Gün geçmiyor ki hayata geçiremediğim fikirlerin hayata geçtiğini görmeyeyim.

Sensormatic’in sunduğu Elektronik Fiyat Etiket modeli sayesinde perakende sektöründe başta gıda, kozmetik olmak üzere tüm sektörde fiyatların saniyeler içinde güncellenmesi sağlanıyor.

Perakende sektöründe elektronik fiyat etiketleri ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan Sensormatic, fiyat etiketi yönetmeliğindeki değişim sonrasında pek çok değişken bilgi ile donatılması gereken fiyat etiketlerinin yönetimini kolaylaştırıyor.

Marka ve ürün çeşitliğinin sürekli arttığı sektörde, anlık değişen piyasa ve rekabet koşullarına uygun, hızlı aksiyon alabilen işletmeler satışlarını ve verimliliklerini arttırıyor. Özellikle müşteri hassasiyetinin yüksek olduğu konular arasında ilk sırada yer alan ‘fiyat’ hızlı ve güvenilir şekilde yönetildiğinde büyük bir karlılık ve rekabet avantajı sağlanıyor.

Elektronik Fiyat Etiketleme yöntemi ile fiyat etiketlerini artık elektronik olarak tek merkezden yönetilebiliyor. Merkezin uzaklığının bir önemi kalmıyor. Merkezden yapılan değişiklik ile eş zamanlı olarak tüm mağazalardaki etiketleme sisteminde güncellemeye gidiliyor.

Çalışanlar, ürün durumunu akıllı telefonlar ile gerçek zamanlı olarak kontrol edebiliyor. Bu sayede fiyat güncellemesi, raf yönetimi, sipariş toplama gibi faaliyetlerden kaynaklanan iş yükü %60 azalıyor. Biraz da bu iş yüklerine göz atalım.

Kendi topladığım veriler üzerinden Türkiye genelinde +2500 bayisi olan, her bayisinin ortalama 1200 metrekare satış alanına sahip olduğu ve Türkiye geneli 10.000(%15 beyaz yaka) işçi çalıştıran sektörün önde gelen market zinciri verilerine göre;

  • Normal zamanlarda günlük ortalama 300 adet etiket değişimi yapılmaktadır.
  • Bu sayı Ramazan Bayramı, Anneler Günü gibi özel günlerde ve hafta sonu kampanyalarında 3000 adete kadar ulaşabilmektedir.
  • Bu etiketlemeler bölüm olarak beş ayrı bölümde incelenmektedir.
    • 1- Gıda
    • 2- Tekstil
    • 3- KNF ( Klasik Non-Food- Oda Parfümü, Naftalin, Banyo Malzemeleri)
    • 4- Şarküteri
    • 5- Meyve ve Sebze

Her bölüm için göz önüne alınırsa etiketleme de en az bir kişi görevlendirilmektedir. Normal günlerde bu 3-4 saatlik bir zamana denk gelmektedir. Bu da en az 5x(3,5)=17,5 saatlik bir iş gücü anlamına gelmektedir. Bir işçinin günlük 8,5 saat çalıştığını düşünürsek günün yarısını etiketlemeye harcamaktadır hatta diğer işlere ayırdığı zamanlardan daha fazla zaman ayırdığını düşünebiliriz. Sektörde çalışan işletmelerin en büyük gider masrafının personele harcandığını göz önünde bulundurursak ( yaklaşık %25) büyük bir maliyet olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Anlattıklarımız maliyetlerimiz peki diğer kalemlere bakarsak neler çıkar karşımıza?

Ele aldığımız rakamlar üzerinden sadece bir işletmenin bile günlük harcadığı etiket sayısı; 2500×300=750.000 adet küçük etiket harcandığını görebiliriz. Reyon başlarında, market girişinde ve geçiş bölümlerinde bulunan büyük afişlerden bahsetmiyorum bile..

Resimlerde görebileceğiniz gibi bu hareketler günlük yaşamda zararlı hareketler değildir. Bu hareketleri zararlı yapan, iş yaşamındaki sürekli tekrarlar, vücudun belli bölgelerinde ki uygun olmayan duruşlar ve hızlı hareketlerdir. İskelet ve kas sistemi sendromları halinde gelişen bir rahatsızlık değil derece derece, yavaş yavaş gelişen travmalardır. Kalıcı meslek hastalıklarına sebep olmaktadır.

Zamanında benim fikrimin çizimleri de şu şekilde;

İndirimleri flash renk seçenekleriyle müşterinin ilgisini çekecek şekilde göstermek

Kaynakça

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir