Merhaba!

Yüzyıl gibi geçen bir haftadan herkese selamlar. Bir haftada insanın hayatında neler değişebilir diye düşünüyorken bir saniyede bile olan tonla olayın içerisinde buldum kendimi. Sorgulamaktan kendimi alamadığım diğer olaysa küçük yol ayrımlarının kocaman farklılıklara yol açtığıdır.

Hayatımızda başımıza gelen her olayın aslında mantıklı bir açıklaması vardır. Gel gelelim biz bunu o an anlamamak için her şeyi yapıyoruz.

Bu hafta devam ettiğim lisans eğitimimin yaz okulu vizeleri vardı, ödevleri vardı, başımıza gelen tatsız olayların sonucunda yapmak durumunda kaldığım uzun yollar vardı. Bitmek bilmedi. Bitmek hiç bilmedi.

Sessizliğe o kadar alıştığımı fark ettim ki, bu hafta evimizde küçük yeğenlerimin olduğu misafirlerimiz vardı. Evde farklı insanlar ve ses varken hiç bir şeye odak kuramadığımı fark ettim.

Velhasıl kelam, yorulduk, didindik, stres dolduk ama bitti. Anlatmak istediğim her şey geride kalıyor. Geride kalmayan tek şey sizin bu süreci nasıl atlattığınız oluyor.

Lafı fazla uzatmadan güzel bir Pazartesi gününden herkese bol öğrenmeli, bol huzurlu, bol mutluluklu haftalar dileyerek bu hafta öğrenimlerine geçmenin zamanı geldi diye düşünüyorum.

Microsoft 2023 senesine kadar karbon negatif şirket olmayı hedefliyor.

Daha önceki serilerde karbon negatiften bahsetmiştim. Okumayan ya da bilmeyenler için tekrar bahsetmek isterim.

Karbon negatif: Atmosfere saldıkları karbondioksitten daha fazlasını emen anlamına geliyor.

Daha önce bunun ülkelerinden bahsetmiştim. Bu sefer bir şirketin bu çabasından bahsediyor olacağım.

Microsoft, bütün veri merkezleri, binalar ve kampüslerde karbon salınımını durdurarak karbon nötr olma özelliğini de taşısa da dünyamıza olan zararlarından ötürü de atmosferde yer alan karbonun emisyonunu sağlayarak karbon negatif unvanı ile çevreye fayda vermeyi hedefliyor. Bunun yanında şirket, 2050 yılına kadar kurulduğundan bu yana salınan karbon miktarından ötürü daha fazla karbonu atmosferden emeceğine dair de sözler vererek şirketinin dünyanın varlığına zararını ortadan kaldırmak için çalışma yapacağını söylemektedir.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin bu amacına ulaşabilmesi için 1 milyar dolarlık bir inovasyon fonu oluşturacağını beyan ediyor.

Bununla beraber beklentiler arasında karbon emici ormanları genişletmenin haricinde karbonu doğrudan havadan emen malzemeler kullanılması, yer altındaki karbonun yakalanması ve depolanması, karbonun suda çözünmesine yardımcı olarak daha fazla araçlar geliştirilmesi hedefleniyor.

Covid-19 Etkileri

Domino’s Pizza, yılın ikinci çeyreğinde satışlarının %16 arttığını açıkladı.

  • Pandemi öncesinde fast-food zincirleri Amerikada azalan fast-food kullanımından dolayı maddi sıkıntılar yaşıyordu. Dominos Pizza pandemi döneminde uygulamaya başladığı temassız teslimat ile bu sıkıntıları aşmayı başardı.

Google Covid-19 hakkında komplo teorileri içeren reklamları yasaklayacağını açıkladı.

Teknoloji şirketi Microsoft, yılın ikinci çeyreğinde 38 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı.

  • Şirket geçtiğimiz yıla oranla gelirlerini %13 artırmış oldu.

IMF, pandeminin ekonomik koşullar üzerindeki etkileri nedeniyle çok sayıda üye ülkenin finansal destek istediğini belirterek Genel Kaynaklar Hesabı ve Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Fonu’ndaki kaynakların yıllık erişim limitlerinde geçici artışa gidildiğini açıkladı.

ABD merkezli hava yolu şirketi Southwest Airlines, yılın ikinci çeyreğinde 915 milyon dolarlık kayıp açıkladı. Şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde 741 milyon dolar gelir elde etmişti.

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, yılın ikinci çeyreğinde 104 milyon dolar kâr açıkladı ve art arda 4 çeyrek boyunca kâr açıklamış oldu. Bu yıl toplamda %280 değer kazanmış oldu. Piyasa değeri 295 milyar doların üzerinde olan şirket, koronavirüs sebebiyle ettiği zararları da telafi etmiş oldu.

Coca-Cola’nın gelirleri son çeyrekte %28 düştü.

  • Pandemi nedeniyle restoranlar, spor salonları ve sinema salonları kapandıktan sonra, Coca-Cola Company‘nin net geliri 26 Haziran’da sona eren çeyrekte %28 azalarak 7,15 milyar dolara düştü.

TOBB verilerine göre yılın ilk yarısında 2.957’si inşaat olmak üzere 18 bin şirket kapandı.

  • 2020’nin ilk 6 ayında 18 bin 140 şirket kapanırken, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla artış madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe görüldü.
  • Bunun haricinde koronavirüs salgınıyla birlikte yakın coğrafyamızdaki birçok ülkenin sınırlarını kapatarak içe kapanması yeni iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor. İhracat için şirketlerimizin iş süreçlerini geliştirmesi bu dönemin en büyük öğretilerinden biri oldu.

Teknoloji

Spotify, video podcast özelliği getirdiğini açıkladı.

  • Uzun süredir videoyla eş değer şekilde içerik tüketimi yaptığım platform olan Spotify ve Podcastleri benim için farklı bir kapının anahtarı gibiydi. Bu video özelliği ile beraber bir youtube etkisi yaratır mı daha mı iyi olur bilemedim.

Birleşik Arap Emirlikleri, Mars’ın atmosferine yerleştirmeyi planladığı Al-Amal isimli uyduyu başarıyla fırlattı.

 ABD’den sonra Mars’ın yüzeyine araç gönderen ikinci ülke olmaya hazırlanan Çin, ilk büyük Mars görevi için Tianwen-1 isimli uzay aracını başarıyla fırlattı.

  • Neler oluyor? Arap ülkeleri arasında bir ilk olan ve Mars’ın iklimi hakkında veri toplaması planlanan uydunun şubatta Mars’ın yörüngesine yerleşmesi bekleniyor.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı Güneş yüzeyinin şu ana kadar kaydedilen en yakın görüntülerini paylaştı.

27 Temmuz tarihinde yapılacağı duyurulan Temsilciler Meclisi Yargı Komitesinin Antitröst (tekelleşme karşıtı) paneli ertelendi. Amazon, Alphabet, Apple ve Facebook CEO’larının yer alacağı panelin ayın 29’unda yapılacağı açıklandı. Dört büyük teknoloji şirketinin aynı anda temsil edileceği panel tarihî bir oturum olarak görülüyor. 

Sosyal ağ Twitter, aktif kullanıcı sayısının geçtiğimiz yıla oranla %34 artarak 186 milyona ulaştığını açıkladı. Bu oranın yıllık bazda en yüksek artış olduğunu kaydeden teknoloji devinin hisseleri, bu açıklamanın ardından %4 yükseldi.

Whatsapp, Hindistan’daki düşük gelirli bireylere kredi, sigorta ve emeklilik hizmetleri sunmaya başlıyor.

  • WhatsApp’ın Hindistan yöneticisi Abhijit Bose, bankacılık hizmetlerini basitleştirmeye ve özellikle kırsal ve düşük gelirli segmentlere genişletmeye yardımcı olmak için önümüzdeki yıl daha fazla banka ile iş birlikleri yapmayı planladıklarını açıkladı. Hindistan’ı 400 milyon kullanıcıyla en büyük pazarı olarak gören WhatsApp, ICICI Bank, Kotak Mahindra ve HDFC Bank gibi bankalarla birlikte çalışıyor. 

Okunması gereken bir rapor: Koronavirüs sonrası iş hayatı – Branding Türkiye Yayınları

Aday öğrencilere yönelik üniversite istatistikleri

Üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan ve bağımsız bir kuruluş olan Üniversite Araştırmaları Programı; Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması ve Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması adı altında yıllık çalışmalar yayınlıyor. Çalışmalar 125’i devlet, 67’si vakıf olmak üzere 192 üniversiteden 39.386 öğrenciyle yapılan anketlerden edinilen verilere dayanıyor.

YÖK ve bağımsız araştırma kuruluşlarından ulaşılan üniversiteler genel sıralaması, üniversite memnuniyeti, öğrenci dostu şehirler ve Erasmus programlarına katılım düzeyi hakkındaki veriler üniversite adayları için yol gösterici nitelikte olabilir.

Okumanızda fayda olduğunu düşünüyorum, okumak için tıklayabilirsiniz.

Geçen yıl eylül ayında ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Fringe Festival bu yıl Covid-19 sebebiyle dijital mecralarda gerçekleşecek. 21-27 Eylül 2020 tarihlerinde YouTubeZoomWhatsApp ve diğer sosyal medya mecralarından ücretsiz takip edilebilecek festivalde dans, performans, tiyatro gösterileri, atölye çalışmaları, sanatçı-izleyici buluşmaları, söyleşiler ve kapanış partisi olacak. Festivalde 12 yabancı, üç de yerli ekip sanatseverlerle buluşacak.

İzleme Önerisi: TeknoStratejik 12 : Milyarder Ray Dalio,”Değişen Dünya Düzeni” Yazı Dizisinde Ne Anlatıyor?

Okuma Önerisi: Murat Can KabagözAğır Roman Üzerine

Okumak için tıklayınız.

Dinleme Önerisi: Adaptasyon Podcast!

“Anı Yaşayın” sloganı üzerine kurulu Çin menşeli TikTok, Hindistan ile Çin arasındaki sınır çatışmasından sonra Hindistan tarafından yasaklandı. İzinsiz veri topladığına dair çıkan bir post üzerine Amazon çalışanlarından bu uygulamayı silmeleri istendi.

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir