Her sene etkinliklerini genellikle dijital izleme fırsatı bulduğum geçen sene fiziksel katılım yaptığım Webrazzi etkinliğini takip etme, deneyimleme şansı yakaladım.

Geçen sene katıldığım Webrazzi Summit 2019 ile ilgili deneyimlerimi okumak isterseniz eğer tıklayabilirsiniz.

Her sene olduğu gibi öncelikle Arda Kutsal Webrazzi Dijital deneyimlerinden bahsederek, normalde Eylül ayına planladıkları dijitalleşmeyi Haziran ayına yetiştirmek durumunda kaldıklarını ve hakkını verdiklerini görüyoruz.

Öncelikle yapı olarak, gene ana salon ve ilerleyen saatlerde ek iki salonla beraber çok zengin bir içeriğe sahip etkinlik olacağını programdan gördük. Ayrıca en önemli gördüğüm şey bir fiziksel etkinlikte olduğu gibi Networking sağlayabileceğimiz bir alanla hem yazılı hem görüntülü birebir görüşme yapabileceğimiz alanlar yapıldığını gördük.

Ardından ilk konuşmacı Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran konuşmaya başladı.

Hakan Bey Korona süreciyle bizi dijitalleşmeye iten sürecin banka açısından anlattı.

Normalde bankada çalışırken mobil ve internet bankacılığının kullanılma oranlarına çok bakardım. Şubelerin kira ve zaman kaybı olduğu düşüncesindeydim. Bu süreçle beraber bankalara gitmenin hem süresinin kısıtlanması hem de girişlerin kısıtlanmasıyla beraber oluşan sıralarla kullanım oranı mobil ve internet üzerinde yüzde 95 seviyelerine çıktığından bahsetti.

Aslında dijitale hazır olmadıklarını düşünürken, bir gün içerisinde hem çalışan hem müşteri olarak hazır olduklarını, iş başa düşünce zorunlu geçiş yapmak zorunda olduklarından bahsetti.

Dijitalleşmenin anlatıldığı konferanslarda bile bugün yapılan dijitalleşme yapılmadı

Hakan Aran

Ardından sahneye çıkan konuşmacı Chief Happiness Officer CEO’su Alemşah Öztürk oldu.

Post Corona dünyasında yaratıcılık sunumuyla başlayan Alemşah Bey, Korona süreci ile beraber dijitalde kullanılan, indirilen uygulamalar ve artışlarından bahsetti. Evde kaldığımız sürede genel olarak neler yapıldığından bahsetti. Tiktok ve engellenemez yükselişinden bahsetti.

Markaların bununla beraber yeni uygulamalar, pazarlama ve kampanyalar için yeni bir alan kazandığını söyledi. Bunun yanında markaları bekleyen daha boş, içeriklere daha ihtiyaç duyan insanların onları bekleyen tüketicilerin olduğu bir süreçte çok daha fazla içeriğe ihtiyaç duyulduğunu gördüğümüzden bahsetti.

Markaların sosyal mesafe için yaptığı kampanyalarından bahsetti. En ilgimi çeken daha öncede gördüğüm Burger King’in yaptığı bir Whopper menüsünde çok fazla soğanlı olduğu için ister istemez sosyal mesafede kalacağımızı lanse ettiler.

Bir sonraki konuşmacı McKinsey & Company Türkiye Yardımcı Ortak Togay Özen var.

Türkiye için bakıldığında tüketim alışkanlıklarında farklardan bahsedildi. Tüketicilerin yüzde 60 gibi bir bölümünün gelirinin azaldığı görülüyor. Buna bakılarak tüketici alışveriş alışkanlıklarının yüzde 40 oranında düştüğü gözüküyor.

Dünyanın en büyük ülkelerinde bile ülkelerin ekonomilerin ortalama 1-2 yıl etkileneceği buna bağlı olarak insanların gelirlerinin etkileneceği görülüyor. Ayrıca Türkiye için bakıldığında ikinci dalganın çok sert gelmediğini düşünürsek ortalama bir seviyeyle atlatabileceğimiz düşünülüyor.

Dijital alışverişlerde en çok market harcamalarının arttığı gözlendi. Hiç alışveriş yapmayan bir tüketicinin bu ekosisteme giriş yaptığı görüldü. Yapanlarında çok daha fazla arttığı görüldü. Yüzde 24 gibi bir kesimin daha önce yapmayan ilk kez yapan bir tüketici olduğu, yüzde 21 gibi bir kesimin arttığı görüldü.

Tüketicilerin yüzde 25 gibi bir kısmı dijital servisleri iyi olduğu için yeni markalar kullandığını söylerken yüzde 15 gibi bir kesim ise dijital hizmetlerin iyi olmadığı için firmayla çalışmayı bırakan bir kitlenin olduğunu söyleyen bir kitle var.

Genel olarak şirketlerin ve çalışanların bu dönem ve sonrasında genel yetkinliklerinin değiştiği ve değişmesi gerektiği bir döneme girdik, giriyoruz.

Ardından bir Ted konuşmacısı Psikolog, Yazar Guy Winch konuşmaya başladı.

İngilizce yapılan bir konuşma için anlık Simultane yapılan bir konuşma, bu özelliğin gerçekten çok faydalı olduğunu söylemeliyim.

Bu sürecin insan psikolojisi açısından bir çok yanına değinilen konuşmada, bu süreç sonrası Anksiyeteye sebep olacak bir çok sonucun doğacağından bahsedildi.

Bu süreç sonrasında işlerine başlamak zorunda olan insanların ya da var olan işleriyle sosyalleşen insanların çok büyük sorunlar yaşayacağından bahsedildi.

İnsanların sosyalleşen hayvanlar olduğu ve yalnız hisseden insanların daha fazla hastalıklarla karşı karşıya kalacağını, ayrıca bu kaygılar içerisinde olan insanın 15 sigaranın verdiği zararı kadar etkilendiğini söyledi.

Bu süreç içerisindeyken hala neler olacağını bilmiyoruz, başka dalgalar gelecek mi bilmiyoruz. Bilinmedik süreçler beraberinde anksiyeteyi getiriyor, üzüntü durumunu getiriyor. Bazı ülkeler her şey bitmiş gibi normalleşme sürecine geçtiğini görüyoruz. Ama böyle bir şey yok. Şu an hiç bir şeyin bitmediğini ve dikkatli olmamız gerektiğini düşündüğünden bahsetti.

Kısa bir ara sonrasında bunu yaptıklarını neden anlamadığım önceki etkinlikte yazdığım bir özellik aynı anda üç salonda yayın başladı. Hangisini tercih ederseniz ona giriyorsunuz.

Tercih ettiğim yayında Gemius Ülke Müdürü İdil Kesten var.

Covid-19 döneminde içerik tüketimi ve dijital reklamlar konusuyla sunumuna başladı.

Pandeminin yarattığı yeni kullanıcı artışı sayılarıyla sunum başladı. Paylaşılan görselde 1 milyon yeni internet kullanıcısı olduğunun altı çizilirken mobilde artışın daha fazla olduğu ancak bilgisayar yönünde de artışın devam ettiği söylendi.

Şubat ve Nisan ayı yükselen ve düşen içerikleri paylaşıldı.

Bankacılık, Yemek, Sinema, Oyun, Süpermarket, Kamu, Astroloji, Eğitim sırasıyla artış gösterirken, Haritalar, Turizm, Otomotiv, Spor ve İlan içeriklerinin gerilediğini gördük.

Hepimizin merak ettiği bir soru var. Bu yükselişler kalıcı mı?

Önceden belirli yaş üstü kullanıcıların e-bankacılığa karşı olan bir ön yargısının bu dönemde kırıldığını gördük.

Devlet bankalarının yapmış olduğu kampanyaları dijitalle desteklemesiyle beraber şaşırtıcı artışlar yaşandı. En büyük artışın %300 artışlarla Halkbank’ta olduğu görülüyor.

Süpermarket sektöründe ne kadar son günlerde azalmış gibi gözükse de e-ticaret ile kolaylık yaşamış müşterilerin bu alanı tekrar ziyaret edecekleri kesin görülüyor.

E-Süpermarket yönünde artışın bu pandemi sürecinin ortalarına doğru çok fazla olduğu görülürken şimdiki zamanlara doğru azaldığını görüyoruz. Ancak büyüme olarak Metro %277, Bim %36, A101 %23 büyüme gösterdi.

Kamu uygulamalarıyla rekorlar yaşandığı görüldü.

E-Kamuya erişimin 35,6 milyon erişimlerden 43,2 milyon erişimlere doğru yükselişini gördük.

E-eğitim bölümünde Eba lansmanıyla beraber Mart ayında patlama yaşandığı görüldü. Bu yükselişin kalıcı olacağı düşünülüyor.

Nisan ve Mayıs ayı itibariyle yükseliş gösteren sektörlere bakış yapıldı. İkinci el araba satışları, otobüse binmekten çekinen insanların çok fazla ilgi gösterdiği düşünülüyor.

Otomotiv erişim Mayıs ayı itibariyle 5,5 Milyon, Nisan ve Mayıs büyümelerinin %46 olduğu görüldü.

İlan yönünde Mayıs ayı erişiminin 33,8 Milyon olduğu, büyümenin %15 vardığı görüldü.

Online görüşmelerde Türkiye’de en fazla kullanılan uygulama Skype oldu. Zoom ise büyüme alanında 200 bin kullanımdan 4 milyon kullanıcıya ulaştı.

Kullanılan eğlence mobil uygulamalar ise Tiktok rakamlarının artışları dikkat çekiyor.

Pandemi ile azalan kampanya trendleri yaşadığımız deprem, Suriye olayları ve ardından pandemi ile etkilendi. Pandemi süreci ekonomik etkileriyle beraber kampanyalar azalmış oldu.

Endüstriilerde çok farklılık gösteren sektörler oldu.

Kampanyaların durmasından bir yana markaların Covid-19 ile beraber yaptıkları iletişimin çok önemli olduğunu söylenmelidir.

Sektör öncüsü olan Finans sektöründe BKM temassız ve güvenli ödeme yayınlarıyla beraber çok güzel bir iş yaptılar. Ardından marketler, tv yayınları, ev eşyası satan firmaların yaptığı iletişimlerden bahsedildi.

Ardından farklı bir salonda GroupM Direktörü Aykut Aslantaş vardı.

Aslında son zamanlarda evden çalışmaya başlayan kişilerin çalışma sürelerinin ve işlerinin ağırlaştığını söylediği süreçte bunu nasıl kolaylaştırabileceğimizden bahsedildi.

Şirketlerin organizasyon yapısının açık olması, şirketlerin çalışanları yetkinlendirmesinin öneminden bahsedildi.

Çalışanlara eğitim ve etkileşim sürecinin iyi takip edilmesi gerektiğinden bahsedildi. Aynı zamanda çalışanlarında eğitim fırsatlarına açık olması gerektiği önemli bir detay. Değer ortamının yaratılması ve geri dönüşlerin tespitinin yapılması önemli bir detay.

Ödüllendirmenin önemlerinden bahsedildi. Ancak ödüllendirme sadece ücretliyle kısıtlı kalmayıp, sosyal ödüllerde sağlanmalı. Sözlü ve yazılı olarak takdir etmek. Terfi ve transfer imkanları sağlamak. Olumlu geri dönüşleri sağlayabilmek.

Uzaktan çalışma araçları için paylaşımlar yapıldı.

Ajanslar için araçlar şu şekilde paylaşım yapıldı.

Markalar için araçlar şu şekilde paylaşıldı.

Geri Bildirim ve Performans araçları

Zaman yönetimi için kullanılan araçlar

Proje, zaman ve görev için birleşik bir araç. Herkesin çok aktif kullanabileceği bir uygulama olduğundan bahsedildi.

Bir öğle arasından sonra ikinci salonda GOOINN Founder | UK Director Yavuz Çingitaş var.

Krizlere Dayanıklı Şirketleri Design Thinking Metodu ile Yaratmak sunumuyla yerini aldı.

En sevdiğim sunum şekillerinden biri kullanıcıları sunumun içerisine alarak yani soru cevaplarala yönlendirerek kişilere göre sunum yapıyor.

Sorun anlarında çözüm bulan insanlardan mı olup olmadığımızı soruldu. Genel çoğunluk bulan tarafta olduğunu beyan etti. Nasıl buldukları sorulduğunda genellikle hata yapan, tecrübe sahibi, soran, merak eden insanlar olduğu ortaya çıktı.

Ortalama aynı zamanlı Moderatör: Cem Özkaynak (CreatorStation), Orkun Işıtmak (YouTuber),Merve Özkaynak (YouTuber) sunumu başladı.

Krizden Influencer Marketingle Çıkmak temasıyla sunum başladı.

Bu kriz sürecinin aslında iyi geçtiğini, yani kendileri için ve insanlara paylaşımları için güzel geçtiğinden bahsettiler. İnsanları eğlendirmeyi, bu süreci güzel geçirmeyi bir amaç edindiklerini paylaştılar.

Bir ürünün kullanıcıya satılmasını sağlayan şeyin aslında şöyle sağlandığını söylüyorlar. Bir ürünün anlatılmasındansa kullanıp, kullanım verilerini onlara sunmak bu satışları arttırdığından bu pazarlamanın işe yaradığını söylediler.

Alacağımız tüm ürünlerde, hizmetlerde satın alma kararını vermeden önce yorum okuyarak, deneyimlere bakarak emin olmak istiyoruz.

Ardından JivoChat Türkiye Yöneticisi Buğra Çil yerini aldı.

İnternetten alışveriş yaparken müşterinin en çok dikkat ettiği şeyin canlı iletişim olup olmaması olduğundan bahsedildi.

Müşteri iletişimi yönetiminde Türkiye hizmet sektöründe gayet iyi durumda olduğunu paylaştı.

Müşteri iletişiminde bir kültür doğuyor. Hiç bir firma ekşisözlükte firması hakkında kötü yorumlar okumak istemez ya da şikayetvar sayfasında umarsızca şikayetler görmek istemez.

Müşterinin isteklerinin canlı iletişim ve bunun mesajlaşma yoluyla olduğundan bahsetmiştik.

Yeni normal olarak bahsettiğimiz zaman hiç fark edemediğimiz gelişmeler oldu. Mezuniyet yaşayacak öğrenciler uzaktan mezun oldu, evlerde kekler çörekler yaptık, sporlar yaptık.

Peki E-ticaretleşme’de yeni normal nasıl oldu?

Bu süreç dolayısıyla trafik +91% arttı, Kayıt oranları +63% arttı, Lisanslama +83% arttığı gözlendi.

Ziyaret sayıları +146%, Sohbet sayısı +79%, Bekleme süreleri +41% arttığı da ek olarak gözlendi.

Kullanıcılar artık telefonla görüşerek sorun çözmek değil, mesajlaşarak çözüm bulmak istiyor. Chatbot taleplerinin arttığı görülüyor. Ancak kobiler için Chatbotların yeterli olmadığı görülüyor.

Aynı zamanda sadece bilgisayar için değil mobil kullanımının çok olduğunu düşünerek mobil üzerine çalışmanın öneminden bahsedildi.

Kullanıcının kullanımının en kolay olduğu uygulamalar öne çıkıyor.

Ardından RTB House Türkiye Ülke Müdürü Buğra Çil geldi.

Programın içeriğinde nelerden bahsedildi?

Yapay Zeka Nedir? Nerelerde Kullanılır? Dijital pazarlamada kullanım alanları nelerdir? RTB House DL algoritmaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

Yapay zeka nükleer başlıklardan daha tehlikelidir.

Elon Musk

Yapay zeka bilgisayarlara normalde insan zekasına ihtiyaç duyulan işleri yaptırma teknolojisidir.

1950-1970 Neural Networks

Yapay sinir ağları üzerine ilk çalışmalar “düşünen makine” kavramı ile heyecan yarattı.

1980-2010 Machine Learning

Makine öğrenimi popüler hale geldi.

Present Day Deep Learning

Derin öğrenme teknikleri ile Yapay zeka bambaşka bir seviyeye ulaştı.

Her geçen gün yapay zeka donanımlarının ucuzlamasıyla beraber yapay zekanın geliştirilmesi kolaylaşıyor.

Yapay zeka ile arabaların kaza yapacağını daha önceden anlama, gidiş yolu ve yapacağı bütün her şeyi makine öğrenmesiyle sağlanıyor.

Buna örnek olarak Nvidia Drive verildi. (İyi bir sürücüden araba kullanmayı kendi kendine öğrenen teknoloji.)

Tesla Autopilot ile bir kazayı gerçekleşmeden fark edebilen yapay zeka teknolojileri üzerine anlatım gerçekleştirildi. Örnek videoya göz atabilirsiniz.

%81’lik bir kısımda bulunan insanların artık kendine özelleştirilmiş reklamlar yapılmasını istiyor. Satın alacağı ürünlerin kendisine özel özelliklerinin ortaya çıkarılmasını istiyor.

Dijital Pazarlama ve Yapay Zeka

1- DL chatbot – Satış/ürün öneri/Satış sonrası hizmetler

2-Retargeting – Kişiye özel reklam deneyimi

3- İçerik üretimi – SEO amaçlı veya site içi içerik üretimi

4- Reklam kişiselleştirme – Ürün/mesaj/cinsiyet vb.

5- Kişiye özel video – Hiç video olmadan video içerik üretme

6- Email marketing – Kişiye özel mesajlar

Bu örneklerden bahsedildi.

Ardından Facebook’tan AR/VR Platform and Product Partnerships Didem Foss var.

Misyonlarının mesafeleri önemsiz hale getirmek istediklerini paylaştı.

Dinlediğim en iyi sunumlardan biriydi hem görsel olarak hem anlatım olarak tebrik ediyorum.

Genel olarak Facebook’un AR/VR yaptıklarından başlayarak, çalıştıkları teknolojileri de Didem Hanım anlattı.

Spark, Portal, Oculus, Reality Labs’tan bahsedildi.

Televizyonunuza ekleyebileceğiniz bir portalla beraber görüntülü görüşmelerinizi yapabileceğiniz bir teknoloji anlatıldı. Bu kameranın ev içinde sizi takip edebildiğinden de bahsedildi.

Vr ile oyun deneyimden bahsedildi. Defy Reality oyunundan bahsedildi. Kullanıcıların hem egzersiz hem keyif almak için oynadıklarından bahsedildi.

Kısa bir aradan sonra yakından takip ettiğim Hepsiburada CMO’su Yüce Zerey var.

Format C sunumuyla anlatıma başlandı. Format Corona ile anlatılmak istenen bu sürecin bizim için büyük bir şans olduğu ve genel olarak kafamızı, kendimizi formatlayabileceğimiz bir süreç olduğundan bahsedildi.

Sisteme güncelleme geldiğinden bahsedildi. Güncelleme konusunda iş, insan, tüketici, dünya, yetkinliklerin güncellendiği söylendi.

İnsan genel anlamda kaygılı,duyarlı,net,öfkeli,özlemli,karamsar ve savaşçı bir insan modeli geldiğini göreceğimiz paylaşıldı.

Güncel tüketici ise korkan,savaşan,kahraman marka arayan, derdine derman marka arayışı olacaktır.

Güncel dünyada;

V tipi modeller:En dibi görüp, hızlıca çıkan

U tipi modeller:Krizle başlayıp, dipte kalıp, yavaş yavaş çıkış yapan

L tipi modeller: Krizi yaşayıp, devam eden ve hala dipte kalan

Güncel işletmeler ise dertleri bilen ve çözen, insan, sorumlu, çevik olan Güncel pazarlamanın insan odaklı hikaye anlatımı, insan odağı şeklinde görülüyor.

Güncel yetkinlikler

Sistematik düşünme, dijital know-how, algoritmik bakış, kaos yönetimi, yaratıcılık, hikaye anlatımı, ezberbozan girişimcilik, karmaşık problem çözme, derin empatinin öne çıktığını söyledi.

Hayat Bilgisi

Okuma, deneyimleme, anlama ve bilme olduğundan bahsedildi.

Burada bilmenin altı çizildi ve üçe ayrıldı. (Bilgiç, bilgin, bilge)

Zamansız yetenekler

Öğrenmeyi öğrenme, adapte olabilme, ruhunu dengeleme, kendini ifade edebilme, disiplin, cesaret, paketleme, hikaye anlatımı, etkin dinleme, iç motivasyon, zaman yönetimi, parçalara ayırma, kendini analiz, özgüven, üretme olduğu söylendi.

Anlatım sonunda da dinleyicilere paha biçilmez tavsiyeler verildi.

Çok güzel bir oturum gerçekleşti.

Ardından diğer oturumda Atakan Demirci (OMD),Erhan Acar (Sözcü), Sinem Sandıkçı Gökçen (L’Oréal Türkiye) Post Cookie Era oturumu geldi.

Sunuma Chrome’un çerezleri 2022 itibariyle kaldırma kararı ele alındı.

Çerezlerin hayatımızdan çıkmasıyla kullanım alanlarında bir çok alanda eksik kalabileceğinden ayrıca bundan sonra daha yaratıcı olmak gerektiğinden bahsedildi.

Farklı bir oturum şöyle gerçekleşti Moderatör: Akan Abdula,Arzu Ünal (VMLY&R Group), Seçil Ünlüsoy Taşarkan (Türkiye İş Bankası)

Tekrar bu fikrimi beyan etmek istiyorum. Çok değerli konuşmacılar var. Anlatacakları çok şey var. Kısıtlı bir süre vermek yerine etkinliğin biraz daha yayılması mümkün değil mi?

Bireyler ve Markalar konusuyla başladı. Mayıs ayı sonu itibariyle rakamlara değinildi. İnsanların korkularının arttığını, harcama alışkanlıklarının değiştiğini ve marka yaklaşımlarının değiştiğine dair sayısal rakamlar paylaşıldı.

Bu korona virüs sebebiyle yaşadığımız dönemin bize insan olarak neler kattığından markaların ve ajansların zorluklarına kadar uzanan bir bilgi anlatımı oldu.

Markalar arasındaki farklılaşmanın sahip olunan veriyi nasıl okunduğuna göre belirleneceği bir sürecin geldiğinden bahsedildi.

Artık veriye sahip olmak da değil, veriyi kullanabilen, koruyabilenlerin ön plana geçeceği bir dönem geliyor.

Çevik yönetimi ele alırken, bir çok bilgi aktarıldı. En önemli aktarılan bilgi çevik yönetimde artık yetkilendirmeyle çalışanlara güven döneminin başlaması gerektiğinden bahsedildi.

Günün son oturumu, hepimizin merak ettiği Zoom firmasının Head of International Abe Smith var.

Korona virüs dolayısıyla bu yıl ismini en çok duyduğumuz isim olan Zoom’un en merak edilen oturumlardan birinde anlatımı yapıldı.

2020 ve sonrasında mega şehirlerin yoğunluğu ve trafikler sebebiyle toplantıların nasıl yapılacağını önceden de düşünüyorduk.

Ani bir şekilde milyonlarca insanın kullandığı bir program olmanın büyük bir sorumluluk olmasından bahsedildi. Hem milyonlarca öğretmen ve öğrencinin hem devlet kurumlarının hem de kurumların kullanımına uygun bir program haline gelmiş olmamız gerekiyordu.

Günlük 10 milyon kullanımdan Nisan ayı başında günlük 200 milyon, o ayın sonunda ise 300 milyona çıktığını gördük Haziran başı itibariyle 2 trilyon dakikalık toplantı süresine ulaştığımızı gördük. Bu hiç kimsenin umacağı bir yükseliş değil.

Genel olarak Zoom’un planlamaları ve geleceği hakkında fikirler verilerek günün son oturumu yapılmış oldu.

Webrazzi etkinlik anlamında gerçekten çok iyi bir deneyim yaşattığını söylemeden edemeyeceğim. Katılan kullanıcıların değerli bilgileriyle çok güzel bir etkinlik günü geçirmiş oldum.

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir