Yaz ne güzel gidiyor derken birden nemin çöktüğü, durduğumuz yerde terler akan Temmuz ayının ilk haftasından herkese selamlar!

Haftalık öğrenimimi, notlarımı, altını çizdiklerimi paylaştığım Neler Öğreniyorum serisini yapmaya başladığımdan beri haftalar çok çabuk geçiyor gibi hissediyorum. Nasıl 7. hafta oldu farkında değilim.

Geçen haftanın Neler Öğreniyorum serisine gitmek için lütfen tıklayınız.

Normalleşme süreci, korona virüsün sanki hayatımızdan çıkmış gibi olması şaşırtıcı. Sahilde insanların kendi sandalyelerini ve masalarını götürüp kendilerince takılmaları ilk başta çok hoşuma gitmişti. Geçen gün sahilde 50-60 kişilik bir grubun birbirine girdiğini ve polisin herkesi dağıttığını görene kadardı. Mesafe denilen bu zamanlarda insanların birbiriyle kavga etmesi ne kadar anlamsız geliyor anlatamam.

Hindistan hükumeti ülke nüfusunun çok büyük bir kısmının kullandığı Çin yapımı mobil uygulamaları ülkede yasakladı.

Bunların başında TikTok geliyor. WeChat ve Clash of Kings gibi milyonlarca kullancıya sahip olan diğer 59 uygulamaya Hindistan sınırları içerisinde artık ulaşılamayacak.

Sebebine bakmak gerekirse Çin ve Hindistan toprak meseleleri yüzünden uzun yıllardır sorun yaşıyorlardı. 15 Haziran’da Ladakh bölgesinde Hintli ve Çinli askerler arasında yaşanan çatışmayla da bu gerilim tavan yaptı. Ülkeler arasındaki askeri gerilim artarken Hindistan, Çin’e karşı ekonomik boykot için uygulamaları yasaklayarak ilk adımı attı.

TikTok ile ilgili ek olarak Apple, TikTok uygulamasının milyonlarca iPhone kullanıcısının bilgilerine izinsiz erişim sağladığını tespit etti. Apple TikTok kullanıcılarının cihazlarındaki panoya gizlice erişim sağlamasına olanak tanıyan iOS 14’teki ciddi bir sorunu düzeltti.

Önceki haftalarda Korona virüsü sebebiyle havacılık sektöründe yaşanan üzücü gelişmelerden bahsetmiştim, ek olarak

NASA’dan 35 bin dolar ödüllü “Uzay Tuvaleti” yarışması

2024 yılına kadar Ay’a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi planlayan NASA, astronotların kullanacağı tuvalet için tasarım yarışması başlattı. 17 Ağustos 2020 tarihine kadar sürecek yarışmanın kazananına 35 bin dolar ödül verilecek.

Bahsi geçen tuvaletin Dünya’nın yörüngesindeki yer çekimsiz ortamda ve Dünya’nın 6’da biri yer çekimine sahip Ay yüzeyinde çalışıyor olması şartını arıyor.

Yapay zekalı bir robot, bilim kurgu filminin baş rolü olacak!

Film endüstrisi salgın sonrası setlere nasıl güvenli bir dönüş olacağını tartışırken bir bilim kurgu filmi başrolünün Erica isimli bir robot olacağını duyurdu.

Asıl şaşırdığım olay ise bu Yapay zekâ oyuncu ve rolü için Japonya’daki bilimcilere 70 milyon dolar ödendi.

Sahneleri nasıl oynayacağı öğretilen robotla filmin çekimleri için çalışmaların bir kısmı Tokyo’da yapıldı, kalan sahneler için 2021’de Avrupa’da yapılması planlanıyor. Filmde insan DNA’sını mükemmelleştirmek için üretilen Erica’nın üreticisi olan bilim insanıyla yaşadıkları konu edinilecek.

2019’da Westworld dizisinde kısa bir sahnesi olan robot Sophia’dan farklı olarak “ilk yapay zekâ başrol” olan Erica’nın filmdeki rol arkadaşı henüz belli değil.

Normale dönüşün en keskin virajı: Seks İşçileri!

Gelen müşterilerine maske takmalarını söyleyip, sarılmaktan ve öpüşmekten kaçınacağını ek olarak dezenfektan kullanımı zaten yaptığını söylüyor. Size ne hissettiriyor bilmiyorum ama bana biraz trajikomik geliyor.

Deniz Tunçalp İTÜ’nün, KKTC’de kuluçka ve Teknokent kurulması için çalışmalar yaptığını açıkladı.

Deniz Tunçalp, İTÜ’nün Kuzey Kıbrıs merkezinde yeni bir kuluçka merkezi kurulacağını duyurdu.

Deniz Tunçalp tarafından Linkedin üzerinden bu çalışmayı duyuran bir gönderi paylaştı.

Üniversitemin görevlendirmesi ile İTÜ KKTC’ye, kuluçka kurmak ve teknokent fizibilitesi hazırlamaya gidiyorum. Tam zamanlı görevlendirme olduğu için görev süresince çoğunlukla Magosa ve Lefkoşa civarında olacağım. Kuluçka için isim önerilerinize açığım. Kıbrıs Türkçesinden bir kelime güzel olur 🙂

Sensor Tower tarafından yapılan araştırma ile 2020 yılının ilk yarısında en çok indirilen uygulamalar belli oldu.

Sensor Tower’ın açıklamasına göre bu süreçte Google Play’in 17.3 milyon dolar elde ettiği görülüyor. Geçen yılın ilk yarısında uygulamalar sayesinde 14.3 milyar dolar kazanan arama motoru devi, bu yılın ilk yarısında büyüme oranı yüzde 21 olduğu ve gelirini 3 milyar dolar daha yükselttiği görüldü.

Sensor Tower

Uber Postmates’i 2,65 milyar dolara satın alacağı kesinleşti.

Geçen haftalarda lokantalara yerel paket servis dağıtım pazarı oaln Grubhub’u başka bir şirkete kaptıran Uber, aynı sektörde Amerika’da 2940 şehirde faaliyet gösteren başka bir firma olan Postmates’i alacağı kesinleşti.

Edinilen bilgilere göre Uber, Postmates’in tüm hisselerini devralacak. Uber Eats‘in başındaki isim Pierre-Dimitri Gore-Coty ise birleşme sonrası da yönetici koltuğunda oturmaya devam edecek. 

Tesla geçen hafta Toyota’yı geçerek zirveye oturdu.

Tesla, ABD merkezli elektrik araç üreten otomotiv firması daha önceden otomotiv sektörünün lideri Toyota’yı geçerek piyasa değeri bakımından en büyük üretici haline geldi. Haftanın son gününde hisseleri 1.210 dolar seviyesini gördü. 224 milyar dolar piyasa değeri ile 200 milyar dolar civarında olan Toyota’yı geride bıraktı.

Şirket bu yılın ikinci çeyreğinde 90 binin üzerinde araba teslim ettiğini açıklarken, bu teslimat sayısının beklenen rakamları 72-83 bin bandında idi. Beklenenin üzerine çıkıldı. Bu hareketle beraber geleneksel üreticileri sollayarak geçmeyi başardı.

Tesla şirketinin 16 yıllık serüveni adlı çok güzel bir yazı var, okumanızı tavsiye ederim.

İzleme Önerisi: Dijital deneyime taşınan bankacılık

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, Marketing Türkiye New Step canlı yayınında “Dijital Deneyime Taşınan Bankacılık” konusunu ele alıyorlar.

Bankalar ne kadar herkesin ilgisini çekmiyor olsa da bankalar ve bankacılık işlemleri olmadan hayatın ilerlemediğini göz önünde bulundurup gelecek dönemde bankacılığın yer alacağı konumları izlemek keyifli olacaktır.

Okuma Önerisi: Elif Çiğdem Artan/Manifold

Aşkın Gözü Kör Mü Acaba?

Dinleme Önerisi: Merak listesi- Duyguları Tanıma Serisi

Şiddetsiz Eğitim çalışmaları yürüten bir İngilizce öğretmen konuğu ile güzel bir sayı olmuş. Muhakkak dinlemenizi öneririm.

https://open.spotify.com/episode/5y1ODVM9nyAFwqcmGMzsVG

Bir serinin daha sonuna geldik. Her Pazartesi Neler Öğreniyorum ekini muhakkak bayinizden isteyiniz!

Haftaya görüşmek dileğiyle, sevgiler.

Tagged With:

1 thought on “Neler Öğreniyorum? – 7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir