Efsaneler ve Gerçekler

Merhaba, bu bölümde okuduğum, okuduktan sonra iyi ki okudum dediğim kitapları paylaşmak istiyorum. Bunu yaparken hedef edindiğim misyon kitap okuma serüvenimi süreklilik haline getirmektir. Ayrıca bir kitap okuyacağım zaman bu kitabı daha önce okuyan insanların yorumlarını merak ediyorum. Ben merak ediyorsam başka insanlarda merak ediyor olabilir diye düşündüm. Ele aldığım ilk kitap Efsaneler ve Gerçekler!

Burada tanıtmak istediğim ilk kitap, önceden bankada çalışıyor olmamla beraber içimde oluşan pazarlama merakıdır. Ancak pazarlama konusunun üzerine biraz araştırma yaparsanız o kadar fazla bilen, anlatan ve yorumlayan var ki içerisinde kayboluyorsunuz. Gerçekten bu işin eğitimini alan ve insanlara doğru yönlendirmeler veren kişileri arıyordum.

Bu aramalarım sonucunda saygı değer Temel Aksoy’a ulaştım. Kendisinin 2017 tarihinde yazdığı bir kitaptır. Ancak kitaplarıyla değil, blog yazılarıyla tanıma fırsatım olmuştu. Ardından tam aradığım gibi bir kitap paylaştığını gördüğüm an hızlıca almak istedim ve neredeyse elimden düşmeden bitirdim.

Öncelikle Temel Aksoy Kimdir?

  • İlk, orta ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde yatılı okuyor. İlkokul 5’te Fransızcadan sınıfta kalıyor. 7. sınıfta bir daha kalıyor. ( Başarısızlıklarını kendini yeni tanımaya çalışan insanlara çok rahat bir şekilde paylaşması, beni yakalayan noktalardan biridir.)
  • Öncelikle Grenoble sonra Paris Nanterre Üniversitesi’nde Ekonomi,  sonrasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan olarak göreve başlıyor.  Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde ekonomi master’ı yapıyor. Sonrasında başladığı doktorayı yarıda bırakıyor.
  • Siyasi araştırmalar yapıyor ve  dönemin Başbakanı Turgut Özal’a düzenli araştırma sunumları ve danışmanlık yapıyor. Kendi araştırma şirketi olan REMARK’ı (research for marketing) kuruyor, satılıyor, geri alıyor, tekrar satıyor. Türkiye Araştırmacılar Derneği başkanlığı yapıyor.
  • 2008 Eylül ayından itibaren her hafta, temelaksoy.com sitesinde blog yazmaya başlıyor. Şimdi kendi danışmanlık şirketinde (Fikirhane) Türkiye’nin bazı büyük markalarına pazarlama, iletişim ve marka konularında akıl ortaklığı yapıyor.

Efsaneler ve Gerçekler kitabında bizi neler bekliyor?

  • Öncelikle kitap pazarlama nasıl yapılmazdan başlayıp, bilinen tüm efsaneleri yıkacak şekilde ilerliyor. İnsanların pazarlamaya bakış açısından, pazarlamacıların bildikleri yanlışlardan, doğrularına doğru ilerliyor.
  • Pazarlamanın sadece doğasını değil, marka, reklam, marka deneyimi, müşteri ve müşterinin bakış açılarına kadar inecek şekilde detaylandırılmış bir şekilde anlatılıyor. Pazarlama, reklam, marka ve müşteri davranışları yönünden hiç alakası olmayan bir kişinin bile dikkatini kolaylıkla çekebilecek, içeride verilen detaylı bilginin numaralandırılarak sonraki sayfalarda anlatıldığı mükemmel bir başucu kitabı.
  • Başucu kitabı sözüne hep takılmışımdır, başucu dememde ki sebep içerisinden bilgileri bir defa alıp kenara koyacağınız değil zaman zaman karşılaştığınız olaylara bakıp yorumlayabileceğiniz bir kitap olduğundandır.
  • Daha önceden tasarlanmış iş ve pazarlama teorileri eskisi kadar çalışmıyor. Temel Bey genel olarak bu görüşte haklıdır. Yirmi ile otuz sene öncesinde ortada hiç bir şey yokken geliştirilmiş ve herkesin işine yarayan teoriler şu an hiç işe yaramıyordu.
  • Ayrıca kitapta her tür ve çalışma için çok detaylı bir örneklendirme mevcuttur. Yani aslında siz pazarlama hakkında çok fazla bilgiye sahip değilseniz bile bunları örneklerle öncelikle anlayıp sonra Temel Bey’in vermiş olduğu fikri kolaylıkla alabiliyorsunuz.

Hem pazarlamaya uzak kişileri içine çekebildiği hem de içine giren kişileri tekrar tekrar okuyup yorumlayacağı bir çalışmayı ortaya koyduğu için Temel Aksoy’a teşekkür ederim.

Pazarlama alanına ilgi duyuyorsanız ya da neler olduğunu ve olmadığı öğrenmek istiyorsanız muhakkak okuyabileceğiniz bir kitaptır.

Efsaneler ve Gerçekler

Temel Aksoy Web Sitesi 

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir