“Neler Öğreniyorum?” serisinin ikinci yazısına hoş geldiniz.

Bu yazı serisini bir önceki yazıda zamansız olarak paylaşacağımı söylemiştim ancak bunu değiştirmek istedim. Her Pazartesi günü bunu yayınlayarak. Geçtiğimiz haftada neler yaşadığımızı görüp, yeni bir haftaya bakış açısı kazanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra her Pazartesi Neler Öğreniyorum serisini okumak için ziyaret etmelisiniz.

Önceki yazıyı okumak için tıklayabilirsiniz.

Koçtaş Genel Müdürü Devrim Kılıçoğlu, Dünya Gazatesi ile yaptıkları yayında Koçtaş tarafından Corona Virüs sürecini detaylı şekilde anlatıyor.

En çok dikkatimi çeken şeylerden biri sokak hayvanlarının bu süreç içerisinde zorluklar çektiğini görerek belediyelerle işbirliği yapıp bu eksikliği gidermek için çalıştıklarından bahsedildi.

Müşterinin ihtiyaçlarını ön plana koyarak çalışan firmalar müşteriler tarafından da tercih ediliyor.

Koçtaş Fix mağaza yatırımlarına devam ederek tüm Türkiye’ye yayılacağına dair mesajlar verildi. En az 400 mağazaya ulaşana kadar çalışılacağının altı çizildi.

Daha önce duyduğum bir yönetim biçiminden bahsedildi. Pandemi sürecinde her hafta tüm çalışanlarla online olarak bağlanıp tüm sürecin ve alınacak aksiyonların şeffaf bir şekilde anlatıldığı bir süreç geçirdiklerinden bahsediliyor. Çalışanın kaygılarını azaltmak için çaba gösterildiği ve çalışan sağlığının her daim ön planda tutulduğunu söyledi.

Avrupanın en büyük kitabevi BKM Kitap’ın araştırmasına göre Türkiye’de en çok okunan yazar Sabahhatin Ali, en çok satan kitap ise İlber Ortaylı’nın “Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” adlı kitabı oldu.

Toplanan istatistikler üzerinden alışveriş yapan kitapseverler üzerinden oluşturduğu bilgilerle kitap siparişi veren en büyük kitlenin yaş olarak 25-34 aralığında toplandığını gösterdi.

Sipariş veren kitlenin yüzde 60’ının kadın olması da artık kadınların bu alanda liderliğini pekiştiren bir rakam oldu.

Twitter’da herkese cevap verme özelliği sona eriyor

Twitter kullanıcıların attığı tweetler için kimin cevap verebileceğini kısıtlayabileceğimiz bir sistem üzerine çalışıyor.

Herkes, takip ettiklerim, konuşma ismi geçenler gibi ayırarak sadece belirli kişilerin cevap verilmesi sağlanabilecek bir sistem getirilmeye çalışılıyor.

Siber zorbalığa çözüm bulunamaması sonucunda böyle bir uygulamaya başvurulduğu düşünülüyor. Gayet mantıklı bir hareket ve haber.

Danimarka hükumeti yeni iklim yasalarını ve hedeflerini açıkladı.

2 tane adasını tamamen enerji üretimi için kullanmayı düşünen ülke 2050 yılında karbon negatif bir ülke olmayı planlıyor.

Karbon negatif ne demek?

Ülke sınırları içerisinde üretilen oksijenin üretilen karbona eşit olması demek. Şuanda dünyada tek karbon negatif ülke Bhutan’dır.

Iyzico, Ramazan ayı ve Anneler Gününü kapsayan özel indirimlerinin sonuçlarını paylaştı.

Ramazan ayı geçen yıla göre yüzde 49 artış gösterdi.

Mobil alışverişin daha fazla tercih edilmesi dikkat çekti, ayrıca geçen aya göre alışveriş adedi yüzde 75 arttı.

Mobilden yapılan en fazla alışveriş yüzde 49 oranla giyim ve aksesuar oldu.

Mobil sepet tutarları 100 TL civarı değişirken Web üzerinden yapılan harcamalar 255 TL civarındaydı.

Alışveriş saatleri Ramazan ayı dolayısıyla 22.00-23.00 arası daha fazla gerçekleştirildi. Tek çekim harcamanın yüzde 89’luk bir oranda olduğununda altını çizelim.

En fazla alışveriş yapılan iller ise İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa şeklinde devam ediyor.

Anneler gününde çiçek satış oranı yüzde 190 artış gösterdi. Sepet oranı yaklaşık olarak 86 TL idi.

Hava yolları şirketlerinin zararları ve yaptırımları

Türk Hava Yolları geçen yılın aynı zamanında zararı 1,25 milyar lirayı bulurken bu dönemde 2 milyar liranın üzerinde zarar açıkladı.

EasyJet düşük bütçeli hava yolu iş gücünden %30’a varan kesintiye gidecek. Şirket yeni yıla girerken 15 bin kişi istihdam ediyordu.

Boeing sektörün üretim kanadındaki oyuncularından şirket ise 6770’i rızasız olmak üzere 12 bin çalışanını işten çıkaracak. Dünya çapında 160 bin çalışanı olan şirket geçen ay yüzde 10’luk bir iş gücünü azaltabileceğini açıklamıştı.

Donald Trump ve Twitter arasında çıkan savaş ve detayları

Sosyal medya platformu Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey, geçtiğimiz günlerde Twitter’ın ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı iki tweete doğrulama uyarısı koymasının ardından açıklama yaparak Twitter’ın “neyin doğru olduğunun belirleyicisi” olmadığını, fakat kamuya açık bir mecrada herkesin doğru bilgiye erişim hakkının olduğunu ve platformun dolaşımdaki bilginin doğruluğu ve tarafsızlığını sağlamaya yönelik çabasının devam edeceğini belirtti.

Yani arka planda; ABD Başkanı Donald Trump birkaç gün önce, 2020 ABD başkanlık seçimleri kapsamında devam eden e-posta ile oy kullanma tartışması hakkında Twitter üzerinden bazı iddialarda bulunmuş, Twitter ilgili tweetlerin altına “Bu konuda gerçekleri öğrenin” ibaresi koymuş, Trump ise platformun ifade özgürlüğünü kısıtladığını ve 2020 seçimlerine müdahale ettiğini iddia ederek platformu kapatmakla tehdit etmişti.

Bunların ardı sıra; Twitter ile ilgili gelişmelerin ardından sosyal medya platformlarına yönelik yaptırımlar olabileceğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında sosyal medya platformlarına yönelik imzalayacağı kararnamenin ayrıntılarını paylaştı. Trump açıklamasında, “Bir avuç sosyal medya tekeli ABD’de kamusal ve özel iletişimin büyük bir kısmını kontrol ediyor. Vatandaşlar ve kitleler arasındaki tüm sanal iletişimler üzerinde kontrolsüz sansür, kısıtlama, düzenleme, biçimlendirme, gizleme, değiştirme güçleri mevcut.” cümlelerine yer verdi.

Detayında ise; CNN’in haberine göre kararname, İletişim Kuralı Yasası’nın (Communications Decency Act) internet hizmetlerine odaklanan 230. bölümüne ilişkin bir düzenleme içeriyor. Kararnamede, “İfade özgürlüğü ile özdeşleşmiş bir ülkede ABD vatandaşlarının çevrim içi erişebilecekleri beyanların sınırlı sayıdaki çevrim içi platformlarca seçilmesine izin verilemeyeceği” ifade ediliyor.

TÜSİAD “Bu Gençlikte İş Var!” programında finalistler belli oldu.

Benim daha önce başvurduğum ayrıca kulüp ve kişisel olarak aktif bir şekilde yayılmasında yer aldığım programın finalistleri belli oldu.

Algae Biodisel

Atık su ve baca gazlarını mikroalgler yardımıyla arıtarak, bu kaynaklardan karbon nötr biyodizel üreten girişim, bu sayede küresel ısınmaya sebep olan çevresel sorunları azaltmayı hedefliyor. 

E-Playout

Kendini geliştirmek isteyen e-spor oyuncularını ve takımlarının; özel ders alırmışçasına, e-spor eğitimi alabileceği bir platform. Platform sayesinde, kullanıcılar, profesyonel/tecrübeli e-spor oyuncuları ve koçlar ile bir araya gelme şansı elde ediyor. 

FluAI

FluAI, üst solunum yolu enfeksiyonu gösteren kullanıcıya kişisel analiz ve öneriler sunan bir mobil sağlık uygulaması. Kullanıcılar uygulama içinde semptomlarını girip ve boğazının fotoğrafını çekerek, yapay zeka analizi ile sağlık durumu hakkında bilgi edinebiliyor. 

Plastic Move

Girişim, bir yılda çöpe giden 5 milyar bayat ekmekten, doğada 3 ayda kaybolabilen ve maliyeti düşük biyoplastik hammaddeleri üretiyor.

Wastespresso

Geliştirdiği kahve atıklarını kompostlama yöntemiyle kafeler, restoranlar ve oteller gibi mekanlar için doğada 60 günde çözünebilen tek kullanımlık biyo pipetler ve plastikler üretiyor. Mekan müşterilerinin atık yönetimi yapan girişim, mekanların çevresel değer yaratmalarını da sağlıyor. 

Tüm üniversitelerin ön lisans, lisans ve lisanüstü öğrencilerine açık olan TÜSİAD BU Gençlikte İŞ Var! Girişimcilik Programı’nın finalinde verilecek olan ödülleri de belirtmekte fayda var. Program kapsamında, birinci ekibe 75.000 TL, ikinci ekibe 50.000 TL, üçüncü ekibe 25.000 TL para ödülü verilecek. Göz atmanızda fayda var.

Zynga, Türk oyun şirketi Peak’i 1.8 milyar dolara satın alıyor!

Peak gerçekleşen satın alma ile Türkiye’nin internet alanında gerçekleşen en büyük satın alması olarak tarihe geçecek.  1.8 milyar dolar. Yani yaklaşık 12.5 milyar TL. Daha gerçekleşmedi ama imzalar atılmak üzere olarak konuşuluyor.

SpaceX, ilk insanlı uçuş denemesi için fırlatmaya hazırlanıyor

SpaceX, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) topraklarından uzaya ilk insanlı uçuş denemesini yaptı. İki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak “Crew Dragon” isimli uzay mekiği, bugün Türkiye saati ile 22:22’de Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden roketle fırlatıldı.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), SpaceX firmasına ait roket ve uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatılış anlarını NASA TV üzerinden canlı olarak yayınladı.

Fırlatma işleminin başarılı olmasıyla Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, insanlı bir uzay mekiğini ABD’den yörüngeye gönderen ilk ticari firma oldu. Böylelikle NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiş dönüş uçuşlarında Rusya’ya bağımlılığından kurtulması bekleniyor.

George Floyd’un ölümünden sorumlu polis gözaltına alındı.

ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd’un boğazına ayağıyla bastırak ölümüne yol açan polis memuru gözaltına alındı. Floyd’un ölümü kentte geniş çaplı gösterilere neden oluyor.

Ülkede tepkilere ve protesto gösterilerine yol açan Floyd’un maruz kaldığı şiddet 10 dakikalık bir video kaydıyla sosyal medyaya da yansımıştı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polis, elleri kelepçeli olan 46 yaşındaki Floyd’un dakikalarca boynuna bastırırken Floyd’un “Nefes alamıyorum” dediği duyuluyordu. Floyd, hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra ölmüştü.

Okuma Önerisi

Adalet Ağaoğlu

Adalet Ağaoğlu: Bu kadar uzun yaşamayı istemezdim, dünyanın bu halini görmeseydim.

Adalet Ağaoğlu, edebiyat tarihimizin bir devi. 91 yaşındaki yazarın kendisi gibi yazdıkları da zamana direniyor. Kitaplarına bakarsak: ‘Ölmeye Yatmak’, ‘Ruh Üşümesi’, ‘Dert Dinleme Uzmanı’, ‘Dar Zamanlar’, ‘Hayatı Savunma Biçimleri’… Sanki bugünkü hissiyatımızı anlatıyorlar. Salgından bir süre önce Çınar Oksay’ın Röportajı ile Adalet Ağaoğlu’yla Etiler’deki evinde buluşulmuş. Edebiyattan hayata, 91 yaşından süzdüklerini paylaşmışlar. Muhakkak okunmalı.

İzleme önerisi: Zihnimin Kıvrımları / M.Serdar Kuzuloğlu – Bedeniyet Medeniyeti

Her hafta pazarı iple çekmemizi sağlayan serinin onuncusunda güzellik, bedenler ve insan düşüncelerinden bahseden Serdar Bey çok güzel yerlere dokunuyor.

Bu gerçekten tüm zihinlerin kıvrımında dolanan bir konu olduğunu düşünüyorum. Dinlerken kafamda tonlarca fikir oluştu. Bedenlerimizin sadece taşıyıcı olduğunu unutmayıp, fikirlerin ön planda olduğunu unutmayalım. Bedenin üstünden pazarlama yapılırken, tapınılacak mabet haline dönüştürülmesinden güzellik/çirkinlik gibi algılar oluşuyor. Bunları göz önünde bulunduralım. Muhakkak izlemelisiniz.

Dinleme Önerisi-Spotify Podcast: NBR YA?

Tuğçe ve Evra isimli kişilerin “Nbr ya?” ile başlayıp başınıza çorap örebileceği tüm insan ilişkilerini masaya yatırdığı podcast serisi.

Öncelikle yayınlarına çok pozitif başlayan güzel bir ikili olduğunu düşünüyorum.

Şu an önerdiğim bölümde ise Kendimizle İlişkimiz adıyla yaşadıkları olumsuzluk, negatifi çağırma konusunu ele alıyorlar.

Anlatmaya başladıklarında bir an benden bahsettiklerini sandım. Normalde çok fazla olumlu yaklaşmaya çalışsam da hayatımın genel bir çerçevesinde çok fazla olumsuzluklarla karşılaştığım için hayatım boyunca attığım adımlarda tamamen başıma gelebilecek en kötü şeyleri hayal ediyorum.

Bu konuyu iş, mülakat, yaşadıkları tecrübelerden bahsederek çok güzel bir şekilde incelemişler.

Ama benden bir tavsiye, talep etmek güzeldir. Bir şeyleri hayal etmek bunu elde edebilmek için talep etmek, talepleri karşılayabilmek için bir yol çizmek her zaman güzeldir. Umarım hem CEO, hem yalı sahibi, hem de istediklerinize ulaşabilirsiniz. En fazla ne olur ki zaten beleş 🙂

Ne Öğreniyorum? -2 serisinin sonuna geldiniz. Bu serinin devamına erişmek için haftaya Pazartesi ulaşıp tüm hafta ortalama neler olmuş göz atabilir, aynı zamanda sitede yazılmış diğer başlıklara göz atabilirsiniz. Bu serinin başarıya ulaşması sizin geri dönüşünüz ile olacaktır. Olumlu, olumsuz fikirlerinizi lütfen iletiniz.

Tagged With:

1 thought on “Neler Öğreniyorum?-2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir