim için en iyi yolun lisansüstü eğitim almak olacağını düşündüm. Belki de on altı yıllık bir eğitim hayatının son bulması bana biraz korkunç gelmiştir. 🙂 

Yüksek lisansı yaptıktan sonra ne düşünüyorsunuz?

Zaman ne gösterir bilemiyorum ama benim hedefimde akademik olarak ilerlemek var.

Şu an sizi 3. Sınıfın başına tekrardan koysaydık bu 2 sene içerisinde neler yapardınız?

Kesinlikle daha çok ders çalışırdım 🙂

Gördüğüm kadarıyla zaten yeteri seviyenin üstünde çalışkan olduğunu biliyorum, daha fazla neden çalışmak isterdin, seni daha fazla çalışman gerektiğini düşündüren nedir?

Aslında hiçbir zaman çalışkan bir öğrenci olamadım. Ülke olarak hatta dünya geneli olarak şu anda içinde bulunduğumuz durumlar bizleri hep en iyi olmaya yöneltiyor. Bir dili çok iyi konuş, bir programlama dilini çok iyi düzeyde bil, ders ortalaman çok iyi olsun, sosyal hayatın çok iyi olsun gibi. Böyle taleplerin olduğu bir dünyada ne yazık ki ortalama olmak veya ortalamanın biraz üstünde olmak yeterli olmuyor çoğu zaman. Hal böyle olunca daha sağlam adımlar atabilmek için yeni mezunda ilk bakılan şeyin yani agnomun daha yüksek olmasını tercih ederdim. Bu yüzden daha çok çalışırdım.

Yeni başlayacaklara ya da şu an okumakta olan insanlara ne gibi tavsiyeleriniz olurdu?

Herkes sadece agnonun(ortalamanın) değil sosyal yaşamın CV’ de önemli olduğunu söylese dahi iş hayatını rahatça ve yetkin bir biçimde sürdürebilmeniz için eğitiminizde herhangi bir eksiklik olmaması gerekiyor. Bunun için derslere gereken kıymeti vermek asıl amacınız olsun. Bunun yanında kulüplere ve çeşitli etkinliklere katılarak sosyal yönünüzü geliştirmeyi ve sosyal çevre edinmeyi de ihmal etmeyin.

Son olarak neler önerdiğinizi sorduk, neler yapmamalarını önerirsiniz?

Şu anda dünya gündemi bu kadar karışıkken bu sohbeti okuyanlardan yapmamalarını isteyeceğim tek şey hiçbir şeyi kafalarına o kadar da  takmamaları olur. Bir öğrenci için dersleri elbette çok önemli ama unutulmamalı ki üniversite hayatının da bir sonu illa ki var. Bu yüzden tek hedefiniz okulu bitirmek veya dersleri yüksek notlarla geçmek olmamalı. 

Kendimiz için ve artık sınırların silikleştiği bu dünya için neler yapabiliriz daha çok bunun üzerinde yoğunlaşmalıyız bence.

Hayal ettiğiniz yolda başarılı bir şekilde yürümenizi  temenni ederek değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.

Son olarak kendimi anlatma fırsatını bana tanıdığı için ve bu aşamada gerçekten büyük bir sabır gösterdiği için saygıdeğer Enes Eratılmış’ a da teşekkür ederim.

Verdiğin cevaplar içinde ben teşekkür ederim Zeliha, devam eden eğitim hayatında, çalışma gösterdiğin alanlarda en güzel yerlerde hep güzel şeylerle karşılaşman ve ilerde iyi bir eğitmen, eğitici olman dileğiyle 🙂

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir