Merhaba!

Yeni bir seri, yeni bir hafta derken sekizinci seriye geldiğimi fark ettim. Yaklaşık 2 aydır bu seriyi yapıyorum. Bu hafta benim için birazcık özel bir hafta, 11 Temmuz Cumartesi günü doğum günümdü. Doğum günleri oldum olası çok anlam yüklememeye çalışırım. Ama sonunda gene güzel bir gün diyerek bitirmeye çalışırım. İnsanların hatırlaması, kutlaması, yanında olduğunu belirtmesi hoş bir şey sanırım. Bu doğum günümde yakın arkadaş grubumla kampa gittik. Aslına bakarsanız yaşanabilecek tüm aksilikler gene yaşandı, ilk kamp deneyimim gibiydi. Daha fazlası yaşandı diyebilirim. Her şeye rağmen hayat güzel diyebilmeliyiz sanırım.

Geçen haftanın Neler Öğreniyorum? serisine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Haber uygulamalarının kullanımı arttı.

Hepimiz bu pandemi süreci başladığından beri haber takip etmiyorsak bile bir şeyleri doğru öğrenmek adına takip etmek zorunda kaldık ya da istedik.

Karantina sürecinde patlayan ürünler, Haziran ayında düşüşe geçti.

T24’ün haberine göre normalleşme süreciyle beraber eskiden yaptığımız alışveriş düzenimize biraz daha yaklaştık. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında en çok tercih edilen un, margarin,süt ve maya Haziran ayı ile rafta kaldı. Alışverişler hafta sonu yapılırken en çok tercih edilen ürünler ise atıştırmalıklar oldu.

1 Haziran ve sonrasında ise en çok artış maden suyunda yaşandı. Kek, çikolata satışları onu artış sırasında izledi.

Trendbox

11 Mart itibariyle en çok kolonya, el temizleyici, sabun, şampuan, tuvalet kağıdı gibi temizlik ürünleriyle un, makarna, konserve balık, hazır çorba gibi uzun süre dayanacak ve evde yapılabilecek ürünler çok fazla tercih edildi.

Pandemi sürecinin uzaması ve evde kalınan sürenin artışıyla mart ve nisan ayında da alışveriş sepetinin vazgeçilmezi maya ve un oldu. Bu iki ürünü kondom ve soda takip etti. Nisan ayının son haftasında ise salgınla birlikte stok yapılan kolonya, el dezenfektanları, makarna ve tuvalet kağıdı kategorilerinde düşüş yaşandı.

Alışveriş için en yoğun günün Cumartesi, en yoğun saatin 21.00 olduğu görüldü.

Cambly verilerine göre karantina’da e-öğrenme pazarı hem dünyada hem Türkiye’de büyüdü.

Online eğitim platformlarından birisi olan Cambly açıkladığı verilere göre Türkiye’deki mevcut kullanıcı sayısının platform kullanımında artış oranı %21 oldu. Aynı zamanda yeni kullanıcı organik trafiği ise %25 oranında artış gösterdi.

Kişisel olarak fikrim bu süreçte kendisini planlayabilen, yönlendirebilen insanların uzaktan eğitimde daha başarılı olabilecekleridir. Tabi yüz yüze eğitim ile belki daha farklı öğrenim yöntemleri de sunulabilir. Ancak gerektiğinde ya da talebe göre bu süreç uzaktan devam edebilir,etmelidir.

Şirket, daha çok 26-35 yaş arasındaki kişilerden talep alıyor. Bunu 21-25 yaş arası ve 36 yaş ve üzeri kullanıcılar takip ediyor. Cambly Ülke Müdürü Emre Şimdi açıklıyor. Daha fazlasını Webrazzi detaylı bilgilendirme yazısından okuyabilirsiniz.

Botsvana Fil Ölümleri

Güney Afrika ülkesi Botsvana’da son iki ay içinde 350 fil esrarengiz bir şekilde hayatını kaybettiği duyruldu. Ülke hükümeti konuyla ilgili araştırma yürüttüğünü açıkladı fakat ölümlerin nedenine dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

  • Sevindirici haber ise Botsvana, fil nüfusu bakımından Afrika’da üçüncü ülke konumunda bulunuyor.

Ay Madenciliği. 

Sürekli parça parça hallerde Ay Madenciliği hakkında yazılar, haberler görüyor olabilirsiniz. Avrupalı bilim adamları, 2025’de ayda madencilik yapmayı planladıklarını açıkladılar. Ancak çıkarılacaklar altın veya elmas değil, hedef atıksız nükleer enerji ve bunun trilyonlarca dolar değerinde olduğu düşünülüyor.

  • Amaç; su, oksijen, metaller ve gelecekteki füzyon reaktörlerini beslemek için yararlı olabilecek helyum-3 adlı bir izotopun madenciliğini yapıp işlemek için ay yüzeyine bir üs yerleştirmek.
  • Tabi ay madenciliğiyle ilgilenen sadece Avrupa değil. Hindistan ve Çin de Helyum-3’ün Dünya’nın doğal uydusundan çıkarılmasıyla ilgili fikirleri paylaştı. Pekin, 21. yüzyılda iki kez daha aya inmişti.
  • Uzmanlar helyum-3’ün ton başına 5 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyorlar.

Uçurtma Teknolojisi, Uçan Türbinler, Elon Musk

Tesla’nın CEO’su Elon Musk, 2022 yılında uçan rüzgar türbinlerinin üretimine başlanacağını duyurdu. Halihazırda yirmi tane start-up şu an uçan rüzgar türbinleri geliştiriyor.

Uçurtma Teknolojisi; Elon, Tesla’nın uçan rüzgar türbini projesi için uçurtma teknolojisini kullandığını ortaya koyuyor: “uçurtma tabanlı sistemimiz”, enerji verimliliğinin “geleneksel rüzgar türbinlerinden 2 ila 3 kat daha iyi” olacağını söyleyerek maliyete gelince, “mevcut açık deniz çözümlerinden %30 daha ucuz” olacaktır.” dedi.

ABD Başkanlık seçimlerinde dünyaca ünlü şarkıcı Kanye West aday olacağını duyurdu.

Donald Trump’a rakip olan Kanye West, önceki senelerde 2015 ve 2018 seçimlerinde aday olmak istediğini açıklamıştı. İlk destekçisi Elon Musk oldu!

Bankacılık üzerinden maç izleme keyfi!

Belçikalı banka KBC, mobil uygulamasında ülkenin en üst düzey futbol ligi olan Jupiler Pro League’de oynanan maçlara dair videolar yayınlamaya başlıyor. Ağustos ayının sonundan itibaren, hem KBC müşterileri hem de banka müşteri olmayanlar, maçlar oynanırken atılan gollerin videolarını ve maçların ardından özet görüntüleri KBC Mobile üzerinden izleyebilecek. Gelişme, KBC Bank’ın mobil bankacılık uygulamasını genel kamu kullanımı için bir yaşam portalı haline getirme planının parçası. Banka bu doğrultuda kişilere olağan hesap yönetimi ve işlem seçeneklerinin ötesinde bir dizi hizmet sunmayı amaçlıyor. Edinilen bilgilere göre bankanın 1.5 milyon mobil müşterisinin 250 bininden fazlası bugüne kadar uygulamayı üçüncü taraf bankacılık dışı hizmetlere erişmek için kullandı.

Telefonlardan şarj cihazlarını çıkartıyorlar.

Daha önce Apple’ın bildirimi sonra Samsung’un bildirimi geldi. 2021 yılı itibariyle sattıkları telefonların paketlerinden şarj cihazlarını çıkarmayı düşünüyorlar.

Bunun yapılma amacı, teknoloji haber sitesi Etnews’in haberine göre Samsung’un açıklamasıyla maliyetleri düşürmek ve elektronik atıkları azaltmak hedefiyle kaldırmayı planlıyorlar.

Paketlerden bunların kaldırılması çok saçma geliyor bana. Detay olarak tam tersi telefonların ilerleyen teknolojilere ayak uydurması için daha detaylı çıkma/takma yapılabilen parçalı yapılabilmesi bu atıkları ve maliyeti daha fazla azaltır. Ancak atık ve maliyeti düşünmekten daha fazla ceplerini düşündükleri çok daha doğru olabilir bence.

Çoklu Baro Tasarısı Kabul Edildi.

Aslında çok siyasi habere yer vermiyorum. Ancak bu önemli olabilir. Alakasız birisi olmama rağmen detaylarını okuduğumda hukuk açısından sağlıklı bir karar olmadığını fikrindeyim.

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin, 5 binden fazla üye bulunan şehirlerde birden fazla baro kurulmasının önünü açan ve avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmının, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında yapılmasını öngören ilk iki maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin itirazına rağmen kabul edildi.

Protestolar yaşandı: TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen çoklu baro yasa tasarısına karşı baro başkanları Ankara’daki Kuğulu Park’ta “savunma nöbeti” başlattı. Bazı milletvekillerinin de destek verdiği eylemde sık sık polisle eylemciler arasında arbede yaşandı.

Whatsapp’ın alışverişlerde kullanımı, yasaklanması gibi bazı olaylardan bahsetmiştim. Ek olarak;

İspanyol bir banka olan Sabadell, ev konut sigortası hizmetlerini sunmak için dünyada çok popüler olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı kullanmaya başlıyor.

Banka, önümüzdeki aylarda hayata geçireceği daha kapsamlı çalışmalar öncesinde çalıştığı firmaları Bansabadell Seguros Generales ve Bansabadell Mediación ile mecra üzerinde pilot çalışmalar ve denemeler yürütmeye başladı. Banco Sabadell, WhatsApp’ı uzman ekibiyle sigorta konusundaki soruları yanıtlamak, müşterilerin eksik kalan işlemlerini tamamlamak ve bilgi/ipucu paylaşımı yapmak için kullanacak. Banka, WhatsApp’ın müşterilere ait konuşma kayıtlarını tek bir yerde tutmalarına yardımcı olacağını ve uçtan uca şifreli sohbetlerle iletişimin her zaman gizli olacağını belirtiyor.

Piyasa düşüş, işten çıkarma gibi bazı haberler;

  • Bu yılın ikinci çeyreğinde satışlarında %62 düşüş yaşayan hepimizin bildiği Levi’s 501’lerin üreticisi Levi Strauss, iş gücünün %15 azaltmaya karar verdi. 498 milyon dolarlık küresel gelirler ve pandemi süreci ile %25 artış gösteren e-ticaret ayağı bile bu küçülmeyi durdurmaya yetmedi. 365 milyon dolar zarar eden şirketin satışları verilen bilgilere göre Avrupa’da %68, Asya’da %61, Amerika’nın Kıta’sında ise %59 düştü.
  • Ford, yılın ikinci çeyreğinde satışlarının %33 düştüğünü açıkladı. Rakiplerine nispeten daha düşük yüzde ile satış kaybı yaşadı. Ek olarak General Motors’un satışları %34 ve Fiat Chrysler ise %38,6‘lık kayıp yaşadı.
  • ABD Merkezli United Airlines, 32 bin 700 saha çalışanını olası işten çıkarmalar için uyardı. Olası derken bahsedilen olay Federal yasalara göre, şirketlerin olası işten çıkarmaları 60 gün önceden haber vermeleri gerekiyor. 25 milyar dolarlık Federal Maaş Desteği’nden faydalanan United Airlines’ın 1 Ekim’e kadar, işten çıkarma ve maaş kesintisi yapması yasak. Söz konusu çıkarmalar gerçekleştiği takdirde, şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük çaplı işten çıkarma olacak.
  • ABD merkezli ilaç şirketi olan Walgreens’in, Birleşik Krallık’taki alanında ki kolu olan Boots, 4 bin kişiyi işten çıkarıyor. kazançları %43 düşen şirket, 1,6 milyar dolarlık işletme zararı bildirdi. Bu gelişmenin ardından hisseleri %8 değer kaybeden şirket, yıl başından beri %35 değer kaybetti. Şirket, Dow Jones Endeksi’nin en kötü performanslarından birini sergiledi.

İzleme Önerisi:

Tek kötü yanı Facebook üzerinden canlı yayın yapılması olabilir. Pandemi döneminde dijitale olan ilgiden Facebook Shops’a bu haftaki Fintech Talks – Webrazzi

Dinleme Önerisi: Üretim Bandı Podcast Kanalı – Spotify

Yeni keşfettim. Geriye dönük dinlemeler yapıyorum. Gerçekten çok güzel şirketlere ve konulara değinilmiş. İlginizi çekiyorsa muhakkak göz atmalısınız.

Okuma Önerisi:

Karantinada Seyehat – Ilgın Yeşim Eldeş

Bir serinin daha sonuna geldik. Bunları detaylıca okudum, öğrendim, izledim, dinledim. Sizler neler öğrendiniz?

Tagged With:

1 thought on “Neler Öğreniyorum? – 8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir