Süreyya Ciliv

Global İş Dünyasında Sıradışı Bir Lider – Süreyya Ciliv, kitaplığımın en yeni kitabıyla herkese merhaba! Uzun süredir kitaplık bölümümü hareketli hale getiremiyorum diye düşünürken, Fırat Demirel’in yeni kitabını gördüm. İlk kitabını almak için elimdeki kitapları beklettiğim için üzüldüğümü anımsayarak, elimdeki kitabı kenarı koyup hızlıca kitabı edindim.

Öncelikle yazar Fırat Demirel kimdir?

Fırat Demirel 1985 yılında Kars’ta doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. 2007 yılında mobil içerik yönetimi, mobil servis kurguları ve sosyal ağ yönetimiyle ilgilenmek üzere Pozitim Teknoloji’de çalışmaya başladı. 2008 yılında teknoloji ve tasarım üzerine yazılar yazmaya başladı ve 2009 yılında Türkiye’nin en etkili girişimcilik medyası Webrazzi.com’a yazar olarak katıldı. Dokuz yıl boyunca teknoloji ve internet girişimciliği üzerine binlerce yazı kaleme alarak ekosistemin en çok içerik üreten ve tanınan isimlerden biri oldu.

Kitap ve kültür dergisi Arka Kapak’ta iki yıldan uzun süre yazar ve yayın kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Fırat Demirel şu anda bağımsız araştırmacı yazar/danışman olarak çalışıyor ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi ve Felsefesi Bölümü’nde Teknoloji Tarihi konulu yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor. 2023’te Manivela Ventures ekibine katıldı ve teknoloji girişimlerine yatırım sağlamak için çalışıyor.

Yazarın yazdığı ve okuduğum ikinci kitabıdır. İlk kitabı Geleceği Görenler için yazımı inceleyebilirsiniz.

Süreyya Ciliv Biyografi Kitabında Bizi Neler Bekliyor?

Fırat Demirel’in kaleme aldığı yazılarıyla kendisine denk gelmiştim. İlgili bir şekilde ürettiği içerikleri tüketmekten keyif alıyordum. İlk kitabı çıkardığında biraz geç okuma fırsatım olmuştu, buna da üzülmüştüm. Daha sonrasında kısa ama gayet öğretici bir süre, girişim alanında ürettiği içeriklerde beraber çalışma ve tanıma fırsatı buldum. Anlatımını çok beğendiğim için hızlıca elimdeki kitabı yarım bırakarak, tüketmek için kitabı edindim.

Kitap daha önce adını duyduğum ama çok derinlemesine incelemediğim bir kişinin hayatına tüm ışıkları çeviriyordu, Süreyya Ciliv. Öncelikle farklı kitaplardan deneyimle bir kişinin hayatına odaklanmış yani biyografi kitaplarını biraz daha fazla kişinin başarılarını göz önüne sermek için yazıldığını düşündüğüm için çok fazla tercih etmiyorum. Ettiklerimde gerçekten merak ettiğim kişiler oluyor. Bazı üzücü deneyimlerimde bulunuyor. Yani internette araştırıp daha fazla bilgiye ulaşabildiğim kitaplarda deneyimlediğim için bilginin hızlıca geçip gittiği bir dönemde yaşayan birinin biyografisini yazmanın zor olduğunu düşünüyorum.

Kitap içimde hiç beklemediğim şekilde ülkemi, vatanımı ve toplumumu daha fazla sahiplenme hissi yarattı. Ülkemizin son dönemlerinde yaşanan ağırlıklı ekonomik sebeplerden dolayı yurt dışına beyin göçünün arttığı bu zamanlarda, aslında neden burada kalmaya daha fazla ihtiyacım olduğunu fark ettiğim dizeler okudum.

Kitabı okurken, kendimi küçük Süreyya’nın yerine koyup ben nasıl tercihler yapardım diye düşünmekten alıkoyamadım. Zorluklarıyla beraber güç arayıp, başarılarıyla gurur duydum. Süreyya Ciliv’in küçüklüğünden başlayıp üniversite hayatında yaptığı seçimler, yaşadığı zorluklar ve değişimler. Mevcut durumda aslında kendi yaşadığım değişiklikleri kendi açımdan büyüttüğüm bir dönemde, farklı bir bakış açısı kattı.

Oradan yaptığı seçimlerinde duygularına, Microsofta ve oradan uzanan Turkcell hikayesine kadar zevkle ve su gibi okuduğum bir kitap oldu. Eminim Süreyya Ciliv, her ne kadar başarılarını ve zorluklarını anlatsa dahi bu başarıların içerisinden duygularını, seçim zorluklarını alıp okuyucuya yansıtmanın gerçekten yazarın, editörün başarısı olduğunu düşündüren bir kitap oldu.

Üniversite mi okuyorsunuz, zorluklarla mı karşılaşıyorsunuz, önceliklerinizi düşündüğünüz ya da zorlandığınızı hissettiğiniz bir dönemde misiniz? Kesinlikle bu kitabı okuyarak kendinize başka dünyalarda gözlerimizin önünde olmasına rağmen hiç bilmediğimiz yerlerde başka hayat yaşayan Süreyya Ciliv’in hayatına mercek tutmanın size fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Kitaptan güzel bir alıntıyla yazıya son vermek istiyorum: “.. ama hayat da tam olarak buydu. Beklenmedik zamanda beklenmedik şeyler sunar ve olacaklara hazır olanların önünü açar, diğerleri içinse pişmanlıklar doğurarak yoluna devam ederdi.”

Yazıyla ilgili edindiğim tüm bilgi yazarın kişisel blogunda yer almaktadır. Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir