“Neler Öğreniyorum?” serisinin üçüncü yazısıyla karşınızdayım. Bu yazıları hazırlarken yaklaşık her gün seçtiğim 30 platformdan sezgisel bir tarama yapıyorum. Mail bültenlerine abone olduğum günlük yaklaşık 50 maili tarayarak ortaya çıkarıyorum.

Öyle bir haber sitesine girip hoşuma giden üç-dört haberi koymadığımı detayını tamamen anlamadığım şeyleri buraya koymadığımı bilmenizi isterim.

Bir önceki seriye ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Bu hafta çok şey oldu ya da sınav haftasında olduğum için takibinde zorlanmış olabilirim. Sözde normalleşme sürecinin ilk haftasını bitiriyoruz.

Bu süreçte iki taraf gördüm. Bir aman hepimiz öleceğiz artık ne olacaksa olsun diyerek kendini dışarı atanlar, diğer yanda ise bunları neden dışarı çıktığını sorgulayan ve linç etmeye yer arayan başka bir topluluk. Aslına bakarsan iki tarafı da anlamak lazım. Kimse evde çürümeyecek, illa ki dışarı çıkacak nefes alacak ama bir şeylere laf eden insanların sahilde 100 kişi oturmasının anlamı olduğunu düşünmüyorum. Hepimize akıl fikir!

E-Spor Toplam Piyasası 1,5 Milyar Doları Bulacağı Ön Görülüyor.

Öncelikle Esportimes için yazdığım bir yazıdan bahsetmek istiyorum. Son zamanların yükselişte olan trendlerinden biri olan oyun ve e-spor etkinlikleri koronanın bizi evde bıraktığı süreçte dahada hızlandı. Yazı içeriğinde yapılan araştırmalar, yaş kitleleri ve bununla beraber pazarlama içerikleri var. İlgiliyseniz göz atmanızı tavsiye ederim.

Instagram yayınlarını izinsiz gömmeye kulanım hakkı vermediğini duyurdu.

Instagram’da görmek istediğim iki özellikten birisi belirli kullanıcı sayısı üzerindeki kişilere verdiği özelliği olan yukarı kaydırarak istenilen linke gönderilmeyi sağlayan özelliğin değişerek hiç Instagram’dan ayrılmadan site ziyaretlerini sağlamak tüm insanlara bu özelliği yaymak ve Instagram’ın içerisindeki bazı şeyleri başka yerlere gömebilmek.

Ancak Instagram yayınlarını sizden izinsiz bir siteye gömülmüşse bunun için telif hakkı kullanabileceği açıklandı.

Nasa, 2024 yılında Aya gitmeyi planladığı programıyla sözleşme imzaladı!

Artemis programı kapsamında uzay şirketi Northrop Grumman ile 187 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Sözleşme: Proje kapsamında şirket, Ay’ın yörüngesine yerleştirilmesi planlanan istasyon Lunar Gateway’in yaşanabilir bölümlerini ve lojistik birimini tasarlayacak.

Yeri Rota Optimizasyonu çözümü: Optiyol

Yeni nesil rota optimizasyonu çözümü olarak karşımıza çıkan Optiyol, hem verimli hem de pratik rota planları oluşturmak için sürücü tercihlerini, iş stratejilerini, talep değişkenliğini ve trafiği entegre eden bir platform olarak çalışıyor.

2018 yılının sonunda ise Optiyol Rota Optimizasyonu yazılımının lansmanını yapan Optiyol, SaaS odaklı bir yazılım şirketi oldu. Yaklaşık 3,5 yıllık geliştirme sürecinin ardından ise Horoz Lojistik firması Optiyol’un ilk müşterisi oldu. Kısacası Optiyol, başta lojistik, perakende, gıda-içecek, hızlı tüketim, saha operasyonları ve yolcu taşımacılığı sektörleri olmak üzere bu sektörlerin operasyonel verimliliğini artıran planlama ve optimizasyon çözümleri geliştiriyor.

Aylık Tekil 15 Milyon Kullanıcıya Ulaşan KızlarSoruyor, Pandemi Süreci Kullanıcıların Merak Ettiklerini Açıkladı.

Bu dönemde kullanıcı ve ziyaret sayısı yüzde 30, sayfa görüntüleme sayısı yüzde 25 ve paylaşım sayısı yüzde 15 arttı. 

Evde kalan kullanıcılar; sağlık, diyet, yemek ve filmler konularındaki paylaşımlarını artırırken, alışveriş ve güzellik konularındaki soru sayısında düşüş oldu. Özellikle dizi ve film kategorisinde soru sorulma oranı yüzde 45 arttı. Online alışveriş artarken fiziksel alışverişin durması toplam alışveriş hacminin düşmesine sebep oldu, bu yüzden sorular da azaldı. Güzellik konusunda ise kozmetik yerine kişisel bakım önemli hale geldi ve örneğin; kullanıcı “ruj önerisi” yerine “cilt bakımı önerileri” aramaya yöneldi.

Kadınlar erkeklere oranla yüzde 50 daha fazla soru sordu.

Pandemi döneminde kadınlar hem kendisi hem yakınları için erkeklerden yüzde 88 daha fazla endişelendi. “Endişelenmedim” diyen erkeklerin oranı yüzde 24 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12’de kaldı. KızlarSoruyor kullanıcıları, kadınlar ve erkeklerin bu süreci farklı yaşadığını, kadınların endişe düzeyinin erkeklerden 2 kat daha fazla olduğunu gösterdi. Ayrıca karantina döneminde evde hayat hakkında kadınlar erkeklerden yüzde 50 daha fazla soru sordu. Kadın kullanıcılar, bu dönemde donanımlarını artırmak için daha fazla desteğe ihtiyaç duydu ve paylaşıma daha açık oldular.

Corona virüs salgını sürecinde markaların ”yanınızdayız” mesajlarının sempati uyandırıp uyandırmadığı sorulduğunda yüzde 66’lık bir kesim olması gerekenin bu olduğunu ve özel bir sempati göstermediklerini söyledi. Yüzde 34’lük bir kesim ise kullanıcısının ve çalışanının yanında olduğunu gösteren markaları alkışladı.

Reklam ajansı YouthWorks, kalıcı olarak hibrit çalışma sistemine geçiş yaptı.

Her olayın sebebini bağladığımız pandemi sürecinin bize kattıklarını düşündüklerimizde önümüze gelen farklı bir olaysa uzaktan çalışma ve hibrit çalışma süreçlerinin hızlanması ve firmaların geçiş yapmak zorunda olması, ardından evden çalışabildiğini gören firmaların ve çalışanların süreci devam ettirmek istedikleri.

Pandemi dönemi sonrasında verimliliği en üst seviyede tutmak isteyen ajans, bundan böyle teknolojiyle entegre edilmiş online ofis ve offline ofis sistemiyle çalışacak.

Corona virüs salgını ile başlayan “evden çalışma süreci” birçokları için kalıcı bir sürece dönüşmeye başladı. İlk olarak Mynet, uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirmiş ve tüm editör kadrosunu artık kalıcı olarak tamamen uzaktan çalıştırma kararını almıştı. Geçtiğimiz günlerde de Yapı Kredi Teknoloji’nin uzaktan çalışmayı kalıcı hale getireceğini ve bunun yanı sıra çalışanlarına fatura desteği de sunacağını ön plana çıkmıştı.

Bu hafta içinde ING’inin de Flexi Yaz adlı bir çalışma modelini yayına aldığını ve böylelikle ING Türkiye Genel Müdürlük ve Kahramanmaraş Operasyon Merkezi çalışanlarının, seçtikleri paket kapsamında yaz döneminde diledikleri şehirden çalışabileceğini açıklanmıştı. Şimdiyse reklam ajansı YouthWorks de kalıcı olarak hibrit çalışma sistemine geçiş yaptığını açıkladı.

İnternet ve online eğitim desteği

YouthWorks, çalışma modelini değiştirerek hibrit çalışma sistemine geçti. Pandemi dönemi sonrasında verimliliği en üst seviyede tutmak isteyen ajans, bundan böyle teknolojiyle entegre edilmiş online ofis ve offline ofis sistemiyle çalışacak. Bu kapsamda her çalışana 100 Mbps hızında sınırsız kotasız ev interneti, Masterclass dahil Udemy, Coursera online eğitim erişimi, yemek kartına ek olarak kahve ve çay desteği ve ergonomik masa ve sandalye desteği verilecek.

Şirket, online ve offline ofisler arasındaki teknolojik entegrasyonun ise Microsoft Teams ve Skedway ile sağlandığı bilgisini paylaştı.

Trump ve attığı tweetlerden geçen hafta bültende bahsetmiştim. Bunlara ek olarak neler oldu?

 Snapchat, ABD Başkanı Trump’ın paylaşımlarına bundan böyle Keşfet bölümünde yer vermeyecek. Şirketin gerekçesi ise geçtiğimiz günlerde Trump’ın Twitter üzerinden paylaştığı mesajlar.

Neden önemli? 

Twitter’ın aldığı önlemlerden ve müdahalelerden bahsetmiştik. Buna takip eden büyük internet şirketi Snapchat oldu. Yetkililer bu kararı, şiddet ve adaletsizliği körükleyen sesleri daha az ulaşılabilir kılmak için aldıklarını belirtiyor. Fakat, platform dışı bir aksiyona böyle bir ceza kesmek biraz enteresan. Zira Trump, Snapchat platformundaki kurallardan herhangi birini ihlal etmedi…

Ne anlam ifade ediyor?

Trump’ın platform üzerinden paylaştığı bilgiler ile topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile müdahlede bulunan Twitter, Trump’ın tweetlerinin yanıltıcı bilgiler taşıdığını söylüyor. Facebook’un CEO’su Zuckerberg ise bilgi akışını düzenleyen şirketlerin çevrim içi hakemliğe soyunmamaları gerektiğini düşünüyor. Olası bir yasa değişikliği Twitter ve diğer platformların “makul bir açıklama” yapmadan içeriklere müdahale etme hakkını ortadan kaldırabilir.

AdColony’nin “Covid-19 Döneminde Değişen Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıkları Araştırması”

Covid-19 sürecinde tüm dünya daha önce alışık olmadığımız bir düzende yaşamaya ayak uydurmaya çalışırken, kişisel olarak her tercihimiz ve alışkanlığımız yeniden şekillenmeye devam ediyor. Özellikle sosyalleşmenin askıya alındığı bu dönemde, kullanıcıların sosyal medya kanallarından beklentisi sosyalleşmekten daha çok doğru bilgi almak yönünde değişiyor.

Araştırmaya göre Türkiye’de izolasyonun başlamasıyla kullanıcıların yüzde 61’i sosyal medya kanallarında daha fazla vakit geçiriyor. Kullanıcıların yüzde 51’i sosyal medyayı güncel bilgilerden haberdar olmak için kullandıklarını belirtiyorlar. Markaların mesajlarını ve kampanyalarını dijitale hiç olmadığı kadar yoğunlaştırdığı bu dönemde, katılımcıların reklamlar özelinde en güvenilir buldukları sosyal medya kanalı yüzde 51 ile LinkedIn oluyor.

Katılımcıların yüzde 37’si gün içinde en az 30 dakika Linkedın’de geçirdiğini belirtirken, yüzde 30’u gün içinde LinkedIn’de yarım saatten daha fazla vakit geçiriyor.

AdColony EMEA&LATAM Genel Müdürü Volkan Biçer bu dönem değişen sosyal medya kullanım alışkanlıklarını yorumluyor. “ İçinde bulunduğumuz süreçte LinkedIn ülkemizdeki kullanıcılar için daha da önem kazandı. Hem güvenilir bilgiye ulaşmak hem de evden çalıştığımız bu dönemde çalıştıkları sektöre dair haberleri daha yakından takip edebilmek herkes için çok önemli bir hale geldi. Yaptığımız araştırmaya göre katılımcıların yüzde 57’si bir hafta içerisinde LinkedIn’de mutlaka 1 ila 3 arası post paylaşımı yapıyor.”

Nespresso, tüketicilerin Zimbabve kaynaklı kahvelerin kökenini çiftlikten marketlere kadar izlemelerini sağlamak için blokzinciri teknolojisini kullanacak.

İki yıl önce Nespresso, çatışmalardan veya diğer değişikliklerden etkilenen bölgelerde kahve tarımını yeniden canlandırmak için bir Reviving Origins programı başlatmış. 1980’lerin sonlarında 15.000 ton kahve üreten Zimbabve, 2017 yılında bu miktarı 500 tona çıkarttı. Şu anda ülkenin başlıca tarımsa ürünü ise tütün.

Nespresso, 2003’ten beri bir izlenebilirlik programı olduğunu ancak bunun henüz kamuoyu ile paylaşılmadığını da söylüyor. Şimdi ise bu izlenebilirlik, blokzinciri teknolojisi ile sağlanacak.

Tüketiciler kahvelerin nereden geldiğini bilmekle artık daha fazla ilgileniyor. AAA Sürdürülebilir Kalite Programımız sayesinde değer zincirimizdeki bireysel çiftliklere 15 yılı aşkın bir süredir izlenebilir sağladık.   Bu blokzinciri girişimi sayesinde şimdi bir adım daha ileri gidilebilir ve müşterilerimizi Zimbabve kahvelerinin arkasındaki çiftçileri keşfetmeye davet edebiliriz.

Nespresso CEO’su Guillaume Le Cunff

Nespresso’nun ana şirketi Nestlé, hem gıda izlenebilirliğini hem de blokzinciri oldukça ciddiye alıyor. IBM Food Trust kurumsal blokzinciri ağının bir üyesi olan şirket, yakın zamanda Rainforest Alliance ile Güney Amerika’daki çiftliklerden tedarik zincirine giren kahve çekirdeklerini sertifikalandırmak için ortaklık kurmuştu.

Şirketler üretim zincirindeki çevresel deformasyonu ve kullanılan kaynak miktarını (su, enerji), blokzincir ve nesnelerin interneti (IoT) yardımıyla daha isabetli tespit edebiliyor. Blokzinciri sayesinde tedarik zinciri süreci daha şeffaflaşıyor. Ek olarak, şirketler kaynak kullanımını daha verimli hale getirebiliyor. Başta Nespresso olmak üzere birçok şirketin blokzincir tedarik zincirinde kullanım amacının bu faydalardan yararlanmak olduğu söylenebilir.

Facebook, insanvari diyaloglara sahip chatbotlar üretecek. 

Facebook kullanıcıların alışveriş deneyimini iyileştirmek adına insan benzeri chatbotlar üreteceğini açıkladı. Yayınladığı bir makale ile Situated Interactive MultiModal Conversations (SIMMC) üzerinde çalıştığını duyuran Facebook, yapay zeka destekli Chatbotların etkileşim seviyesini arttıracak. Facebook’un araştırma ekibinin ortaya çıkaracağı bu chatbotlar, kullanıcılara cevaben nesneler önererek, görsellerdeki nesnelerin malzeme detaylarını açıklayabilecek.

Okuma Önerisi

Tasarım, Kriz ve Aciliyet: COVID-19 : SANEM ODABAŞI

İzleme Önerisi

İzleme önerisi değişmeyecek şekilde M.Serdar Kuzuloğlu. Bu seride hepimizin aslında eşit olduğunu düşündüğümüz Zaman hakkında bahsediyor. Her zaman olduğu gibi kaçırmayınız.

Dinleme Önerisi

Deniz Özturhan’ın yaptığı dinlerken gerçekten olumlu hissetmenize yarayan çok pozitif bir podcast serisi.

Darbukalı açılış müziğine bayılıyorum, dinlerken gülümsetiyor. 🙂

Bu bölümde dünyanın en popüler ve aptalca fikri ırkçılık, doğuşu, nedenleri ve tedavisi hakkında konuşuyor.

Kaynakları olanları bölüm içerisinde paylaştım. Eğer fikirleriniz varsa, yorumlarınız varsa lütfen iletiniz.

Tagged With:

3 thoughts on “Neler Öğreniyorum? -3

    1. Geri dönüşün ile ilgili teşekkür ederim Ozan.

      Bir sonraki seride daha görselleştirmeye çalışacağım.

      Pazartesi yeni seride yorumunu bekliyor olacağım 🙂

      Sevgiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir