Yaşam süremizin; Dünya yaşam süresi içerisinde minicik bir yer kapladığı halde bu dünya üzerinde kapladığımız kirlilik çok fazla değil mi?

Daha önce yazdığım bir yazı da Sürdürülebilir Yaşam için kendim almaya çalıştığım bir kaç önlemden bahsetmiştim. Gördüğüm güzel haberleri paylaşmaya çalışıyorum.

Project Blu plastik ve tekstil atıklarını kullanarak yüksek kalitede, sürdürülebilir evcil hayvan ürünleri üretiyor.

Evlerimizde, bahçelerimizde ya da sokakta yaşayan bu dostlarımızın ihtiyaçlarını geri dönüşüm veya ileri dönüşüm tekniğiyle karşılamak sıkça başvurulan bir çözüm. Daha önce gene farklı bir yazımda bahsettiğim Kedi Evi projesi’de bunlardan bir tanesiydi.

İngiltere merkezli startup Project Blu ise geri dönüştürülmüş plastik, tekstil, deri gibi malzemelerden sürdürülebilir evcil hayvan ürünleri üreterek hem gezegenimizin hem de patili dostlarımız için fark yaratıyor.

Her Project Blu ürünü, 1-300 civarı plastik şişe kullanarak üretiliyor. Kar amacı gütmeyen Plastik Bank ile yaptığı ortaklık sayesinde her satışta, okyanuslardan ve sahil şeridinden bir pound (0,45 kg) daha plastik temizlemeyi taahhüt ediyor.

“Her yıl 12,7 milyon tona kadar plastiğin karıştığı okyanuslarımız plastik salgınının yükünü taşıyor. Daha fazla atık açığa çıkarmak yerine zaten okyanuslarımız da bulunan plastik şişeleri ve balık ağlarını toplamak ve bunlardan yüksek kaliteli evcil hayvan ürünleri üretmek için çalışıyoruz.”

Project Blu’nun kurucusu Geryn Evans misyonlarını şöyle açıklıyor.

Planet Blu’un ürünleri için kullanılan plastiğin çoğu, plastik kirliliğinden en çok etkilenen dünya ülkelerinden Hindistan’daki Maharashtra eyaletinde toplanıyor. Geri dönüşüm sürecinde, plastik taneciklere ayrılıyor ve polyester ipliğe dönüştürülmeden önce peletler halinde eritiliyor. İplikler ise pamuk ipliğine dönüştürülecek atık kumaşlardan elde ediliyor. Deri geri dönüştürme ise biraz daha karmaşık. Atık deri eşyalar liflerine ayrılıyor ve bir hidro-bağlama işleminden geçirilerek kompozit hale getiriliyor. Bu sayede atık deri malzemeler tek bir malzeme rulosuna dönüştürülüyor. Daha sonra İtalyan zanaatkarlar bu malzemeyle şık tasmalar yapıyor. Süreç zararlı kimyasal kullanımı içermiyor. Sıradan evcil hayvan ürünü imalatından daha az su kullanılıyor ve karbon nötr.

En son yayınlanan sürdürülebilirlik raporlarına ulaşmak için.

Kaynak

Tagged With:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir