Kiğılı markası, 1938 yılında erkekler için kumaş satışı amacıyla kurulan marka 1965 yılında Abdullah Kiğılı tarafından pantolon ve gömlek üretimine geçmiştir. 1969 yılında ilk mağazasını Beyoğlu’nda açmıştır.

Türkiyede 67 ilde 225 mağaza, Dünya genelinde 21 ülkede 101 satış noktası, yılda 6.500.000 adet üretim, haftada 150.000 adet ürün sevkiyatı, 50.000 m2 mağaza alanı, 2500 çalışanı ile erkek giyimi denilince ilk 10 küresel markadan biri olmayı hedefleyen Türkiye’nin bilinen markalarından bir tanesidir.

Son dönemde yaşanan Covid-19 salgınının yayılmasıyla beraber dünyada hiç şahit olmayacağımız aslında beklenmeyen, umulmayan sahnelere şahitlik etmeye başladık. Bu dönemler inşallah geçerse, ilerde üzerinde araştırma yapılacak, konuşulacak, unutulmayacak çok gelişme yaşanan bu dönemde ilgimi çeken haberlerden bir tanesi olduğu için detayını araştırma ve paylaşma gereği duydum.

Bu salgın döneminde salgının yayılmasını engellemek için zorunlu olmadıkça evden çıkmayan, çıkılması istenmeyen tüketiciler, hızlı ve kolay alışveriş için online sipariş platformlarını yoğun şekilde kullanmaya başladı. Türk erkek giyim sektörünün öncü markalarından Kiğılı da, bu dönemde internet üzerinden market ürünleri satışına başlayan markalar arasında yer aldı.

Gördüğünde reklamcısından patronuna, öğrencisinden işçisine herkesin kafasında tek şey oluştu, bu yalan haber mi?

Bu dönemde en şanslı hissetmemiz gereken konulardan bir tanesi normalde genellikle İstanbul ve büyük şehirlerde gerçekleşen bir çok konferans, konuşmaların çoğu online platformlara taşındı. Günlük sabahtan başlayıp akşama kadar ücretsiz alabileceğiniz o kadar çok eğitim oluştu ki, bu beni bu konuda hiç olmadığı kadar beni mutlu etti.

İki gün önce hem Linkedin yazılarını, hem Whatsapp gruplarını hem de bu dönemde canlı yayınlarını yakından takip ettiğim Dr. Sertaç Doğanay‘ın paylaşımı üzerine düşünmeye başladığım konuda sonuca gene bir paylaşımı ile varmamı sağladı, oda Kiğılı İş Geliştirme Direktörü Sena Suerdem ile yaptığı canlı yayın oldu.

Kiğılı lojistik gücü yüksek olan çok köklü bir hazır giyim markası olduğu anlatımıyla başlayan canlı yayının içeriğinde, bu fikrin bunu yapsak nasıl olur şeklinde çıktığı bu zor günlerde büyük firmaların eve teslim sürelerinin uzun olduğunu görmekle beraber insanların ulaşması gereken en acil ürünlerin satılabileceği bir platform kurmayı planladıklarını anlattı. Bu proje bazında hiç bir kar amacı gütmedikleri, pazarlama misyonu olmadığını tek amaçlarının insanlara yardım etmek olduğunu söyledi. Fiziksel satış noktalarında ki çalışmalarının durmasına nazaran internet satışlarını yaptıkları bölümlerin canla başla kendi istekleriyle çalıştıklarını ve o ekibe minnettar olduğunu da ekliyor.

Ne kadar yardım, sosyal sorumluluk denilse bile bunun içeriğinde hepimizin olduğu gibi ön yargılarında içeriğinde bir pazarlama, satış fikri olduğu yatıyor. Buna 1969’dan beri 230 noktasına kendisine ait lojistik firması olan Kiğılı’nın, kendi araçlarıyla, kendi şoförleriyle dağıtım yaptığını belirterek, büyük bir kaç şehir haricinde diğer illerde böyle talepler olduğunda acil ihtiyaçlara cevap verebilecek bir altyapıları olduğunu belirtirken, en çok talep gören şehirler arasında Manisa, Aydın, Diyarbakır gibi illerin bulunduğunu da ekliyor.

Corona virüs öncesi internet satışının %7 cirosu olduğu, Corona sonrasında %100 internet satış cirosu olduğundan bahsederken yeni açılan bu bölümün satış yüzdesine ortalama olarak %75 kendi ürünleri %25 market bölümü ürünlerine yönelik olduğunu söyledi. Öncelikle bu rakam size küçük gibi gelebilir ama bu röportajın yapıldığı süre ile bunun hayata geçmesi arasında 1-2 gün var. Bu kadar kısa bir sürede bu kadar etkinleşen bir bölüm olması gerçekten çok şaşırtıcı duruyor. Yani marketten bir kaç eksiğiniz var alternatif iki-üç firmaya bakarken birden Kiğılı önünüze geliyor ve Kiğılı’dan istiyorsunuz. Size erkek hazır giyim markası olan bir firma makarna getiriyor. Bu gerçekten umulması, beklenmesi imkansız gibi bir durum olsa gerek.

Öncelikle anlatıldığı gibi sosyal sorumluluk düşünülerek de girilmiş olsa, içerisinde bir pazarlama stratejisi de olsa böyle bir fikri hayata geçirip insanların böylesi zor bir zamanda acil ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir kategoriyle gelebildikleri için bu firmayı takdir etmek gerekiyor. Okuduğum bir çok yorumda fırsatçılık olarak görülen bu hareket, bana göre bir fırsatçılık dahi olsa insanların taleplerine, uygun şartlarda, insanları zoraki almak zorunda bırakmadan yardımcı olmaya çalışıyorsa başarılı ve bu dönemden sonrada eğer başarılarını devam ettirebilecekler ise devam etmeleri gereken bir bölüm olduklarını düşünüyorum.

Aşağıda bahsettiğim canlı yayını izleme şansınız mevcuttur.

Kaynak

Tagged With:

1 thought on “Kiğılı, Online Market Ürünlerini Satmaya Başladı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir