Sevdiğim bir özelliğim var; başıma gelen kötü şeylerden nasıl faydalanabileceğimi aramak. Bu kötü dönemde olabildiğine evde kalmaya çalıştığımız, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla yaşanan olayın önüne geçilmeye çalıştığı dönemde şunu yapın, bunu yapıncıları pek sevmiyorum.

Ama bu dönemde hoşuma giden bir şey var o da normalde farklı illerde gerçekleşen, sürekli katılım sağlayamayacağımız, kaçırdığımız bir çoğu şeyin dijital dünyaya aktarılmasıyla içeriklere artık her yerden ulaşabilir olmamız ve bazı benim gözümde sorumluluk sahibi firmaların gerekli sorumluluğu alıp kendi alanlarında insanların faydalanabileceği kaynakları ortaya çıkarmasıdır.

Toplumsal Tarih dergisinin Nisan sayısı internet üzerinden ücretsiz yayınlandı. Gündemle alakalı bir çok içerik var.

Nisan sayısının tamamına ücretsiz erişilebilecek bir diğer dergi Yeni E dergisi, aylık kültür sanat edebiyat dergisidir.

Normalde fiziksel olarak satın alıp takip ettiğim Tuhaf Dergisi, bu döneme özel bir sayı çıkardı, gene tamamen ücretsiz internet erişimi ile ulaşılabilir.

Bir çok medyadan duyurulan TÜBİTAK arşivini ücretsiz olarak açmasını da eklemeden geçmeyelim, Bilim-Teknik dergisinin son sayısına ücretsiz erişebilirsiniz.

Bir çok yerde zaten müzelere sanal gezilerin olduğunu görüyorsunuz. Bunların bir çoğunu İş Bankası bir blog yazısında toplamış oraya göz atabilirsiniz.

Buna ek olarak 360TR sitesi aracılığıyla da müzeler dışında da görebileceğiniz bir çok yer var, merak ettiğim bir çok yere bakma şansı yakaladım göz atabilirsiniz.

Google Drive üzerinden 4.100 e-kitabın yer aldığı bu kitaplığa göz atıp yararlanmak istediklerinizi indirebilirsiniz. Normalde kitabı fiziksel olarak okumaktan yana olsam da böyle bir şey varken yararlanmamak saçma olur.

Can Yayınlarına ait “Trendeki Yabancı” adlı telefon uygulamasını 1 ay boyunca ücretsiz kullanıma açtı. Bugüne kadar çıkan tüm sayılara ulaşabilirsiniz. Üstelik klasikler dizilerinden bizim için seçtikleri eserleri de bu süre boyunca Trendeki Yabancı uygulamalarında online olarak ücretsiz okuyabilirsiniz. Cebinde bir hikaye olsun.

Storyel, Cep Telefondaki Sesli Kitaplar uygulamasını bir çok yerde görmüş olmalısınız. Deneme sürelerini 14 günden, 30 güne çıkardılar bu süreç için, gözünüz yorgun olduğunda ya da yolcukta kitap okuyamayanların değerlendirebileceği bir uygulama, ayrıca Teoman’ın Fasa Fiso kitabına öncelikle bakmanızı tavsiye ederim, kendi sesinden.

Online etkinlik, film, müzik, tiyatro, detaylı müze, sergi, tarihi mekan, kütüphaneler, çocuk uygulamaları, eğitim platformları, sanat dersleri, portallar ve uygulamaları İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından kurulan Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi’nin (KPY) sitesinden takip edebilirsiniz.

Koç Holding‘e ait Koç Akademi internet sitesinden de bir çok konuda güzel eğitimleri ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Daha önce bir yazımda bahsetmiş olduğum Up School ile kadınlara yönelik Ücretsiz RPA eğitimine göz atmanızda fayda var.

Gene daha önceden yazdığım bir yazı olan MUBI Film Platformundan öğrencilere yönelik ücretsiz film izleme fırsatına göz atabilirsiniz.

Bu dönemin ücretsiz içeriklerinin faydalarını görmekle beraber içerik seçmekte de zorlanabileceğimizi düşünüyorum. Bu dönemde takip ettiğim bazı şeyleri de paylaşmakta fayda görüyorum.

Öncelikle çok yakından takip ettiğim M.Serdar Kuzuloğlu’nun önereceğim iki içeriği var.

Birinci içerik: Corona Virüs hakkında detaylı bir şekilde paylaşım yaptığı hem video serisi hemde blog yazılarını okumalısınız.
İkinci içerik: Uzun süre sonra başlamış olduğu Zihnimin Kıvrımları, hem görsel hemde podcast hali olan seriyi dinlemenizi tavsiye ederim,Cumartesi gece belki pazar günleri yeni içerik üretiyor.

Her gün linkedin, youtube gibi bir kaç platformdan aynı anda canlı yayın yapan sayın Dr.Sertaç Doğanay’ı takip etmenizi tavsiye ederim.

İçeriklerini yakından takip ettiğim diğer isimlerden birisi olan Alperen Bilgehan Dede’nin korona günleri için Evde Kal yazı serisinde, izlediklerini, okuduklarını paylaştığı bir seri var kendi blogunda günlük bakıp faydalı içeriklerden yararlanabilirsiniz.

Bu yazı zamansal olarak yazılmadığı için etkinlikleri eklemek istemedim. Ancak günlük bir çok webinar ve online eğitim olmakta bunları ilgi alanlarınıza göre takip etmenizi tavsiye ederim.

Burada bir alt pencere açmak gerekirse bu yıl ilkini düzenlediğimiz benimde Teknik Ekip Lideri olarak yer aldığım 2-3 Mayıs tarihinde düzenlenecek Verimlilik Zirvesi’ne kayıt olup, geleceğin en önemli becerilerinden biri olan Uzaktan Çalışma konusunda alanında yetkin insanlardan konuşmalar ve eğitimler dinleyip, fuar alanı gibi bir çok faydalı bu zirveden yararlanabilirsiniz, hem ücretsiz hem de evinizden adımınızı bile atmadan.

Zaten ücretsiz olan bu dönemde yararlanılabilecek farklı bir konu ise Podcast’ler;

Başarılı bir Youtube kanalından sonra Podcast serisinine başlayan Defne Bulut’un Satır Araları Podcast’ine göz atabilirsiniz.

Fularsız Entellik dinlemeyen de ne biliyim yani.

Arkadaşlarım Tolga ve Mete’nin film konulu boş yaptıkları sohbet podcasti ekleyelim.

M.Serdar Kuzuloğlu’nun yukarda söylemiş olduğum serisinin podcast haline de şöyle ulaşabilirsiniz.

Bir de bu işi başarıyla sürdüren Nilay Örnek – Nasıl Olunur son önerim olsun.

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir