Kendimi bildim bileli eğitim hayatımın her sürecinde bir şeylerin içerisinde bulunup, bir şeyleri var etmek için çabamı, emeğimi harcamak istedim. Üniversite hayatımda bu daha fazla ağırlık bastı, çünkü ayırabileceğim zamanımın daha çok olduğu bir eğitim hayatı hala geçiriyorum.

Şu söylenene çok inanıyorum; Ortalamalar Kanunu ( The Law of Averages ) temelli bir iddiaya göre, davranış ve düşünce yapımızı şekillendiren en önemli etken (zaman zaman her ne kadar aksini düşünsek de) yakın çevremizdeki insanların görüş ve fikirleridir.

En çok vakit geçirdiğin 5 kişinin ortalaması sensin

Jim Rohn.

Bu söylenenin çevresinde ne kadar çoğu zaman başarılı olamasam da çevremdeki insanları, bir iş yapacağım insanları hevesli, istekli, gönüllü, tez kanlı insanlar olmasını istedim. Bilirsiniz hayatınıza girecek insanları seçemezsiniz çok fazla, bir şeyler olur ve insanlar hayatınıza giriverir. Ama özellikle bunu yapabileceğim yerlerde özen göstermeye çalışıyorum. Tabi şunu da sorgulamak lazım, ben insanların hayatına girecek kadar onların istediği biri miyim? Tartışılabilir ama kendime katmaya özen gösteriyorum, yeterli ya da değil bu da tartışılabilir ama istek var.

Endüstri Mühendisliğim

Ağustos 2019 yılı itibariyle aralarına katıldığım, üniversite hayatımın başından beri takibinde olduğum Endüstri Mühendisliğim Platformu; yani bu alanda sürekliliğini kanıtlamış, bu işe girmiş kendini göstermiş sonradan yarı yolda bırakmamış ya da daha fazla etkileşim almak için başka şeylere dönüşmemiş bir platform.

Aralarına yedekten üniversite temsilcisi olarak katıldım. Sonra Bahadır Kaya’nın liderlik ettiği İnovasyon Koçluk Ekibinde yer aldım. Daha sonra bu ekipte Koç Yardımcısı olarak yer aldım. Şu an Yönetim Ekibinde yer alıyorum. Ana görevim editörlük ama erişebildiğim her şeyde yer almaya çalışıyorum.

Ben bir şeyleri ortaya çıkarmanın insanlara bağlı olduğuna inanıyorum. Çünkü fiziksel olarak yan yana olan insanların bile eğer kafa olarak bir araya gelemiyorsa istediği bir araya toplansın ortaya hiçbir şey çıkmıyor.

Verimlilik Zirvesi

Bu anlattığım platformun içerisinde yer alan gönüllü kişiler ile yaklaşık bir aydan kısa bir süre öncesinde ortaya çıkan fikir; Covid-19 süreci ile evde kaldığımız bugünlerde nasıl verimli geçirebileceğimiz üzerine Platformun Kurucusu Bahadır Kaya tarafından yönlendirilen bu projeye başladık.

Bazı şeyler başından bellidir, planlamasını yaparken kafanda canlanır, yani tutar bu dersin aynen öyle bir proje oldu.

Şimdi dışarıdan bakan birisi için ne anlama geldiğini anlatmam zor olur ama şöyle diyebilirim; Kulüp etkinlikleri yapanlar varsa eğer bilir ki etkinlik günleri stresli geçer ama etkinliğe kadar geçen hazırlık zamanı daha zorludur; yapabilecek miyiz, gelecek mi, verecekler mi, olacak mı diye bir çok soru işareti olur kafanızda.

Deneyimlediğimiz bu uzaktan zirvede ise hem o sürece kadar geçen zamanda soru işaretlerinin olduğu hemde zirve günü alt yapının, katılımcıların, yaşanabilecek beklenmedik sorunlar gibi tüm her şeyi çok fazla düşünmemiz gereken bir süreç geçirdik.

Hazırlanma sürecimizde iyi bir planlama ve ekip işi ortaya çıkardık. Herkesin yapması gerekenlerin belli olduğu bir planlama yaparak bu süreç içerisinde iş takibini ve gerekli planlamaları yapabilmek için Trello’yu kullandık.

Trello’da sabah altı sularında bitirdiğiniz bir işi sürükleyip tamamlananlar listesine koyduğumda yaşadığım hazzı görmenizi isterdim.

Bu süreç içerisinde aslında her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir ama bu süreçte ekibimizdeki herkesin üzerine düşenden fazlasını yapması, bunu istemesi gerçekten önemliydi.

Birde altını çizilmesi gereken noktada ise farklı yerlerde bu tarz işleri para alarak bile bu kadar kısıtlı bir sürede bu kadar büyük çaplı bir etkinliğin gerçekleşmesi için çalışan kişilerden bile daha fazla emek vererek ve gözle görülür şekilde profesyonelce olması da gerçekten gönüllülük usullü işlerin önemini gösteriyor.

Etkinlik gününe kadar geçen süre 2 gün, etkinlik 27 gün gibi geçti diyebilirim. Neden derseniz her konuşmacı, fuar alanının her parçası, basılan her tuşun renginden, içeriğinden, resimlerin boyutundan arka planda insanlara ne düşündürebileceğine kadar her şeyin düşünülerek yapılması etkinlik anında insanların bundan nasıl bir deneyim çıkardıklarını incelemekten sanırım her dakika bir saat gibi geçti diyebilirim.

Normalde ilk defa yaptığınız şeylerde hata olması, olayların bir yerlerde karışması çok normaldir. Ama sanki yıllardır bu işi yapıyormuşuz gibi bir ilerleme yakaladık. Asıl başarının zaten burada yattığını düşünüyorum.

Verimlilik Zirvesi katılımcı açısından, sanal fuar açısından stantlar açısından ve içerik açısından bence çok başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

Bu süreç içerisinde bir çok konuda bilmediklerimi öğrendim, evden çıkmadığımız bu dönemde hem ekipçe hem de yapılan zirvenin konuşmalarıyla bir çok konuda bilgilenmeme sebep oldu. Bir çok insanında işine yaradığını görüyorum. Bu sebepten hem kendime, hemde insanlara yararlı olan bir şeylerin ortaya çıkmasında yer aldığım için mutluyum.

Verimlilik Zirvesinin 22 kişilik ekibini tebrik ediyorum.

Endüstri Mühendisliğim Youtube kanalından iki günün oynatma listesinden her zaman izleyebilirsiniz.

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir