Merhaba!

“Neler Öğreniyorum?” serisi yapmadan öncesinde de günlük haberleri, teknolojik gelişmeleri takip ediyordum ancak sadece detayını paylaşmam gereken haberlerin üzerine düşüyor yazıyordum. Bu seriyle ilgimi çeken haberlere yer verdiğim için gündeme daha çok adapte olduğumu fark ettim.

Yazın gelişiyle beraber öğrenme sürecimin ve bir şeyler yapma isteğimin biraz azaldığı bir gerçek olmasına rağmen kendimi motive etmek için sebepler arıyorum.

Erzurum’da okuduğum için soğuktan şikayet ederdim, Mersin’deyim sıcak bunalttı. Arasını bulmak gerçekten zor ancak gene deniz, klima gibi seçeneklerle biraz daha rahatlamanın yollarını arıyorum. İsteğimin azalmasını birazda sıcağa bağlıyorum. Uyuyup uyandığımda, uykumu tam olarak alamadığımı hissediyorum. Gerçi Sibirya’da bile hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyrettiği dönemde Mersin’in serin olmasını beklemek çok anlamlı değil.

Serin, huzurlu ve öğrenme dolu haftalar dileyerek geçen haftanın serisine göz atmak isterseniz diye şöyle bıraktıktan sonra haftalık neler öğrendiğimize göz atalım.

Neler Öğreniyorum? – 8 okumak için lütfen tıklayınız.

Time Dergisi 2019 senesindeki en iyi ve ilginç 100 icadın listesini yayınladı.

Ulaşılabilirlik, Arttırılmış ve Sanal Gerçeklik, Güzellik/Bakım, Tüketici Elektroniği, Tasarım, Eğitim ve onlarca konudan en iyi icatlara göz atmak isterseniz tıklayabilirsiniz.

WeWALK’ı görmek beni çok sevindirdi.

Twitter Hack Olayı

Twitter’da geçtiğimiz günlerde gerçekleşen siber saldırı üzerine 130 Twitter hesabı hedef alındı. Ama bunlardan bir kaçına ulaşıldı.

13 yıllık tarihinin en ağır siber saldırılarından birisine maruz kalan Twitter, eski ABD Başkanı Barack Obama, Tesla CEO’su Elon Musk ve Microsoft kurucusu Bill Gates gibi üst düzey isimlerin “mavi tik”e sahip olan hesapların hacklenmiş olması ile birlikte bir anda dünya gündemine oturdu.

Siber saldırı esnasında onaylanmış olan hesapların tweet atma özelliğini devre dışı bırakan Twitter, hedeflenen hesapların tespit edilmesi ile tweet atma özelliğini geri getirmişti. Bununla birlikte Twitter Support tarafından aktarılmış olan bilgilere göre hesapların Twitter Verilerini İndirme özelliği, hackerların erişim sağlama ihtimaline karşı hala devre dışı durumda.

Bu spekülasyonlardan en dikkat çekeni ise saldırının aslında kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerini hedeflediği oldu. Dünya genelinde büyük bir yankı uyandıran siber saldırıyı FBI’ın soruşturacağı öğrenildi.

Bunun üzerine yakından takip ettiğim Fırat Demirel; yaptıkları TeknoStratejik yayınlarının 11 serisinde konuk aldıkları Emre Övünç’le buna değindiler. Sonuçlarının ne olacağı, nasıl olmuş olabileceği üzerine bir söyleşi yapıldı. İzlemek isterseniz şöyle bırakacağım.

Facebook verilerine göre Türkiye’deki KOBİ’lerin yüzde 34’ü pandemi sürecinde çalışan sayısını azalttı.

İlk olarak geçtiğimiz Mayıs ayında Dünya Bankası ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortaklığıyla ABD’de yayınlanan ve bundan böyle 50’den fazla ülkeyi kapsayacak şekilde aylık olarak yayınlanacak Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu (Global State of Small Business Report), dünya genelindeki ve Türkiye’deki KOBİ’lerin pandemi sonrası durumuna ilişkin önemli fikirler sunuyor.

Facebook’un yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, dünya genelindeki KOBİ’lerin yüzde 33’ü, Türkiye’deki KOBİ’lerin ise yüzde 34’ü pandemi sebebiyle çalışan sayılarını azalttı. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz yıla oranla satışlarının düştüğünü belirten KOBİ’lerin oranı dünya genelinde yüzde 62 iken, Türkiye’de ise yüzde 70 oldu.

Haberin detaylarını okumak için tıklayınız.

Amazon’un 100 kitaplı okunması gereken kitaplar listesi oluşturdu.

Kitaplara göz attığımda bir çoğunu aslında gördüğüm, bazılarını okuduğumu gördüm. Bazılarını hiç görmediğimi, duymadığımı da.

Bunun için detaylı bir tanıtım listesi hazırlamış grikitaplar.com’a göz atmak için tıklayabilirsiniz.

Deltoite 2020 Global İnsan Kaynakları Trendleri Raporu

Oluşturduğum içeriklerin yapılarında genellikle yapılan raporları dikkate alıyorum. Deltoite, Sosyal Şirket Sahnede: Paradoksla yüzleşmek adlı rapora göz atabilirsiniz.

Coca-Cola, QR kodla içecek almanızı sağlayacak bir teknoloji duyurdu.

İçecek otomatlarını yeniden popüler hale getirecek yeni bir teknoloji sunacaklarını açıkladı. Şirket, müşterilerinin bir uygulama üzerinden istedikleri içecekleri otomattan almasını sağlayacak Coca-Cola FreeStyle otomatlarını tanıttı. Otomatlara dokunmaya gerek kalmadan içecek almanızı sağlayacak bir teknoloji geliştiriliyor. Bu yaz sonuna kadar ABD’de başlayarak 10.000’den fazla noktaya dağıtılacağı söyleniyor.

Zoom, uzaktan çalışmayı kolaylaştırmayı amaçlayan yeni tableti DTEN ME’yi tanıttı.

Üç akıllı web kamerası ve sekiz adet gürültü azaltıcı mikrofon içeren, 27 inç dokunmatik ekrana sahip ve Zoom yazılımı ile çalışan tablet, özellikle evden veya ofis dışı çalışan kişiler için büyük kolaylıklar getirmeyi amaçlıyor. DTEN ME cihazı için ABD merkezli video konferans cihazları üreten DTEN ile anlaşan Zoom, tabletin ağustos ayında piyasaya sürüleceğini açıkladı.

Nakliye talepleri Haziran’da rekor kırdı!

Armut.com ve nakliye alanında özelleşen markası olan RahatTasin.com 6 ayda bir hazırlamakta olduğu Türkiye Taşınma Dosyası yayımlandı. İlk kez inceleme fırsatı buldum.

1 Ocak 2020 ile 30 Haziran 2020 tarihleri arası dönemi verilerine göre Türkiye’de taşınma trendleri diğer her şeyi etkileyen Covid-19 süreci ile etkilendi. 11 Mart tarihi itibariyle %34 bandında düşüş görüldü. Ancak normalleşme süreci olarak adlandırılan yaklaşık iki aylık süreç içerisinde %107 artış ile rekor kırdı.

Kentsel dönüşümün taşınma lokasyonlarını etkilediği görülürken, Ankara ve İzmir’den İstanbul’a taşınanların öncelikli tercihi Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye ve Maltepe gibi Anadolu yakası semtleri oluyor. Veriler, Avrupa yakasındaki taşınma hareketliliğinin Anadolu yakasına oranla daha yoğun olduğuna işaret ediyor.

Ek olarak dikkatimi çeken ve daha önce duymadığım bir uygulama beni çok şaşırttı.

COVID-19 tedbirleri kapsamında 26 Mart’ta üniversitelerde uzaktan eğitime başlanmasıyla, öğrenciler ailelerinin evlerine döndü. Bu süreçte öğrencilerin tercihi eşya depolama oldu. Nisan ayında %77 artış gözlenen eşya depolama hizmetlerinde ağırlıklı olarak 3-6 ay arası depolama tercih edildi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’den diğer şehirlere taşınanların oranı %16 artış gösterdi. Türkiye’nin sahil kentleri Muğla ve Antalya’ya taşınanların sayısında ise %11 artış görülüyor.

Dosyayı detaylı incelemek isterseniz eğer tıklayabilirsiniz.

Storytel verilerine göre 2020’nin ilk 6 ayında 4 milyon 200 bin saat kitap dinlendi.

Storytel, bugün itibarıyla platformdaki abonelerine 2 binin üzerinde Türkçe sesli kitap, 70 binden fazla İngilizce sesli kitap, 100 binin üzerinde İngilizce e-kitap ve birçok podcast’i sınırsız sunuyor.

Korona virüs sürecinde 30 gün ücretsiz deneme zamanında deneme şansım oldu ancak dinleyerek çok fazla hoşuma gitmediğini fark ettiğim bir uygulama oldu.

Storytel Türkiye üzerinden, 2019 yılında toplam 4 milyon 54 bin 400 saat sesli kitap dinlenirken, 2020 yılının sadece ilk 6 ayında bu sayı 4 milyon 200 bin saat olarak gerçekleşti. Buna paralel olarak sistem üzerindeki sesli kitap sayısı da aynı oranda büyüdü; 2019 yılında Storytel’e toplam 1000 kitap dahil olmuşken, 2020’nin ilk 6 ayında bu rakam 800’e ulaştı.

RPA şirketi UiPath;225 Milyon yatırım ile 10.2 Milyar dolar değerlemeye ulaştı.

Uzun süredir bağıra çağıra gelen RPA teknolojisi ve bu alanın en büyük oyuncusu UiPath bir başka yatırım daha aldı.

UiPath’in şimdiye kadar topladığı yatırım 1.2 milyar dolara ulaşırken, değerlemesi de 7 milyar dolardan 10.2 milyar dolara yükseldi. Şirketin yıllık yinelenen geliri ise 400 milyon doları aştı.

Robotik Süreç Otomasyonu pazar alanı globalde genişlemeye devam ederken, Türkiye’de de yerel girişimlerle çeşitlilik kazanıyor. Ülkemizde de faaliyet gösteren UiPath’in yerel rakipleri arasında Albaraka Garaj tarafından desteklenen Kronnika, Türk Telekom Pilot tarafından desteklenen Robomotion ve Robusta yer alıyor. 

İzleme Önerisi : Çay Kahve İnsan Youtube Kanalı

Okuma Önerisi : HyperScave / Dilan Sağlam

Blogunu yeni açmış yeni bir yazar Dilan Sağlam tarafından oyun, kitap, film, dizi incelemeleri yapılıyor. Yeni olmasına rağmen kalemi çok güzel, incelemeleri de öyle. Göz atmanızı tavsiye ederim.

Blog’a ulaşmak için tıklayınız.

Dinleme Önerisi

Yeni podcastler ararken gördüm. Çok güzel bir podcast kanalı, çok güzel konulara değiniyor. Dinlemenizi ısrarla tavsiye ederim.

Günlük yaşamın Acil Çıkış kapısı, bir zamanların ulusal radyo programcısı Evren Başer tarafından yapılıyor. Şimdi Kanada’da yaşıyor ve hala anlatmak istedikleri var, söyleyecekleri daha bitmedi! Dinlemeye hazır mısın?

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir