11/11 Dünya Bekarlar Günü ve Black Friday sözlerini yazarken bile bir iç sıkılması ve reklamlar gözümün önüne geliyor, peki bunlar nereden geliyor?

11 Kasım Dünya Bekarlar Günü’nün doğum yeri Çin. 1993 yılında Nanjing Üniversitesi’nden bir grup öğrencinin çıkartmış olduğu aslında esprisi bekarlığı(tek olmayı) temsil eden 1 rakamını en çok barındıran tarih olması amacıyla (11/11) çıkarılmıştır. Her yıl biraz daha benimsenen bir süre sonra Çin’de ulusal çapta gündem oluşturur hale geliyor(resmi tatil ya da gün olarak tanımlanmıyor).

Böylesine benimsenen bir gün tabi ki kapitalist düzenin gözünden kaçmıyor. Ülkenin ve dünyanın meşhur Alibaba Grubu (AliExpress, Taobao, Tmall vs..) tarafından gerçekleştirilen gençlere satış yapma bahanesiyle bir indirimli tüketim kampanyası haline geliyor.

Hafife alınsa da sadece Alibaba 11 Kasım günü, 24 saat içerisinde bir önceki seneye göre yüzde 27 artışla 30 milyar doları aşan satışlar gerçekleştiriyor. Diğer firmalar için düşünmeye başlarsak çok büyük bir rakam haline geliyor.

Birde Black Friday ( Kara Cuma ) var. Tabi Türkiye’de bu kötü algılanacağı için hemen bir kılıf bulunarak Muhteşem Cuma gibi bir algıya dönüştürülüyor.

1789 yılında ABD Başkanı George Washington, o zamana kadar bir hasat festivali olarak kutlanan küçük yerel bir etkinliğe dokunarak 26 Kasım gününü Thanksgving (Türkçeye Şükran Günü) olarak belirler. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan her Kasım ayının son Perşembe Günü kutlanacak ulusal bir tatile dönüşür.

Adının neden Kara Cuma olduğunu düşündüğümüzde bir çok yerde tabi ki İslam dinine bir algı yaratmak istendiğini söyleyen bir çok kişi de olsa böyle değildir. Bunun bir kaç sebebi olduğu söylenir. En önemlisi bu alışveriş çılgınlığının yarattığı kaosu tanımlamak için olduğu söylenir, bazı yerlerde de kutlamalar yapılacağı gün saat 04:00 ve 05:00 kapılarını açan mağazalar için daha gün aydınlanmadan başlayan bu olay için Kara Cuma adının verildiği düşünülmektedir.

Bunların hepsini okuduğumuzda bir problem yok gibi gözüküyor kutlanacak gün bunu değerlendiren firmalar yıl sonu elinde kalan malları indirimli satarak değerlendiriyor gibi gözüküyor ama böyle değil.

Öncelikle televizyondan başlamakla Youtube, SMS, Oyunlar, İnternet Siteleri, Radyolar, Google Reklamları ve Fiziksel dahil olmak üzere her yerde karşımıza çıkıyorlar. Adblock kullanıyorum bazı sitelere girdiğimde şu uyarıyla karşılaşıyorum, reklamları engellemeyin ücretsiz içeriğimizi okurken bizde reklamdan gelirlerimizi sağlıyoruz gibi diyorum kapatsam mı acaba sonra Adblock’un bile yetmediği her yerde karşımıza çıkan özellikle Trendyol reklamlarından herkes gibi bende aşırı fazla sıkıldım.

Reklamları bir kenarı bırakıp insanların bu özel indirim gününden önce daha ucuz olan ürünlerin üzerine iki katını yazıp bir çizgi çekip insanları çok cazip olduğuna inandırmaya iten bir sistem kurulmuş durumda.

Tabi Türk yer mi yemez. Çoğu kişi araştırmasını iyice yapmış gelen rakamları görüp Twitter üzerinden paylaşımlar yapıyor bir iki de değil.

Bu kadar reklamı yapıp satışlarınızı katı katına çıkardığınızı görüyoruz onu da reklamlarda söylüyorsunuz ama merakım şu gerçekten bu kadar insanları kendinizden soğutup sonrasında normal günlerde insanlardan ne medet umuyorsunuz? Yani ben almak istediğim ürünleri genellikle fiziksel olarak almayı tercih ediyorum çok büyük farklılıklar yoksa ama internet üzerinden bir üründe alacaksam bu saçma sapan karşıma çıkan firmadan değil de bambaşka firmalardan almayı tercih ederim.

Daha da merak edilesi bir konu bu 10 gün içerisinde Türkiye’nin her yerinde bulunmak için reklamlara harcadığınız para tutarını çok merak ediyorum. Bunu altyapınıza harcasanız ya da bunun yerine insanlara bedava ürünler verip üzerinde kendi reklamınızı yapsanız bu reklam sektörünün hiç karşılaşmadığı bir şey mi olur?

Artık karşımıza çıkmaman dileğiyle Trendyol ve bilimum E-ticaret sayfası..

Black Friday günlerinden sonra bilgi güncellemesi

Türkiye’de ‘Muhteşem Cuma’, ‘Efsane Cuma’ gibi farklı isimlerle adlandırılan Black Friday, dijital pazarlama dünyasına damgasını vurdu. 2019 kampanyalarının dijital istatistiklerine Related Digital verileriyle bakalım.

Satılan Ürün Adedi (2018)

1.564.960

Satılan Ürün Adedi (2019)

2.265.642

En çok sipariş verilen saat aralığı 00.00-01.00 olduğu görülüyor.

En çok sipariş veren yaş aralığının 22-34 olduğu görülüyor.

Ortalama sayfa görüntüleme 5.85

Web sitesinde geçirilen ortalama süre 5 dakika 23 saniye

Erkekler kadınlara göre %45 daha fazla satın alma gerçekleştirdi.

En çok satış yapılan gün baz alınarak 8 kat daha fazla satış yapıldı.

Ziyaretçilerin %75’i mobilden gelirken, satışların %60’ı desktop’tan gerçekleştirildi.

Ciroya en çok etki eden kategorilerin Giyim&Kozmetik, Ev dekorasyon, Cep telefonu&aksesuarları, Beyaz eşya&küçük ev aletleri, Bilgisayar&aksesuarları oldu.

Gönderilen e-posta adedi 92 milyon

E-posta kampanya sayısı 1220

E-posta açılma oranı %14,4

E-posta tıklanma oranı %24

Geri dönüş oranı %3,1

Bakıldığında her geçen gün alışveriş alışkanlıklarımız değişirken tüketici güvenini kazanan firmaların çok daha fazla kazandığını gözlemleyebiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmeye engel olan ödeme yöntemleri, güven, e-ticaret yöntemlerinin nasıl değişeceğini düşünmeli ve firmaların reklamlara yapılan yatırımların yanında maliyetlerini ticaret sayfalarına ya da ödeme yöntemlerine çevirirlerse daha fazla insana hitap edebileceklerini kolayca görülebiliyor.

Faydalandığım sayfalar: 1, 2, 3

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir