Yaklaşık 4 yıl önce katılım yapanların paylaşımları sayesinde tanıma şansım olan Young Guru Academy (YGA) nedir ondan biraz bahsedelim.

YGA, Türkiye’de kurulan kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur.

Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çift kanatlı gençler yetiştirir.
Bu gençler hem vicdan hem de donanım kanatlarını; insanlığa faydalı projeler üretirken geliştirirler. Geliştirdikleri inovasyonlarla, sosyal sorunlara köklü çözümler üretirler.

YGA’ya her yıl 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisi başvurur. 5 aşamalı mülakatla 50 kişi seçilir. YGA liderlik programında bilim insanı, akademisyen ve üst düzey yöneticilerden oluşan; aralarında Prof. Aziz Sancar, Ali Koç, Faruk Eczacıbaşı, Prof. Mehmet Toner, Prof. Kristi Raube, Prof. Doğan Cüceloğlu gibi isimlerin olduğu YGA Hayal Ortaklarından eğitimler alırlar.

Aynı zamanda, YGA’nın çocuklara bilimi sevdirmek için başlattığı Bilim Seferberliği projesinde ve sosyal inovasyonlarında gönüllü çalışırlar. Sadece Türkiye’deki öğrenciler değil; Harvard, MIT, Colombia, Brown, Berkeley, London Business School, Münih Teknik, Turin Politeknik gibi üniversiteler ile yapılan stratejik ortaklık kapsamında, bu üniversitelerden gelen öğrenciler de YGA projelerinde görev alırlar.

Öncelikle belirli dönemlerde YGA başvuruları açılıyor. Bu başvuru içerisinde size 4-5 soru yönlendiriliyor ve bu sorular tekniksel bir şey içermiyor. Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre 50 bin kişinin üzerinde başvuruların içerisinden 2500 kişi seçilerek Zorlu PSM’de bu etkinliğe katılma şansı kazanıyor. Buna katılma şansı yakalayamayan insanlar için bir canlı izleme linki gönderiliyor ve zirveyi canlı bir şekilde takip etmeleri sağlanıyor. Ardından YGA’lı olmak istiyorsanız 2. aşama başvuruları açılıyor. Bu başvurulara ister zirveye Zorlu PSM’de katılın, isterseniz evinizden canlı izleyin bu mülakatlara katılma şansınız oluyor. İnce bir noktaya da değinmekte fayda var 3. başvurumda Zorlu’da yer alma şansı buldum. Daha önceki başkanlardan ve üyelerden 3-4 başvuru sonucu katılım, canlı izleyip 2. aşamadan katılım gibi yaşanan olaylar var tabi.

YGA’ya katılım onayınız geldiği andan itibaren size sürekli bilgilendirme ve içerik hakkında bilgi sahip olmanız için bir çok mail gönderiliyor.

Eğer Adana, Ankara, İzmir ya da bunlardan İstanbul’a gelen yollar üzerinde yaşıyorsanız kaldırılan YGA otobüsleriyle gelme ve geri dönme şansınız oluyor. Eğer bunlardan bambaşka yerlerde yaşıyorsanız otobüs biletlerinizi aldığınızda gidiş ve dönüş biletleriniz YGA tarafından karşılanıyor.

Organizasyon Zorlu PSM’de yapılıyor bu çok kolay bulabileceğiniz bir yer ancak geldiğinizde Sabiha Gökçen ve Esenler Otogarından servislerde kaldırılıyor. Eğer kendiniz gelecekseniz bunun içinde resimli anlatımlarla ulaşımda bir problem yaşamamanız hedefleniyor.

Katıldığım etkinlikler içerisinde organizasyonun en iyi yapıldığı etkinlikti.

Sunum Mina ve Yiğit tarafından başladı.

Adana Merak Otobüsü YGA

YGA çift kanatlı gençler yetiştirir cümlesinin içerisindeki çift kanatların vicdan ve donanım içeriği anlatıldı.

Ardından YGA Kurucu ve Başkanı Sinan Yaman konuşmaya başladı.

Bir liderde aranan en önemli özelliklerin anketi gösterildi.

Burada aldığım notlar içerisinde söylediği ve yaptığı bir olan insanların önemine değinildi.

Gençlerin yaşadığı en önemli sorunların başında;
önümü göremiyorum ve değer kattığımı göremiyorum
olduğunu söylüyor.

Bunun çözümüne 3T yoluyla ulaşabileceğimizden bahsediliyor. Peki bu 3T nedir?

Teşhis, tedavi ve takip yöntemini kullanmamız gerektiğini ve geleceğe bakarken öncelikle sorunlarımızın teşhisine sonra tedavi yöntemlerine sonra bunun takibine odaklanmamız gerektiği aktarılıyor.

Tüm YGA konuşmalarının içerisinde Yunus Emre ve Atatürk’ten esinlenmeler bulunmaktaydı, bu çok güzeldi.

Ben gelmedim dava için benim işim sevgi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.

Yunus Emre

Ardından ilk konuşmalardan birinde katılacak olan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk katılamıyor ve şu mesajı yolluyor.

“Sevgili gençler; Bugun sizlerle birlikte olmayı çok istemiştim ama programımdaki ani değişiklik nedeniyle katılamadım. Bilim ve erdemi birleştiren çift kanatlı gençler yetiştirme vizyonunda YGA’yı ve birlikte hayata geçirdiğimiz Bilim Seferberliği projesini çok önemsiyorum. Nesnelerin internetiyle eşyaları birleştirmeye çalıştığımız bu çağda aslolan insanları birleştirmektir. Buna hizmet eden YGA yı kutluyorum. Bugun o salondaki tüm gençleri bu anlamlı hayalin ortağı olmaya davet ediyorum. Her birinizi artık özgeçmişlerinizi değil öz geleceklerini yazmaya davet ediyorum. Muvaffak olmanız dileğiyle.”

Prof. Dr. Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanı

Ardından YGA’da yer alan kişilerin yer alma sebepleri ve onların düşündüklerini dinledik.

Burada konuşma yapan YGA Gönüllüsü Zülal Tannur, beni fikirleriyle çok etkiledi. Görme engeliyle bir çoğumuzun başarmaktan korktuğu, önünü görmediği yerlerde gördüklerini bize aktardı. Bu konuşmanın en duygulandığım bölümüydü. Ben kendimi onun yerine koyduğumda neler yaşayabileceğimi çok düşündüm konuşma arasında, hayatında umarım istediği yere ulaşır.

Konuşmanın içerisinde vurgulanan ve not aldığım şeylerde koşulsuz sevilme bilinci yatıyor. İnsanlar sevmeyi sevilmeyi koşulsuz beklentisiz yapabildiğinde insan oluyor. Gerçekten koşulsuz sevildiğimiz yerlerde olmalıyız.

2023 yılında İstanbul çift kanatlı girişimlerin başkenti olacağından bahsedilirken hayal kurmanın öneminden bahsedildi ama hayalci kalmamak şartıyla..

YGA benim için sadece bakış açımı değil, umut açımı da genişletti.

Erol Bilecik

İlim ilim etmektir, ilim kendin bilmektir.

Ardından sahneye bizi misafir eden şehir İstanbul’un Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yerini aldı.

Seçimler ve sonrasından beri yakından takip ettiğim Ekrem Bey’i yakından dinleme şansı buldum. Konuşmalarında bir siyasetçi gibi değilde dinlediğimiz bir yatırımcı, girişimci gibi yaklaştığı için ilgi odağını üzerine rahat bir şekilde topladı. Şehrin sorunlarına siyasetçi olarak değil bir girişimci, yenilikçi gibi yaklaştığı için mutlu oldum. Bu Türkiye’nin en büyük ili olan İstanbul için ve Türkiye için yararlı bir şey olacaktır.

Ekrem İmamoğlu’nun konuşmasına buradan ulaşabilirsiniz.

Sahnede yerini alan YGA Mezunu ve yakından takip ettiğim WeWalk Kurucu Ortağı Kürşat Ceylan yerini aldı.

Sosyal girişim kar üreten değil toplumun zaaflarını gidererek büyüdüğü iletiliyor. Yeni fikirlerden korkmayın kalıbınıza dolup taşın.

Ne kadar çok yönlü olursanız o kadar iyi, kendinizi besleyebilmeniz için bir çok şeyle ilgilenmeniz gerekir.

İş hayatının iç hayatı ne kadar zengin?

Alışılmış düzenden, konfor alanımdan dışarı çıktım diyor Ümit Boyner, Hiç Türk’ün olmadığı, dil ve kültürler tatma ve yaşama tecrübelerinin öneminden bahsediyor.

Türkiye’nin en çok cesarete ihtiyacı var.

Cemil Cihan Özalevli

Amelenin tembeli akşam altıdan sonra çalışırmış, bir şeyler yapmak için beklemememiz gerektiğinden bahsedildi.

Buradan sonra not aldıklarımla aynı şekilde YGA’nında paylaşımlarını yaptığı resimleri koyuyor olacağım.

Katıldığım için çok mutlu olduğum ve ardından ikici sürecine de katılacağım içinde bulunmak çok istediğim bir topluluk. İnsanlar için bir şeyler yapmak, geliştirmek yetkinliklerini arttırmak ve bunları insanlık için kullanmak benim bir çok hayat öğrenimimi sağladığı için yer almak istediğim bir ortam olduğunu düşünüyorum.

Eğer sizin içinde uygun mu görmek isterseniz bir sonraki Zirve’de yerinizi almak için muhakkak takviminize not düşmelisiniz, başvurmalı ya Zorlu’da ya da canlı olarak izlemelisiniz.

Kaynak: YGA İnternet Sitesi

Tagged With:

2 thoughts on “YGA Zirve 2020’den Geriye Kalanlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir