Konferans görüşmesi ya da video içerik görüşmeleri bu dönemde çıkan ya da yeni bir uygulama değil. Ancak bu salgın dönemi öncesinde büyük kitlelere ulaşmak gibi bir talep söz konusu değildi.

Genellikle Skype görüşmeleri ya da Hangouts gibi içerikler ya da günlük kullandığımız sosyal medyaların ikili ya da üçlü olan görüntülü görüşmeler yapılmasını sağlıyordu. İnsanlar yetinebiliyordu. Çünkü uzaktan görüşerek iş yapma işlevlerine çok gerek duymuyorduk.

Ancak her şeyin değiştiği gibi iş yapış şekilleri ve insan görüşmelerinin değiştiği bu dönemde insanlar hali hazırda olan programlara yönelmeye başladılar.

Zoom Nedir?

Eğer yolunuz henüz denk düşmediyse telefona ya da bilgisayara bir uygulama indirip kaydolarak görüşme odaları oluşturabileceğiniz. Odaların linklerini ve şifrelerini atarak online olarak görüşme yapabileceğiniz. Bu görüşme içerisinde ekranınızı yansıtabileceğiniz. Ekranın uzaktan erişimini verebileceğiniz bir video konferans sağlayıcısıdır.

Hayatına, iş video konferansına basit bir araç olarak başlayan Zoom, Aralık ayında 10 milyon kullanıcısı varken şu an 300 milyonu aşan kullanıcı sayısına erişti.

İnsanlar bu dönemde Zoom üzerinden yoga dersleri, eğitim, şirket görüşmeleri, özel görüşmeler, görüntülü oyun oynama, bir çok eğlence için kullanıma başladı.

Hatta bunları yanı sıra İngiltere hükumeti bile Zoom üzerinden günlük kabine toplantıları yapıyorlar.

Tabi söylediğim gibi bu kadar önemli bir noktada olacağını ön göremeyen bir şirket için birden büyüme her kuruluşta yaşanabileceği gibi güvenlik sorunları ve birden büyümeyle yaşanan bazı problemlere sebep oldu. İşin içerisinde tamamen ilgilenmeyen bir insanın kafasında Zoom güvensiz, bilgilerimiz çalınıyor olabilir gibi algılar kaldı.

Daha önce güvenlik ve gizlilik ile ilgili endişelerde Apple Mac’lerde, ciddi bir güvenlik açığının web sitelerinin kameraları ele geçirdiği için daha önce Zoom’u kaldırmak zorunda bıraktığını biliyoruz.

Son zamanlarda ise 9-11 basamaklı bir şifre ile Zoom görüşme odalarına girilebildiğini biliyoruz. Bu şifrelerin basamaklardan oluşup kolayca tahmin edilebileceği ortaya sunuldu, bazı görüşmelerde bu şifreler olmadan dahi girilebildiği de ortaya atıldı.

Şaka yapmak isteyen bazı insanların hiç alakasız insanların görüşmelerine girerek uygunsuz görüntüler yayınladığını ve güvenliksiz olduğunu ortaya çıkaran bir etkinlik haline geldi.

Ardından eğitim için kurulan Zoom odalarını yakınlık ayarlarından güncelleyip çok daha güvenli olmasını sağladıktan hemen sonra tüm görüşmeleri güncelleyerek yeni modellere geçildi.

Ardından alınan kararla 90 gün için bazı özellikleri zamanlı şekilde durdurma kararı aldı.

Zoom’un 22 Nisan tarihi itibariyle Zoom 5.0 güncellemesiyle

Güvenlik ve gizlilik sorunlarını gidermek için gelen şikayetleri değerlendirerek güncellemelerle beraber geri dönüyor ve bu süreç içerisinde kullanıma devam ediliyor.

Ayrıca Zoom şirketi şifreleme standartlarını arttırıyor ve zorlaştırıyor.

Bu olayları araştırırken aklıma takılan şey şu oldu; Zoom şirketi evet hiç beklenmedik bir anda hiç beklenmedik olaylarla umulmadık bir başarıya ulaştı. Bunu sektörün liderleri dahil kabul ediyor. Ancak birincisi böyle bir sürecin geldiğini gören bu dünya devleri bunun için nasıl daha önce bir adım atmadı ve bu kadar büyük bir pazarı ortaya açık bıraktılar?

Messenger Rooms

Facebook şirketi, görüntülü sohbet alanındaki yeteneklerini genişletmek için bir dizi yeni ürün sunmaya başladı. Şirket geçen günlerde, 50 kişiye kadar sanal videoyla sohbet başlatabilmek için bir adım attı. Arkadaşlarımızla istedikleri zaman görüşme yapabilmek için Facebook Rooms’u kurdular. Daha önce Messenger’in masa üstü uygulamasını yayına aldılar şimdi de aynı Zoom gibi bir uygulamayla adım attılar.

Messenger Rooms

Ayrıca Whatsapp görüşmelerinde görüntülü görüşmenin 4 kişiden 8 kişiye çıkması için çalışıyorlar.

Bunlara ek olarak Facebook Dating’e video görüşmeleri ekliyor ve hem Facebook hem de Instagram’a yeni canlı akış özellikleri ekliyorlar.

Facebook Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkan Yardımcısı Derya Matraş, insanların pandemi sırasında bağlantıda kalmak için teknolojiyi belki de daha önce hiç olmadığı kadar çok kullandıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Koronavirüs salgınından en çok etkilenen bölgelerde, Messenger ve WhatsApp üzerinden yapılan sesli ve görüntülü aramaların geçtiğimiz sene bu zamanlara göre iki kat artış gösterdiğini gördük.Toplulukların ve bu topluluklarla bağlantıda kalmanın öneminin de bir kez daha farkına vardığımız bu zor zamanlar, bizi de platformlarımızda ne gibi yenilikler yapabileceğimizi düşünmeye itti. Umuyoruz ki, fiziksel olarak bir araya gelemediğimiz bu günlerde insanlar Messenger Rooms üzerinden aileleri, arkadaşları ve toplulukları ile iletişimde kalmaya ve eğlenmeye devam edebilir ve AR filtreleri, oyunlar ve ekran paylaşma gibi özellikler sayesinde keyifli vakit geçirebilirler.

Derya Matraş
Facebook’un, önümüzdeki günlerde insanların Instagram, WhatsApp ve Portal üzerinden de Messenger Rooms sohbetleri oluşturabilmeleri ve bu sohbetlere katılabilmeleri için de yeni özellikler sunacağını belirtmekte fayda var.

Bundan sonra dünyanın eskisi gibi olmayacağını herkes kabul ediyor. İnsanlar eskiden yaptığı bazı şeyleri evlerinden çıkmadan yapabileceğini gördükten sonra her şey normale döndüğünde bunu neden evden yapmayayım gibi bir düşünceye kapılacağı düşünülüyor.

Dünya değişip bu tarz platformlara daha fazla yer verileceği şu an benim görüşümle bile düşünülüyorsa bunu bu sektörün öncüleri tarafından defalarca düşünüldüğü bir kesindir.

Facebook, Instagram, Whatsapp, Google gibi öncü şirketlerin bu tarz pazarları tekrar tekrar kendi lehine çevirmesi anlaşılabilir. Şuan en aktif kullanılan sosyal medyalar aracılığıyla kendi platformlarını sunarak pazarı ellerinde tutma çabası aşikar. Ancak ilerleyen zamanlarda Zoom gibi ya da açık kaynak platformların bu tarz pazarlardaki yerleri ne olacak düşündürüyor.

Ayrıca burada açıklamaları okurken dikkatimi çeken ayrı bir nokta ise; Facebook Live ile kullanıcıların başka bir kişiyi onlara yayın yapması için davet etmelerini sağlayan canlı yayın özelliğini geri döndüreceği düşünülüyor. Bunun yanında ise düşünülen farklı bir özellik Twitch gibi genellikle oyun yayınları yapan yerlerin en çok tercih edilme sebebi kolayca Bağış yapılabilme özelliğini de bu yayınların içerisine eklemeyi planlıyorlar.

Sizde bunlar nasıl bir duygu oluşturduğunu bilmiyorum ama büyük firmaların, olayları çok iyi takip eden yeni çıkmakta olan firmaların akıl dolu fikirlerini yutması akılcı gelmiyor. Elinde bulunan bu sosyal medya ve paylaşım ağları aracılığıyla diğer firmanın önüne geçmesi çok doğru gelmiyor. Bunların illa ki bir yasal yaptırımı vardır ama insani olarak doğru gelmiyor. Devletlerden bile fazla gelirleri olan bu büyük şirketlerin insanları istedikleri gibi yönlendirdiği, isterlerse kötü şeylere de sebep olabileceklerini düşünüyorum.

Yararlanılan Kaynaklar:
1, 2, 3, 4

Tagged With:

3 thoughts on “Virüs Salgınının Genel Anlamda Tek Kazananı Zoom Uygulaması 300 Milyon Kullanıcı Sayısını Aştı

  1. Son cümledeki endişelerine ben de katılıyorum. Yeni bir dünya oluşurken bizi nelerin beklediğini tahmin etmek çok güç. Özellikle büyük yapıların tekelleşme eğilimi endişe verici.

    Selam ve sağlık ile….

    1. Eğilim ne kadar kötüye gittiğimizi gösterse de umarım bu yönde eğilime dur diyecek yeni şeyler ortaya çıkar.

      Cem Bey geri dönüşünüz ve katılımınız için teşekkür ederim,

      Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir