Endüstri Mühendisliğim olarak medya sponsoru olduğumuz Karadeniz Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübünün IndEvo’19 etkinliğine katılmak için Erzurum’dan karları kışları aşarak Trabzon’a doğru ev arkadaşımla beraber yola çıktık. Karlı, buzlu yolların ardından bir şekilde kendimizi Trabzon’a attık. Etkinlikten bir gece önce gelebildik. Gelirken tabi ki vazgeçilmezimiz Zigana’dan inerken Hamsiköy Sütlacı, yemenizi tavsiye ederim.

Öncelikle etkinliğe başvuru yaptıktan sonra kulübün dış koordinasyon ekibi tarafından aranıp gelip gelmeyeceğimiz teyit ediliyor, geldiğimizde kalacak yerimizden eğlencelere kadar her şey hakkında detaylı bilgi verilip her konuda destek olunuyor. Bu yönde katılım yaptığım etkinliklerden çok çok daha ilgili bir ekip gördüğüm için mutlu oldum.

Öncelikle Dış İlişkiler Direktörü Aslı KARAPINAR, IndEvo Genel Koordinatörü Ela ALTAY ve bizimle ilgilenen Mentor Furkan YALÇIN‘a ardından tüm Karadeniz Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü görevlilerine gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ederiz.

Öncelikle etkinliğin bu sene ki teması IoT ve 5G teknolojilerini kapsamaktadır. Öncesinde bilet almayı gerektirmeyen ve katılım sertifikası verilen iki günlük bir etkinliktir.

Etkinliğin birinci gününden öncelikle kulüp yönetim kurulu ve bölüm başkanının sunumuyla açılan konferans Turkcell şirketinden 5G Ar-Ge ve Radyo Şebeke Birimleri Yöneticisi Gülay Yardım’ın sunumuyla etkinliğe start verildi.

Gülay Hanım öncelikle 5G yolculuğunu detaylı bir şekilde anlattı.

1G – Analog ( 1980 – Ses)

Mobilite, hücresel sistemler, NMT ve AMPS

2G – Dijital ( 1992 – Ses ve Sms )

GSM, Global Standartlaşma, Roaming, Paket Anahtarlama ( GPRS ), Çok düşük hız data ( 12.2 kbps )

2,5G – GSM Edge ( 1999 )

Düşük hız data 230 kbps

3G – ITU IMT-2000 ( 2002 – Ses, Sms, Video Görüşme, Data 384 kbps )

3GPP Limits, WCDMA Erişim

3,5G – HSPA, HSPA+ ( 2006 – Genişbant data 1,8 -> 42 Mbpss, Akıllı telefonlar)

High Speed Packet Access

4G – ITU: IMT- Advanced ( 2010 – Ses, Data, Mesaj -> Ip üzerinden, Hızlı genişbant 150 Mbps )

Ip tabanlı sade mimari, Düşük gecikme(latency)

4,5G – 3GPP: LTE- Advanced ( 2015 – Çok hızlı genişbant > 150 Mbps )

Bu yolculuklardan sonra Turkcell ve yatırımları konularına değinen Sayın Yardım, Nesnelerin interneti ile Akıllı şehirler, Akıllı tarım, Endüstriyel IoT ve Dron konularında ki çalışmalarından bahsetti.

Nesnelerin internetinde şuan bağlantı sayısı 2019 itibariyle 10.8 milyar iken 2025 itibariyle bu sayının 25.2 milyar gibi bir rakamı bulacağı tahmin edilmektedir.

Bu görselle Yüksek veri iletim hızı, gecikmelerin 1ms ile 10ms arasında olacağı ve makineler arası gelişmiş iletişim sağlanacağı belirtiliyor.

Trabzonspor ve Turkcell iş birliğiyle engelli haftasında 5G ile küçük çocuk futbolcuyu yönlendirdi.

Trabzonspor ile yapılan işbirliğiyle çekilen reklam filmi 5G kullanım alanlarını ve engelliler gününü anmayı atlamadıklarını paylaşıyor.

Ardından sahneye Havelsan 5G Yazılım Mühendisi Ömer Çel geldi.

Öncelikle Havelsan şirketinde çalışmanın ayrıcalıklarından bahseden Ömer Bey, Havelsan’da staj yapan öğrencilerin fikirlerini sorup bizlerin aklımızda ki soru işaretlerini kaldırmak için bir röportaj izletti. Bu röportaj sonrasında Havelsan’da staj yapmak için gerekli olan şartları paylaştı. Bu şartlara Havelsan’ın kendi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Linkini bulamadım ancak bize bir atletizm yarışması izletiyor en arkada yarışı koşan kişinin son saniyelerde gelip birinci olmasını gösteriyor. Türkiye’yi buna örnek vererek 3G ve 4G kaçtı, 5G’yi yakalayacağımıza inandıklarını paylaştı.

Uçtan uca yerli ve milli 5G Haberleşme projesi tüm bu dikey sektörlerde proaktif olarak ülkesel boyutta bir gelişimin tetikçisi olmak istediklerini paylaştı.

5G teknolojisiyle ileride futbol maçlarının her yerden izlenebileceğini paylaşan Ömer Bey, bir telefon uygulamasıyla AR/VR gözlükleriyle yayın yapılabileceğini 3D ses ve VR teknolojisi ile gerçekten sahadaymış hissi verilebileceğini söylüyor. Alınan görüntü 5G sağlayıcısının yerine göre değişiyor ve bu da çekilen yerin fiyatlandırılması için bir araç olacağını belirtiyor.

Yerli ve Milli 5G’nin öneminden bahseden Ömer Bey, dışa bağımlı bu şebekelerin kritik dönemlerde çalışır halde tutulması bizim elimizde olmayacaktır bu da sorunlara yol açacaktır diyor. 5G’nin Türkiye için bir fırsat olduğu söylerken, tüm dünya ile aynı ArGe noktasında olduğumuzu paylaşıyor.

Ardından sahneye ara oturum olarak Atlas Yurt Dışı Eğitim’den Global Girişimci olan R. Mesud Yılmaz sahneye çıktı.

Aslında bu konferans katılımına girerken kafamda soru işaretleri vardı. Yani gelip firmasının reklamını yapıp bizden eğitimlerinizi alına bağlayacağını ve bu süre içerisinde yemek yemeye gitmenin mantıklı olacağını düşünürken girmeye karar verdim. Girdikten sonra da iyi ki katılmışım dediğim bir konferans oldu. Anlattıklarında yaşadıkları, girişimini, Atlas’ın şu an sektördeki durumundan var olan girişimlere kadar bir çok yere bağladığını gördüm.

Anlatımın ana teması itibariyle yurt içinde bir hizmet,ürün üretip yurt dışına açılmanın faydalarından bahsedildi. Aklımdan çıkmayan örnek şu oldu araştırmalara göre dünya üzerinde dönen para akışının tam olmamakla beraber %1’lik bir kısımda olduğu görülüyor. Alıcılarınızı sadece %1’lik bir kısımda bırakmaktansa iş yapabileceğiniz konumlara açılmanız hem ülkeniz için hem de fikriniz için karlı olabileceğini anlattı. Verdiği bir çarpıcı örnek THY gelirinin %80’ini yurt dışı uçuş gelirlerinden sağlandığını açıkladı. Bu çok çarpıcı bir rakam olduğu için hiç unutmayacağım sanırım. Şirket ömürlerinin süreleri paylaşılarak sürekliliğin önemine değinildi. Türkiye’de şirket ömürlerinin ortalama 12 sene olduğu gözlenirken dış ülkelerde bu rakamın bir asırı deviren şirketlerde 21.000 şirket olması gerçeği gerçekten çok çarpıcı sonuçları önümüze koyuyor.

Ardından sahnede ana sponsor olan Logo şirketinden Dijital Dönüşüm Danışmanlık Direktörü Tolga Gören yerini aldı.

Etkinliğin bu kısmında baya yükselmiş olan 5G anlatımlarına Logo Yazılım açısıyla bakma şansı yakaladık.

Kodak şirketinin batışından bahseden Tolga Bey, bu şirketin geleneksel yollardan gelişen teknolojiye ayak uyduramadığı için bir zamanlar lider olarak götürdüğü piyasada 2012 yılı itibariyle iflasını duyurması örneğini verdi. Tüm firmaların bu alanda kendini hazırlamaları yoksa olası değişikliklerde sonun farklı olmayacağı yönünde bilgilerini paylaştı.

Daha üzerinde durulması gereken noktada Proje Yönetimi yönünde öğrencilerin kendilerini geliştirmesi gerektiği ve bu yönde yapılacak çalışmalarla kimse aldığı eğitim seviyesinde kalmaması gerektiğini kendini çok yönlü kişiler yapması, yetkinlikler sahibi olması gerektiğini paylaştı.

Tolga Bey’in iki önemli kitap önerisi oldu

Ardından sahnede çok beğenerek dinlediğimiz Dr. Bilgehan BAYKAL yerini aldı. PTC’nin Türkiye, Yunanistan, Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü konumunda sahneye çıktı.

Anlatımın başında sorduğu soru çok fazla düşünmeme sebep oldu. Ben size herkes gibi bir şeyler anlatabilirim. Ama siz benden ne almak istiyorsunuz? Neyi öğrenmek istiyorsunuz? Bu soru aslında konuşmayı çok farklı yerlere taşıdı diyebilirim. Ama hiç böyle bir soruyla karşılaşmamış tüm öğrenciler put gibi izlemek zorunda kaldı.

5G teknolojilerinden bahsederken öncelikle Türkiye firmaları için bir firmanın Network – Bilgisayar alt yapısı bitmeden Endüstri 3.0 serüveni bitti denilemez diyor kendisi.

Burada paylaştığı bilgi de imalat alanındaki veri, müşteri verisine göre çok daha fazla olduğu belirtip, Endüstri Mühendisleri için çok önemli bir veri alanı olduğu söylüyor bunlar değerlendirilerek bir çok veri daha elde edilebileceğinden bahsediyor.

Bilgehan Bey’in kitap tavsiyeleri

Konuşmanın tamamında bakış açılarımızın olayları değiştireceği yönde bilgilerini aktardı. Konuşmalar içerisinde en çok beğenilen konuşma olduğunu tahmin ediyorum.

Ardından Aselsan’ın firmasını tanıtmasıyla günü bitirdik.

Burada belirtmek istediğim nokta bizim katılma şansımız olmadı ancak ilk gün sonunda balo ikinci gün sonunda fasıl yapıldığını ve başka şehirden katılıyor olsanız da bir problem yaşamayacağınızı söyleyebilirim.

İkinci gün Tedx konuşmasıyla başladı. Dijital Dönüşüm Araştırmacısı Haluk Gökşen oldu.

Yıldızların hayatımıza etkileriyle başlayıp, yıldız temasıyla Endüstri 4.0 konusuna bağlanan farklı bir giriş yapıldı.

Unutmadığım ve hayatımda da uygulamaya çalıştığım Öğrenmeyi Öğrenmek fikri gerçekten geleceğin en önemli yetkinliklerinden olacağı anlatıldı.

Ardından hoşuma giden bir şey yapıldı daha fotoğrafına ulaşamadım. Sahne ışıkları söndürülüp herkesin telefonunu açmasını istedi Haluk Bey, ardından arkasından bir fotoğraf çekildi. Sizleri geleceğin yıldızları olarak görüyorum diye konuşmayı bitirdi gayet hoş bir sunumdu.

Ardından sahnede Ericsson 5G ve Yapay Sinir Ağları Çözüm Mimarı Cemal Duman yerini aldı.

Sunuma PSG futbol takımının bir 5G reklamı ile başladı.

Sunumun içeriğinde bir çok anlatıcı gibi 4G ile yapamadığımız erişemediğimiz noktalara 5G ile ulaşabileceğimizin altı çizildi. 5G teknolojisi geldiğinde sadece 5G açısından bakmak değil, bununla yapılabilecek akıllı şehir, uzaktan sağlık gibi etkinliklerin üzerinde duruldu.

Ardından sahnede Türksat Akıllı Çözümler Proje Yöneticisi Erhan Gündoğdu yerini aldı.

Öncelikle Türksat şirketinin televizyon uygulamaları dışında bir çok işlevi olduğu anlatıldı. Bunlar bir çok kişinin duymadığını ve biraz araştırılması gerektiği anlaşıldı.

Türksat kamunun bilişim entegratörüdür.

Kamuda 218 Proje, 112 Kurum, 319 Firma, 340+ Çalışanı bulunan bir firmadır.

İzlenmesini tavsiye ettiği akıllı şehirler ile ilgili belgeseli aşağıya bırakıyorum.

Bilinmesi gereken önemli bir bilgi olarak altını çizmişim, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi yapıldı. Bunu yapan 4. ülke olduğumuzu bildirdi.

Bu tarz projelerde devlet destekli bir planlama yapılırsa eğer bu planların işleme şansının çok yüksek olduğundan bahsedildi.

Ardından Arçelik IoT Lobs Yöneticisi Deniz Kaya sahnede yerini aldı.

Arçelik az çok hepimizin duyduğu bir şirket olmasına rağmen bir çok duymadığımız işlevi olduğunu öğrendik.

Öncelikle 20 adet Ar-Ge tesisi olduğu oldukça şaşırttı.

Home Whiz’den bahsedilirken uzaktan kontrol ve monitör etme etkinliklerinden bahsedilirken ev eşyalarının bir çoğunun artık akıllanmaya başladığı wi-fi sensörleriyle işlem yapılabildiği paylaşıldı.

Örnek verilen konu çamaşır makinesi idi. Çamaşır makinesinin içine eşyalarınızı attınız ve telefondan istediğiniz zaman çalıştırabiliyorsunuz. Ayrıca deterjanın bitme ve tedarik süresine göre deterjan siparişi verilebileceğinden bahsediliyor.

Bu nokta da düşünmek gerekirse yani çamaşırları makineye attıysam tuşuna basmak yerine neden mobil bir uygulama bulundurup açmak zorunda kalayım diye düşünüyor insan ancak bunun bir geçiş dönemi olduğu paylaşıldı.

Ardından sahne Vodafone RAN Planlama Kıdemli Müdürü Erhan Aydın ve İnsan Kaynaklarından Senem Palabıyık sahnede yerlerini aldılar.

Erhan Bey önce Vodafone hakkında bilgiler verdi, dikkat çekenlerden bazıları şunlardı.

Voice + Data + teleFone 1985’te İngiltere ilk cep telefonu şebekesini kuran operatör

1992’de Vodafone İngiltere GSM şebekesi üzerinden dünyanın ilk SMS’i gönderildi.

5 kıtada, 24 ülkede faliyet ek 42 pazarda işbirliği 19 pazarda sabit genişbant hizmeti

Dünyada 627 milyon mobil müşteri 27 milyon sabit genişbant müşterisi ve 22 milyon TV müşterisi

Türkiye ise 24,1 milyon mobil abone, 1 milyon sabit geniş bantlı müşteriye hizmet veriliyor.

Edge Computing oyun dünyasının vazgeçilmezi olacak.

Yeni nesil gerçek zamanlı servisler şebeke altyapılarına yakınsayarak, teknoloji merkezlerinde ve bulut üzerinde konumlanacak.

Burada dikkat çekilmesi gereken noktalar da ise 2.3 Milyar aktif oyuncu, %46’sı oyun için para harcıyor.

Oyun dünyası mobil uygulamalara ve bulut teknolojisine kayıyor.

Bulut üzerinde oyun oynamak için yüksek veri hızı ve düşük gecikme çok kritik.

Mobile Edge Computing and 5G teknolojileri bunu mümkün hale getirecek.

Ardından Senem Hanım yerini aldı.

Senem Hanım, Vodafone’da yaşam hayatını anlattı.

Çalışanlara özel akşam eve yemek servisi

Yurtdışında da geçerli esnek sağlık sigortası; 3 farklı tipte sağlık sigortası seçme imkanı

Gençlere yönelik indirim fırsatları ( Wepublic, Netflix, Koç Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi)

Haftanın 1 günü dilediğin yerden çalışma fırsatı

Ofise istediğin saatte gelme fırsatı (7-4 / 8-5 / 9-6)

Linkedin Learning ile global ve dijital değişim imkanı

Vodafone fikirlerine göre gelecekte bizi bekleyen bazı meslekler

Blockchain mühendisi, drone pilotu, nesnelerin interneti uzmanı, otonom ulaşım uzmanları, yapay zeka yaratıcısı, arttırılmış gerçeklik mimarları

Bu mesleklere hazır olmak için hangi yetkinliklere sahip olmalıyız?

Sürekli Gelişim, Kendi Kendine Öğrenme

Agile(Çevik) Çalışma

Tasarım Odaklı Düşünme ve Kullanıcı Deneyimi

Data Analitiği

Temel Kodlama ve Programlama

Yazılım Geliştirme

Dijital Pazarlama

Vodafone Discover Programı hakkında detaylı bilgi için.

Sunumlardan sonra etkinlik sona erdi. Etkinlik sahiplerinin dediği gibi gelecek sene yeni bir trend konu için indevoyla kalın. Eğer yakın şehirlerdeyseniz katılmanızı tavsiye ederim.

Tagged With:

2 thoughts on “IndEvo’19 Ardından Kalanlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir